Într-o piaţă de animale sălbatice din provincia Sulawesi de Nord din Indonezia, liliecii sunt încă în meniu. Mulţi dintre ei sunt prinşi de vânători în păduri folosind plase şi cârlige. Odată ajuns la piaţă, aripile lor sunt îndepărtate şi blana lor arsă pentru a putea fi gătiţi.
În multe locuri în care liliecii erau o delicatesă, au ieşit din meniu în ultimele luni. Legătura dintre ei şi potenţialul de transfer de viruşi a dus la o scădere a cereri.
Piaţa Langowan din Indonezia este bine cunoscută pentru carnea sa exotică, aici se găseşte la vânzare carne de şarpele, şopârla, şobolanii.
„Cumpărătorii s-au temut să mănânce carne de liliac. Dar treptat, deoarece avem un moduri diferit pentru a o găti, nu se mai tem”, a declarat managerul Yani Tulangow pentru Business Insider. „Recent comerţul a revenit la normal”.
Tulangow a spus că nu există controale asupra cărnii de liliac vândute pe piaţă.
Potrivit experţilor, o piaţă în care diferite specii sunt adunate şi sarificate într-un mediu neigienic este mediul ideal pentru a avea loc un eveniment de terece a virusurilor şi bolilor.
„Este probabil ca ceea ce se întâmplă în Wuhan să aibă loc în Indonezia”, a declarat Raden Wasito, profesor de medicină veterinară la Universitatea Gadjah Mada.
„Situaţia din Wuhan în care coronavirusul a devenit pandemic, este aproape similară cu ceea ce se întâmplă în Indonezia, unde există atât de multe pieţe de animale sălbatice. Toate aceste lucruri pot crea un rezervor pentru multe tipuri de boli”.