Lista personalităţilor propuse pentru posturi în cadrul viitoarei Comisii Europene

Statele membre UE se pregătesc pentru desemnarea viitorilor reprezentanţi în cadrul Comisiei Europene, site-ul Europolitics.com prezentând numele vehiculate pentru posturi de comisari şi preferinţele ţărilor pentru portofoliile viitorului Executiv comunitar.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Lista personalităţilor propuse pentru posturi în cadrul viitoarei Comisii Europene

Lista personalităţilor propuse pentru posturi în cadrul viitoarei Comisii Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

AUSTRIA - Numele cel mai vehiculat este cel al fostului vicecancelar Wilhelm Molterer, iar Viena este interesată de portofoliile Mediului, Agriculturii sau Bugetului. O altă posibilitate ar fi Johannes Hahn, ministru al Ştiinţei şi Cercetării. După ce şi-a retras candidatura pentru conducerea UNESCO, Benita Ferrero-Waldner ar fi vrut să obţină un nou mandat, dar nu este susţinută de Executivul austriac.

BELGIA - Karel De Gucht, care l-a înlocuit pe Louis Michel, nu intenţionează să rămână la Departamentul pentru Ajutor Umanitar. Belgia ar dori portofoliul Energiei sau pe cel al Comerţului.

BULGARIA - Numele cel mai vehiculat de către Sofia este cel al actualului ministru de Externe, Rumiana Jeleva.

CEHIA - Deocamdată nu există o certitudine privind candidatul propus de Praga, dar decizia va fi luată înainte de Consiliul European din 29 - 30 octombrie. Partidul Civic - Democrat (ODS) îl propune pe ministrul Afacerilor Europene, Alexandr Vondra, în timp ce social-democraţii (CSSD) ar prefera menţinerea actualului comisar Vladimir Spidla.

R.CIPRU - Acordarea unui nou mandat comisarului pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, depinde de noul preşedinte al CE şi de preşedintele ţării.

DANEMARCA - Mariann Fischer Boel, actualul comisar al Agriculturii, a anunţat că se va retrage din politică. Connie Hedegaard, ministrul danez al Climatului şi Energiei, este considerată favorită pentru postul de comisar, având şanse să ocupe, dacă va fi creată, funcţia de comisar pentru Schimbările Climatice şi Energie.

GERMANIA - Postul de comisar depinde de negocierile între formaţiunile care au câştigat alegerile din 27 septembrie, alianţa CDU-CSU şi liberali (FDP). Printre numele vehiculate se numără cel al ministrului de Interne Wolfgang Schäuble, al secretarului de stat Peter Hintze sau al eurodeputatului Elmar Brok. Din partea FDP ar putea fi propusă eurodeputata Silvana Koch-Mehrin.

ESTONIA - Vicepreşedintele Siim Kallas, responsabil de Afaceri administrative, Audit şi combaterea Fraudelor, va obţine un nou mandat în cadrul Comisiei Europene.

FINLANDA - Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, este susţinut de guvern pentru un nou mandat, însă deocamdată nu se ştie pentru ce portofoliu va opta Helsinki.

FRANŢA - Parisul pare să prefere portofoliul Pieţei Interne. Franţa l-ar dori pentru această funcţie pe Michel Barnier, în prezent eurodeputat şi fost ministru al Agriculturii şi Pescuitului. Barnier a deţinut funcţia de comisar pentru Politică Regională în perioada 1999 - 2004. La Bruxelles ar fi preferat actualul ministru francez al Economiei, Christine Lagarde.

GRECIA - Stavros Dimas, actualul comisar al Mediului, a fost numit de fostul Cabinet de la Atena. Socialiştii, câştigători ai alegerilor legislative, vor propune un alt candidat, numele vehiculate fiind Vasso Papandreou şi Anna Diamantopoulou.

IRLANDA - O variantă propusă de Irlanda ar fi numirea în postul de comisar a lui Pat Cox, fost preşedinte al Parlamentului European. Alte nume vehiculate sunt cel al lui John Bruton, ambasadorul UE în SUA, sau al ministrului Sănătăţii, Mary Harney.

ITALIA - În iunie, premierul italian Silvio Berlusconi a anunţat că Antonio Tajani, actualul comisar al Transporturilor, va primi un nou mandat. Berlusconi a sugerat şi că va solicita un portofoliu mai "substanţial" decât cel al Transporturilor, precum cel al Justiţiei, Libertăţii şi Securităţii.

LITUANIA - Algirdas Semeta a preluat în septembrie postul de comisar pentru Buget şi Finanţe, înlocuind-o pe Dalia Grybauskaite, actualul preşedinte al Lituaniei. Semeta probabil va rămâne candidatul Lituaniei pentru postul de comisar.

LETONIA - Guvernul leton a anunţat de curând că îl susţine pe comisarul Energiei, Andris Piebalgs, pentru un nou mandat.

LUXEMBURG - Viviane Reding, actualul comisar pentru Informaţii şi Media, este susţinută pentru un nou mandat în cadrul CE.

MALTA - Guvernul de la Valletta încă poartă discuţii pentru desemnarea viitorului comisar, chiar dacă Joe Borg, actualul deţinător al portofoliului Pescuitului şi Afacerilor Maritime, a declarat că doreşte un nou mandat.

MAREA BRITANIE - Dacă Tony Blair va deveni primul preşedinte al Consiliului UE, Londra nu se aşteaptă să mai obţină un post influent în CE. Numele cel mai vehiculat pentru postul de comisar este cel al lui Shriti Vadera, fost consilier al premierului Gordon Brown.

OLANDA - Presa olandeză susţine că premierul Jan Peter Balkenende ar fi interesat de funcţia de preşedinte al Consiliului UE, lucru negat în mod oficial. Un lucru sigur este că actualul comisar olandez, Neelie Kroes, nu va reveni în cadrul echipei de la Bruxelles, dat fiind că este liberal, iar liberalii nu fac parte din coaliţia aflată la guvernare.

POLONIA - Numele cel mai vehiculat este cel al lui Janusz Lewandowski, un eurodeputat susţinut de premierul Donald Tusk. Deocamdată nu s-a luat o decizie oficială, surse guvernamentale afirmând că persoana desemnată va depinde de portofoliul pe care îl va obţine Varşovia.

PORTUGALIA - Conservatorul Jose Manuel Barroso a primit un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene.

ROMÂNIA - Bucureştiul l-a desemnat pe fostul ministru al Agriculturii Dacian Cioloş drept candidat oficial pentru postul de comisar.

SLOVENIA - Ljubljana l-a desemnat pe comisarul pentru Cercetare, Janez Potocnik, pentru un nou mandat.

SLOVACIA - Maros Sefcovic, fostul ambasador slovac la UE care l-a înlocuit în funcţie pe comisarul Jan Figel, ar urma să rămână membru al Comisiei Europene.

SPANIA - Actualul comisar pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquín Almunia, probabil îşi va păstra funcţia întrucât beneficiază de susţinerea premierului Jose Luis Rodríguez Zapatero.

SUEDIA - Vicepreşedintele responsabil de relaţii instituţionale Margot Wallström a anunţat că se va retrage, astfel că Suedia va trebui să desemneze un nou comisar. Favoriţi sunt Cecilia Malmström, Carl Bildt şi Gunilla Carlsson.

UNGARIA - Potrivit unor surse oficiale, premierul Gordon Bajnai ar urma să îl susţină pe economistul László Andor, care ar putea deţine portofoliul Politicii Regionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici