Preşedintele „a subliniat că Franţa şi-a făcut datoria faţă de democraţie şi pace în Coasta de Fildeş, o ţară de care (francezii) sunt profund legaţi de istorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, François Baroin, citând declaraţiile şefului statului în Consiliul de Miniştri.
„Forţele franceze au acţionat la cererea Naţiunilor Unite şi au sprijint Căştile Albastre în termenii mandatului fixat de Consiliul de Securitate al ONU. Ele au acţionat pentru că era necesară protejarea civililor în faţa unei situaţii umanitare şi de securitate care nu înceta să se agraveze”, a adăugat Baroin.
În rezoluţia sa 1.975, Consiliul de Securitate al ONU aduce „întreaga sa susţinere” forţelor Misiunii ONU în Coasta de Fildeş (ONUCI) pentru folosirea „tururor măsurilor necesare” pentru asigurarea mandatului de protejare a civililor şi împiedicarea utilizării armamentului greu împotriva populaţiei civile.
Forţa franceză Licorne în Coasta de Fildeş are ca misiune principală susţinerea ONUCI şi asigurarea securităţii francezilor şi străinilor pe timp de criză.
„Securitatea cetăţenilor noştri (al căror număr este estimat la aproximativ 12.000, n.red.) a rămas pe toată durata crizei prioritatea forţelor noastre”, a continuat purtătorul de cuvânt. Militarii francezi „şi-au îndeplinit misiunea cu seriozitate, eficienţă şi măsură”.
După patru luni de criză postelectorală, preşedintele în exerciţiu Laurent Gbagbo a fost mutat de la reşedinţa sa, luni, de forţele şefului statului recunoscut de comunitatea internaţională, Alassane Ouattara, după un bombardament intensiv desfăşurat de forţele franceze şi cele ale ONUCI, potrivit ONU, Parisului şi Guvernului lui Ouattara.
Tabăra lui Gbagbo acuză Parisul că a trimis forţele speciale pentru „răpirea” lui Laurent Gbagbo şi a denunţat o „lovitură de stat” a fostei puteri coloniale. În Franţa, unii parlamentari ai opoziţiei au denunţat o ingerinţă a Parisului.
În faţa deputaţilor, ministrul Apărării, Gérard Longuet, a reafirmat miercuri că forţele franceze „nu au depăşit mandantul” ONU, subliniind că Laurent Gbagbo s-a „predat ivorienilor”.
El a anunţat, de asemenea, că „patrule ale jandarmeriei ivoriene şi franceze” vor circula în Abidjan pentru a demonstra că „se pune în funcţiune un stat de drept”. Fără a oferi detalii despre aceste patrule, el a amintit că vocaţia Licorne nu este „să asigure securitatea nici la Abidjan, nici în Coasta de Fildeş”.
Forţele de securitate ivoriene „intră în funcţiune”, a subliniat el. „În acest moment, au fost concediaţi (…), de către preşedintele ales, comandantul jandarmeriei, comandantul poliţiei, şeful Statului Major al armatei, şeful Statului Major al forţelor terestre”, a detaliat el.
Viitorul Licorne, ale cărei efective vor reveni într-o primă fază de la 1.700 la 980 (efectivele de dinainte de violenţele postelectorale), va depinde de deciziile care vor fi luate în privinţa ONUCI.