Lira sterlină coboară la minimul a 37 de ani, la aniversarea Miercurii Negre
Lira sterlină a marcat vineri cea de-a 30-a aniversare a "Miercurii Negre", coborând la un nou minim al ultimilor 37 de ani în raport cu dolarul american şi la minimul ultimelor 19 luni în raport cu euro, scrie Reuters.
Lira sterlină coboară la minimul a 37 de ani, la aniversarea Miercurii Negre
Scăderea vine după ce cifrele mai slabe decât se aşteptau privind vânzările cu amănuntul au întărit temerile legate de economia Marii Britanii.
Lira sterlină a scăzut cu peste 1% în raport cu dolarul, până la 1,1351 dolari, cel mai scăzut nivel din 1985 încoace, şi a fost tranzacţionată ultima dată la 1,1404 dolari.
Majoritatea monedelor majore s-au luptat cu dolarul în ultimele luni, iar bancnota verde a primit un nou impuls în această săptămână, după ce inflaţia americană mai mare decât estimările a determinat pieţele să se aştepte la o nouă majorare importantă a dobânzii de către Rezerva Federală săptămâna viitoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Pe 16 septembrie 1992, Marea Britanie a ieşit din Mecanismul ratei de schimb - un sistem conceput să reducă fluctuaţiile valutare înainte de lansarea euro - ceea ce a dus la o devalorizare puternică a lirei.
În acea zi, cunoscută acum sub numele de "Miercurea Neagră", lira sterlină a scăzut cu 4,3%, terminând ziua la 1,778 dolari, mult peste nivelul din prezent.
Scăderea de vineri a urmat datelor care au arătat că volumul vânzărilor cu amănuntul a scăzut cu 1,6% în termeni lunari în august - cea mai mare scădere din decembrie 2021 şi mai rău decât toate previziunile unui sondaj Reuters realizat în rândul economiştilor, care indicau o scădere de 0,5%.
Aceasta a fost cea mai recentă veste proastă pentru economia britanică, care se confruntă cu o creştere economică lentă şi o inflaţie mai persistentă decât în orice altă economie majoră, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internaţional.
Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, a anunţat săptămâna trecută o plafonare a facturilor de energie timp de doi ani pentru a amortiza şocul economic al războiului din Ucraina, măsurile fiind susceptibile să coste ţara peste 100 de miliarde de lire sterline (115 miliarde de dolari).
Ministrul britanic de finanţe Kwasi Kwarteng urmează să facă o declaraţie pe 23 septembrie pentru a explica cum vor fi finanţate aceste măsuri şi, de asemenea, este aşteptat să spună cum va realiza reducerile de taxe promise de Truss în timpul campaniei sale pentru conducerea Partidului Conservator.
Banca Angliei se va reuni săptămâna viitoare, o perioadă plină de întâlniri ale băncilor centrale. Estimările indică o şansă uşor mai mare pentru o majorare de 75 de puncte de bază decât pentru un salt de 50 de puncte de bază.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO