În ultimul raport asupra Croaţiei, aprobat miercuri, Comisia Europeană (CE) reproşează lipsa unei „continuităţi” în numirea judecătorilor independenţi şi în anchetarea corupţiei la nivel înalt, în pofida unor paşi în direcţia corectă. Astfel, raportul a marcat un pas înapoi pentru oficialii de la Zagreb, care se aşteptau la o evaluare mai bună. Inclusiv Ungaria vecină, care deţine preşedinţia Uniunii până în iunie, a sperat la încheierea, în mandatul său, a negocierilor de aderare, pentru a deschide calea aderării până în 2013.
Dar, potrivit unor diplomaţi, Croaţia nu a depus eforturi suficiente pentru a putea încheia, în mai puţin de patru luni, cel mai dur capitol de negocieri, cel asupra sistemului judiciar şi drepturilor omului. „Nu există nicio îndoială că Croaţia trebuie şi va fi parte a Uniunii. Dar trebuie să îndeplinească acele criterii care fondează valorile Uniunii, şi anume (reformarea sistemului) judiciar şi drepturile fundamentale. Iar Croaţia nu este, încă, acolo”, a declarat un diplomat de la Bruxelles.
Raportul a afectat, de asemenea, Guvernul croat, care se confruntă cu proteste din cauza şomajului şi slabei creşteri economice, şi care a făcut din aderarea la Uniune piesa centrală a programului său. Evoluţia Croaţiei spre aderare este urmărită şi de fostele republici iugoslave, mai ales de Serbia, care speră să înceapă negocierile de aderare în acest an. Guvernul croat face eforturi să respecte standardele în lupta contra corupţiei şi reforma judiciară, înăsprite după ce membri occidentali s-au plâns că România şi Bulgaria au fost acceptate în Uniune, la 1 ianuarie 2007, fără să fie pregătite.
În pofida concluziilor raportului, unii oficiali croaţi şi-au exprimat optimismul cu privire la încheierea negocierilor de aderare până în iunie, notând „ameliorări”, în comparaţie cu ultimul raport, prezentat în decembrie. „Suntem încrezători, pe baza auto-evaluării, că este un proces ireversibil”, a declarat Davor Stier, reprezentantul special croat pentru integrare euro-atlantică. Dar aderarea poate fi afectată chiar de cetăţeni, tot mai eurosceptici din cauza frustării faţă de durata procesului.