Cine este Jean-Luc Mélenchon, omul ce a câştigat cu alianţa sa alegerile din Franţa

  • Jean-Luc Mélenchon este cunoscut pentru promovarea ideologiilor socialiste şi de stânga în peisajul politic francez contemporan.
  • Fondator al mişcării politice ”La France Insoumise”, Mélenchon pledază pentru o abordare radicală şi progresistă a politicii în Franţa.
Urmărește
5749 afișări
Imaginea articolului Cine este Jean-Luc Mélenchon, omul ce a câştigat cu alianţa sa alegerile din Franţa

Sursa foto: AP

Liderul Noului Front Polular (NFP), Jean-Luc Mélenchon, născut pe 19 august 1951, este o figură prominentă în politica franceză cunoscută pentru viziunile sale socialiste şi de stânga. Şi-a început cariera politică în Partidul Socialist (PS) în 1976 şi s-a remarcat rapid, devenind consilier municipal şi ulterior senator. Mélenchon a ocupat funcţia de Ministru al Educaţiei Profesionale în începutul anilor 2000 în guvernul condus de Lionel Jospin.

Plecarea sa din Partidul Socialist în 2008 a marcat o schimbare semnificativă când a cofondat Partidul Stângii şi a militat pentru o agendă de stânga mai radicală. În 2012, a candidat la prezidenţiale reprezentând coaliţia Frontul Stângii, obţinând 11,1% din voturi în primul tur.

În 2016, Mélenchon a fondat La France Insoumise (LFI, ”Franţa Neînfricată”), o mişcare politică care contestă structurile tradiţionale ale partidelor. Candidatura sa la alegerile prezidenţiale din 2017 sub sigla LFI l-a plasat pe poziţii puternice în spectrul politic de stânga, obţinând 19,6% din voturile primului tur.

În calitate de membru al Parlamentului European între 2009 şi 2017, Mélenchon a susţinut constant politici progresiste, inclusiv protecţia mediului înconjurător şi drepturile muncitorilor. Mandatul său în Adunarea Naţională între 2017 şi 2022, reprezentând Bouches-du-Rhône, i-a consolidat influenţa ca critic fervent al politicilor neoliberaliste şi apărător al justiţiei sociale.

Candidaturile lui Mélenchon la prezidenţialele din 2012, 2017 şi 2022 subliniază angajamentul său de a contesta status quo-ul şi de a aborda inegalităţile economice. În alegerile din 2022, a ratat cu puţin accederea în turul al doilea, obţinând 22% din voturi.

Din punct de vedere politic, Mélenchon este cunoscut pentru susţinerea unei a Şasea Republici în Franţa, cu scopul de a reforma sistemul politic actual. El sprijină creşterea taxelor pentru veniturile mari, acoperirea cuprinzătoare a sănătăţii şi protecţii mai puternice pentru muncitori. Mélenchon susţine, de asemenea, cauzele ecologice şi a criticat politicile neoliberale ale Uniunii Europene.

La nivel internaţional, Mélenchon s-a opus NATO şi a criticat politicile externe occidentale, în special în ceea ce priveşte Rusia şi Ucraina. El susţine recunoaşterea statalităţii Palestinei şi a fost vocal împotriva a ceea ce percepe ca fiind colonialismul israelian.

Stilul său politic este adesea caracterizat drept populist, atrăgând susţinere dintr-o bază largă de votanţi deziluzionaţi de politica tradiţională. Abilitatea sa de a mobiliza tinerii a făcut din el o figură centrală în politica franceză.

Cariera lui Jean-Luc Mélenchon reflectă un angajament faţă de principiile de stânga şi o dorinţă de a contesta elitele politice înrădăcinate. Influenţa sa se extinde dincolo de politica electorală, modelând dezbaterile despre justiţia economică, sustenabilitatea mediului înconjurător şi relaţiile internaţionale în Franţa şi în afara ei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici