Lituania ameninţă că nu va mai folosi petrol şi gaze ruseşti. „Ar crea unele probleme, dar acele probleme nu ar fi critice”

Preşedintele Lituaniei a declarat pentru BBC că ţara este dispusă să oprească complet importurile ruseşti de petrol şi gaze, în cel mai recent semn al modului în care unele ţări UE intenţionează să intensifice sancţiunile împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Urmărește
2337 afișări
Imaginea articolului Lituania ameninţă că nu va mai folosi petrol şi gaze ruseşti. „Ar crea unele probleme, dar acele probleme nu ar fi critice”

„Ar crea unele probleme, dar acele probleme nu ar fi critice”, a spus preşedintele ţării, Gitanas Nauseda.

Lituania a primit, în 2019, aproximativ 63% din importurile sale de petrol din Rusia.

Preşedintele Nauseda a spus că această cifră s-a redus acum, după ce rafinăria sa de petrol a încetat să cumpere ţiţei rusesc.

Ţările occidentale au impus Moscovei mai multe sancţiuni la sfârşitul lunii trecute din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, iar SUA au interzis importurile de energie rusească.

UE, care primeşte aproximativ 40% din gazul său din Rusia, a declarat că va reduce dependenţa de această sursă de combustibil cu două treimi într-un an.

În ceea ce ţine de Lituania, preşedintele Nauseda a mai declarat: „Desigur, depinde de timp: de cât timp ne trebui pentru a ne adapta [la reducerea importurilor ruseşti]. Dar... aş spune cu alte cuvinte: suntem mai pregătiţi pentru o astfel de reducere a resurselor energetice ruseşti decât multe alte ţări din UE”.

Pe lângă petrol, Lituania a lucrat, în ultimul deceniu, pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia şi în ceea ce ţine de importurile de gaze naturale, inclusiv prin deschiderea propriului terminal GNL. Independenţa electrică rămâne, totuşi, „o lucrare în curs”, a mai spus preşedintele Nauseda.

„Suntem în continuare conectaţi cu aşa-numitul sistem Brell al fostei Uniuni Sovietice şi această conexiune nu permite trecerea la diferite sisteme [europene] [în prezent]”.

Cu toate acestea, el a spus că procesul de schimbare de la Brell „va fi finalizat în 2025”.

„Acum, suntem motivaţi să accelerăm acest proces pentru a ne deconecta mai repede”, a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici