Lituania ameninţă că nu va mai folosi petrol şi gaze ruseşti. „Ar crea unele probleme, dar acele probleme nu ar fi critice”

Publicat: 17 03. 2022, 07:28
Actualizat: 17 03. 2022, 07:30

„Ar crea unele probleme, dar acele probleme nu ar fi critice”, a spus preşedintele ţării, Gitanas Nauseda.

Lituania a primit, în 2019, aproximativ 63% din importurile sale de petrol din Rusia.

Preşedintele Nauseda a spus că această cifră s-a redus acum, după ce rafinăria sa de petrol a încetat să cumpere ţiţei rusesc.

Ţările occidentale au impus Moscovei mai multe sancţiuni la sfârşitul lunii trecute din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, iar SUA au interzis importurile de energie rusească.

UE, care primeşte aproximativ 40% din gazul său din Rusia, a declarat că va reduce dependenţa de această sursă de combustibil cu două treimi într-un an.

În ceea ce ţine de Lituania, preşedintele Nauseda a mai declarat: „Desigur, depinde de timp: de cât timp ne trebui pentru a ne adapta [la reducerea importurilor ruseşti]. Dar… aş spune cu alte cuvinte: suntem mai pregătiţi pentru o astfel de reducere a resurselor energetice ruseşti decât multe alte ţări din UE”.

Pe lângă petrol, Lituania a lucrat, în ultimul deceniu, pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia şi în ceea ce ţine de importurile de gaze naturale, inclusiv prin deschiderea propriului terminal GNL. Independenţa electrică rămâne, totuşi, „o lucrare în curs”, a mai spus preşedintele Nauseda.

„Suntem în continuare conectaţi cu aşa-numitul sistem Brell al fostei Uniuni Sovietice şi această conexiune nu permite trecerea la diferite sisteme [europene] [în prezent]”.

Cu toate acestea, el a spus că procesul de schimbare de la Brell „va fi finalizat în 2025”.

„Acum, suntem motivaţi să accelerăm acest proces pentru a ne deconecta mai repede”, a adăugat el.