- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lipsa comunicării între Franţa şi NATO, posibila cauză a coliziunii a două submarine
Coliziunea dintre un submarin nuclear britanic şi unul francez, dotate cu focoase nucleare, ar putea avea drept cauză lipsa de comunicare între Franţa şi statele membre NATO şi ar fi putut provoca o explozie de 1.248 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima, relatează presa internaţională.
HMS Vanguard (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
NATO operează un sistem de control al traficului care alertează statele aliate cu privire la zonele în care se află submarinele. Sistemul este menit să evite coliziunile, dar din cauză că Franţa nu face parte din structura militară de comandă a NATO, aceasta nu oferă informaţii privind localizarea submarinelor sale, a declarat Julian Ferguson, care a comandat unul dintre submarinele nucleare britanice din clasa V până în 2006, informează revista Time, în ediţia electronică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Există un sistem pentru acţiuni în zone rezervate SUA, Marii Britanii, Norvegiei, Olandei şi Canadei, iar dacă intri în zona de influenţă a cuiva îi comunici ce faci. Dar dacă nu faci parte din structurile militare ale NATO, nu trebuie să faci acest lucru", precizează Ferguson.
"Franţa nu oferă informaţii privind poziţia armelor sale nucleare sau a submarinelor care le transportă, întrucât Franţa consideră că arsenalul său nuclear este elementul cel mai important în apărarea sa", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Marinei franceze, Jerome Erulin.
Surse din cadrul NATO au declarat însă că şi britanicii şi americanii ţin secretă localizarea sistemelor lor de disuasiune nucleară.
"Faptul că această coliziune s-a produs arată că cei doi aliaţi trebuie să comunice mai mult", a declarat Hans Kristensen, care monitorizează arsenalul NATO pentru federaţia oamenilor de ştiinţă americani.
Potrivit ediţiei electronice a publicaţiei The Independent, oficialii britanici din domeniul Apărării vor fi supuşi unei anchete privind siguranţa nucleară a Marii Britanii în urma coliziunii în Oceanul Atlantic a celor două submarine care aveau la bord rachete a căror explozie ar fi fost de 1.248 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima.
Citeşte şi:
Coliziune între un submarin nuclear britanic şi unul francez
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO