Evitat de majoritatea liderilor mondiali după lovitura de stat din 2021, care a înlăturat un guvern ales, Min Aung Hlaing profită de fereastra diplomatică deschisă de cutremur pentru a-şi relua apariţiile la evenimente precum summitul BIMSTEC din capitala Thailandei, transmite Reuters.
În contextul eforturilor de recuperare după dezastru, liderul militar va discuta despre „potenţialul de cooperare pentru desfăşurarea operaţiunilor de salvare, ajutor şi reconstrucţie”, a relatat ziarul oficial Global New Light of Myanmar.
Min Aung Hlaing, însoţit de o delegaţie de oficiali din Myanmar, s-a întâlnit joi şi cu premierul Nepalului, înainte de summitul axat pe aspecte tehnice şi economice, potrivit presei de stat.
Fotografii ale guvernului thailandez îl arată pe liderul militar stând la masa principală, între premierii din Bhutan şi Sri Lanka, la cina oficială cu liderii ţărilor membre BIMSTEC.
Cu premierul thailandez, liderul regimului militar a discutat despre prevenirea dezastrelor, crima transnaţională şi repatrierea persoanelor salvate din reţele de escrocherii, au transmis oficialii thailandezi.
Summitul face parte din iniţiativa BIMSTEC – Iniţiativa Golfului Bengal pentru Cooperare Tehnică şi Economică Multisectorială – din care fac parte Thailanda, Myanmar, India, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka şi Bhutan.
Bilanţul cutremurului de 7,7 magnitudine, unul dintre cele mai puternice din ultimul secol în Myanmar, a ajuns la 3.145 de morţi, peste 4.500 de răniţi şi peste 200 de persoane dispărute, potrivit autorităţilor aflate la putere.
„Cutremurul a amplificat suferinţa, cu sezonul musonic care se apropie rapid. Fac apel ca acest moment tragic să fie transformat într-o oportunitate pentru poporul din Myanmar,” a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, referindu-se şi la conflictele interne izbucnite după lovitura de stat.
Chiar şi înainte de cutremur, milioane de oameni sufereau în Myanmar din cauza războiului civil extins, declanşat de înlăturarea guvernului condus de laureata Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi.
Economia agrară a fost grav afectată, peste 3,5 milioane de persoane au fost strămutate, iar servicii esenţiale precum sănătatea au fost paralizate.
Căldura extremă şi ploile abundente prognozate ar putea provoca epidemii în rândul supravieţuitorilor care trăiesc în aer liber, cu un risc crescut de holeră în zone precum Mandalay, Sagaing şi capitala Naypyitaw.
„Eforturile de intervenţie se confruntă în continuare cu provocări logistice majore,” a transmis joi Programul Alimentar Mondial, menţionând obstacole precum drumuri blocate, infrastructură distrusă şi probleme de comunicaţie.
Săptămâna aceasta, regimul militar a anunţat un armistiţiu temporar între 3 şi 22 aprilie în confruntările cu grupările armate de opoziţie, un gest ce reflectă iniţiative similare din partea unei mari alianţe rebele şi a guvernului paralel al Myanmarului.