- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lira turcească ajunge la un nou minim istoric după ce Erdogan a ameninţat cu expulzarea diplomaţilor
Lira turcească s-a prăbuşit la un nou minim istoric după ce decizia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a expulza 10 ambasadori occidentali a adăugat o presiune intensă asupra monedei, declanşată de îngrijorările legate de economia ţării, scrie Financial Times.
Moneda a scăzut cu până la 2,8% faţă de nivelul de vineri, iar în timpul perioadei de tranzacţionare de la Londra, şi-a redus pierderile la aproximativ 1,5%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Mişcarea a venit după ce liderul turc a semnalat săptămâna trecută că ambasadorii SUA, Germaniei, Franţei şi ai altor şapte ţări vor fi forţaţi să plece, ceea ce sporeşte riscul unei noi crize în relaţiile deja profund tensionate ale Turciei cu Occidentul. Sâmbătă, Erdogan a părut să dubleze ameninţarea, spunând că a ordonat ca aceştia să fie declaraţi "persona non grata".
Cu toate acestea, până duminică seară, ambasadorii nu primiseră încă o notificare oficială din partea autorităţilor turce. Diplomaţii se aşteptau ca această problemă să fie discutată în cadrul unei reuniuni a cabinetului turc luni după-amiază.
Ameninţarea preşedintelui turc de a-i expulza pe diplomaţi a venit după ce cele 10 ţări au publicat săptămâna trecută o declaraţie comună prin care au cerut eliberarea omului de afaceri şi filantropului Osman Kavala, aflat în închisoare.
Emre Peker, analist la Eurasia Group, a prezis că Erdogan va continua cu expulzările şi a avertizat asupra implicaţiilor pentru economia de 765 de miliarde de dolari a ţării, care suferă deja din cauza inflaţiei anuale de 20% şi a volatilităţii monedei naţionale.
"Aceste evoluţii ar agrava problemele economice ale Turciei, alimentând probabil tendinţa de dolarizare [a rezidenţilor turci care economisesc în valută], ceea ce ar putea alimenta o depreciere dezordonată a monedei", a scris acesta într-o notă adresată clienţilor. "Având în vedere insistenţa lui Erdogan de a urmări politici monetare neortodoxe, Ankara ar avea dificultăţi în a răspunde în mod corespunzător la presiunile economice în creştere, de exemplu prin creşterea ratelor, ceea ce ar creşte riscul unei perturbări mai grave a pieţei."
Lira a pierdut deja aproape un sfert din valoarea sa de la începutul anului 2021, în condiţiile în care Erdogan a exercitat presiuni asupra băncii centrale pentru a continua reducerile de rate, în ciuda creşterii inflaţiei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO