Liderul regiunii separatiste Abhazia sprijinite de Rusia demisionează în urma protestelor masive

  • Liderul regiunii separatiste Abhazia, susţinută de Rusia, Aslan Bzhania, şi-a anunţat demisia marţi, pe fondul protestelor masive declanşate de un acord ce ar fi permis extinderea investiţiilor ruseşti în republică.
  • Protestele au culminat cu ocuparea unor clădiri guvernamentale de către opoziţie.
Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului Liderul regiunii separatiste Abhazia sprijinite de Rusia demisionează în urma protestelor masive

Liderul regiunii separatiste Abhazia sprijinite de Rusia demisionează în urma protestelor masive

„Pentru a menţine stabilitatea şi ordinea constituţională în ţară ... îmi dau demisia,” a declarat Bzhania într-un document semnat, publicat pe canalul de Telegram al biroului său de presă şi citat de Reuters, după ore de negocieri cu opoziţia.

Protestele, care au escaladat în ultimele săptămâni, au fost declanşate de un acord ce ar fi deschis piaţa imobiliară a regiunii Abhazia, situată pe coasta Mării Negre, pentru investitori ruşi bogaţi. Opozanţii l-au acuzat pe Bzhania că ar fi încercat să folosească relaţiile apropiate cu Moscova pentru a-şi consolida regimul.

Protestatarii au ocupat clădiri guvernamentale şi poduri, cerând demisia liderului şi organizarea de alegeri anticipate. Bzhania a condiţionat demisia sa de eliberarea clădirii parlamentului din capitala Sukumi, care urma să ratifice controversatul acord vineri, dar decizia a fost amânată din cauza protestelor.

Criza din Abhazia reprezintă o nouă provocare pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care gestionează războiul cu Ucraina de 1.000 de zile. Deşi Moscova a făcut apel la o „normalizare rapidă” a situaţiei, aceasta a evitat o intervenţie directă.

Bzhania, fost şef al serviciului de securitate de stat şi lider al regiunii din 2020, este al treilea lider al Abhaziei răsturnat în urma unor proteste similare, începând din 2008.

Abhazia şi o altă regiune separatistă, Osetia de Sud, au fost recunoscute de Rusia ca state independente în 2008, după un război de cinci zile cu Georgia. Totuşi, majoritatea statelor lumii continuă să recunoască aceste regiuni ca parte a Georgiei.

Potrivit agenţiei de stat ruse TASS, citând un reprezentant al parlamentului regional, vor fi organizate alegeri anticipate, fără a oferi detalii suplimentare.

Deşi protestatarii au afirmat că nu se opun relaţiilor apropiate cu Moscova, aceştia l-au acuzat pe Bzhania că ar fi abuzat de aceste legături pentru beneficii personale. În timpul Uniunii Sovietice, Abhazia era o destinaţie de vacanţă populară pentru elitele de la Moscova, datorită peisajelor sale montane şi accesului la litoral.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici