- Home
- Externe
- VILNIUS, (13.10.2014, 23:14)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lituania a înfiinţat o forţă de reacţie rapidă pentru a răspunde ameninţărilor neconvenţionale
Lituania, îngrijorată de politica Rusiei, pe care o consideră agresivă, a anunţat luni înfiinţarea unei noi forţe de reacţie rapidă, cu scopul de a răspunde la noile ameninţări neconvenţionale de securitate apărute în contextul crizei din Ucraina.
Urmărește
268 afișări
Lituania a înfiinţat o forţă de reacţie rapidă pentru a răspunde ameninţărilor neconvenţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aproximativ 2.500 de militari lituanieni, adică aproximativ o treime ai armatei acestei ţări, vor fi puşi în stare de alertă, începând din noiembrie, pentru a preveni un eventual "război hibrid", care implică lansarea de atacuri neconvenţionale prin interpuşi, precum în estul Ucrainei, a anunţat un oficial militar lituanian de rang înalt.
"Trebuie să sporim imediat disponibilitatea noastră pentru acţiuni militare neplanificate pe timp de pace", a declarat pentru presă general-maiorul Jonas Vytautas Zukas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Noile ameninţări includ "manipularea unor minorităţi naţionale, provocări, atacuri purtate prin grupări armate care nu aparţin unui stat, trecerea ilegală a fontierelor, încălcări ale procedurilor militare de tranzit", a adăugat el.
Între două şi 24 de ore ar fi suficiente pentru ca noua forţă de reacţie rapidă să fie pe deplin operaţională.
De asemenea, Ministerul lituanian al Apărării a depus luni o lege care îi permite preşedintelui să autorizeze mobilizarea unor forţe armate într-un anumit teritoriu fără instituirea legii marţiale în prealabil.
Lituania a anunţat deja la începutul lui octombrie creşterea cu o treime a bugetului Apărării pentru 2015.
După alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în martie, Polonia şi ţările baltice au devenit îngrijorate în legătură cu asigurarea securităţii lor.
La summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Newport (Ţara Galilor), la începutul lunii septembrie, NATO a anunţat menţinerea unei "prezenţe continue" în regiune, în special datorită creării unei forţe foarte reactive.
La fel ca Ucraina, Lituania a făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1990, dar, spre deosebire de această ţară, statul baltic a aderat la Uniunea Europeană şi la NATO în 2004 şi şi-a asigurat protecţia în virtutea articolului 5 al Alianţei Atlantice.
Minoritatea rusofonă reprezintă 5% din cei trei milioane de locuitori ai Lituaniei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe