- Home
- Externe
- WASHINGTON, (24.07.2014, 11:44)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lista neagră a SUA privind terorismul, întocmită în secret pe baza unor simple suspiciuni. DOCUMENTUL DECLASIFICAT care arată cum sunt numiţi suspecţii de terorism
Americani şi străini sunt înscrişi în secret pe lista neagră a SUA privind terorismul, pe baza unor simple "suspiciuni rezonabile", care nu este necesar să fie fundamentate, şi pot rămâne acolo chiar şi după decesul lor, potrivit unui document al administraţiei, publicat miercuri.
Urmărește
1416 afișări
Lista neagră a SUA privind terorismul, întocmită în secret pe baza unor simple suspiciuni. DOCUMENTUL DECLASIFICAT care arată cum sunt numiţi suspecţii de terorism
Acest text neclasificat de 166 de pagini, redactat de Centrul Naţional Contraterorism (NCTC) şi dat publicităţii de site-ul The Intercept, detaliază instrucţiunile pe care diferite autorităţi americane trebuie să le urmeze pentru a înscrie pe cineva în principalele baze de date privind monitorizarea antiteroristă.
DOCUMENTUL CARE ARATĂ CUM SUNT NUMIŢI SUSPECŢII DE TERORISM
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Din cele cinci capitole ale "Ghidului listelor de monitorizare", redactat în martie 2013 în colaborare cu 19 agenţii militare şi judiciare de informaţii, reiese că "probele irecuzabile şi faptele concrete nu sunt necesare" pentru a avea "suspiciuni rezonabile" privind implicarea în terorism a unui individ şi că este suficient să ai "informaţii care pot duce la un proces verbal".
Criticând jargonul documentului, The Intercept îl consideră o extindere a autorităţii Guvernului de a "numi" suspecţi de terorism pe baza unor "informaţii fragmentare vagi".
Site-ul, cofondat de jurnalistul Glenn Greenwald, care a dezvăluit scurgerile de informaţii de la fostul consultant al NSA Edward Snowden, subliniază că ghidul permite chiar şi persoanelor decedate să figureze printre cele 464.000 de nume de pe listă.
NCTC se teme ca identitatea persoanelor decedate sau documentele lor de călătorie să nu fie reutilizate "în mod fraudulos - o tactică teroristă dovedită", a explicat un purtător de cuvânt al Agenţiei guvernamentale.
El a subliniat că listele de supraveghere continuă să "se maturizeze pentru a se adapta la o ameninţare difuză cu evoluţie constantă" şi că acestea au fost revizuite în special după tentativa de atentat a nigerianului Umar Faruk Abdulmutallab, care voia să detoneze un explozibil ascuns în lenjeria intimă, la bordul unui avion, în ziua de Crăciun în 2009.
Lista "teroriştilor cunoscuţi sau suspecţi", identificaţi drept KST de la "Known or Suspected Terrorists", includea 16 nume înainte de 11 septembrie 2001. Ea conţinea 463.834 de nume în 2013, repartizate în diferite baze de date, inclusiv în faimoasa "No Fly List", care le interzice membrilor să se îmbarce în avioane cu destinaţia sau cu plecare din SUA.
"În loc să-şi limiteze supravegherea la adevăraţii terorişti cunoscuţi, Guvernul a clădit un vast sistem fondat pe teza presupusă şi imperfectă conform căreia se poate preconiza că o persoană va comite un act terorist pe viitor", a denunţat Hina Shamsi, o reprezentantă a Uniunii Americane pentru apărarea Libertăţilor (ACLU).
"În baza acestei teorii periculoase, Guvernul acuză în secret" oameni de terorism, fără a le da posibilitatea de a se apăra "în legătură cu o ameninţare pe care nu au pus-o în executare", a adăugat ea, apreciind că criteriile utilizate de Guvern "nu ar fi trebuit să rămână secrete".
NCTC a negat însă că ar fi monitorizat persoane "doar pe baza activităţilor lor protejate de Primul Amendament al Constituţiei", precum rasa sau religia. Potrivit purtătorului său de cuvânt, "criterii consolidate" sunt utilizate pentru "No Fly List".
Conform documentului citat de The Intercept, agenţii Guvernului folosesc elemente fără dovezi, colectate pe Facebook sau pe Twitter, reţete medicale, carduri de cumpărături sau amenzi pentru viteză excesivă, informaţii despre câinii persoanelor, asigurarea de sănătate sau chiar ce au în buzunare.
Dar "politica Guvernului american este să nu confirme sau să infirme niciodată că un individ este pe o listă de monitorizare", precizează documentul. Când un american figurează pe "No Fly List", nu trebuie să fie niciodată informat.
Şi dacă cineva figurează pe baza unor simple "suspiciuni rezonabile", "dificultatea de a fi şters de pe listă este subliniată" în document de un pasaj care precizează că o persoană poate rămâne sau intra pe lista neagră chiar dacă a fost achitată de acuzaţiii de terorism.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe