- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderul suprem iranian cere încetarea protestelor - VIDEO
Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat vineri, că "poporul l-a ales pe cel pe care l-a vrut" preşedinte al Iranului, şi a cerut încetarea manifestaţiilor de protest împotriva realegerii controversate a lui Mahmoud Ahmadinejad în fruntea statului.
Liderul suprem iranian cere încetarea protestelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Într-o predică susţinută la Universitatea din Teheran în faţa a mii de credincioşi - prima sa apariţie publică după izbucnirea manifestaţiilor de protest - Ghidul suprem, cea mai înaltă autoritate a statului iranian, a subliniat că "alegerea a demonstrat încrederea poporului în regimul" islamic, datorită unei participări de 85 la sută la scrutinul din 12 iunie.
Ali Khamenei a denunţat în mod violent atitudinea ţărilor occidentale faţă de alegerile prezidenţiale din 12 iunie, soldate cu victoria zdrobitoare, din primul tur, a ultraconservatorului Ahmadinejad cu 62,63 la sută din numărul voturilor. "Poporul l-a ales pe cel pe care l-a vrut" ca preşedinte al Iranului, "preşedintele fiind ales cu 24 de milioane de voturi", a spus el.
Ghidul suprem a solicitat oprirea manifestaţiilor organizate zilnic de opoziţie după proclamarea rezultatelor, avertizându-i pe susţinătorii celor trei candidaţi care contestă scrutinul în stradă că "extremismul" duce la violenţă, în contextul în care şapte civili şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor violente din ultimele zile dintre protestatari şi forţele de ordine, care s-au înmulţit în ultimele zile.
Într-o altă ordine de idei, el a respins posibilitatea ca victoria lui Ahmadinejad să fi fost favorizată de fraude, confirmând că "preşedintele a fost ales cu 24 de milioane de voturi".
Dar, a recunoscut el, orice dubiu în privinţa rezultatelor trebuie examinat prin intermediul mijloacelor legale şi a precizat că membrii Consiliului Gardienilor Constituţiei au termen până cel târziu duminică să-şi dea avizul pentru o posibilă renumărare parţială.
Ayatollahul Khamenei a mărturisit că îl susţine pe preşedintele reales afirmând că "opiniile acestuia sunt mai aproape de opiniile sale" decât cele ale lui Akbar Hashemi Rafsandjani, fost preşedinte al Republicii islamice care l-a susţinut pe candidatul moderat Mir Hossein Moussavi în timpul campaniei electorale.
După anunţarea, sâmbătă, a rezultatelor victoriei lui Mahmoud Ahmadinejad, susţinătorii lui Mir Moussavi au organizat în fiecare zi ample manifestaţii de protest, dintre care una a degenerat, luni, în violenţe soldate cu moartea a şapte manifestanţi.
În faţa acestor manifestări de mânie populară fără precedent în Iran de la Revoluţia islamică din 1979, puterea, declarându-şi disponibilitatea de a renumăra voturile, dacă va fi necesar, şi-a intensificat presiunile asupra taberei reformatoare care îl susţine pe Moussavi, operând din ce în ce mai multe arestări.
Autorităţile de la Teheran au limitat activitatea presei internaţionale, interzicându-i încă de marţi să relateze despre manifestaţiile "ilegale" şi despre orice eveniment din afara "programului" Ministerului Culturii.
Vineri, discursul ayatollahului Khamenei a fost deschis ziariştilor străini.
Susţinătorii lui Mir Moussavi şi-au anulat pentru prima dată de la începutul mişcării lor de protest - o manifestaţie ce urma să aibă loc vineri la Universitate, unde Ali Khamenei îşi susţinea predica. Mesaje expediate pe forumurile online şi pe e-mail cereau oamenilor să nu se adune în Teheran.
Moussavi, care a participat, joi, la o manifestaţie interzisă organizată în centrul capitalei, a dat asigurări de fidelitate la adresa regimului, reiterând în acelaşi timp faptul că mişcarea sa urmăreşte să obţină anularea alegerilor.
"Vom face orice sacrificiu necesar pentru păstrarea regimului", afirmase Moussavi, unul dintre principalii actori cheie ai revoluţiei din 1979. "Ne aflăm aici pentru a ne cere drepturile", a explicat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO