Lituania pregăteşte un plan de evacuare în masă în caz de război: „Suntem în prima linie”

Ministrul Afacerilor Interne din Lituania, Agne Bilotaite, a anunţat că un plan naţional de evacuare în masă în caz de război va fi elaborat până la începutul lunii octombrie.

Urmărește
2522 afișări
Imaginea articolului Lituania pregăteşte un plan de evacuare în masă în caz de război: „Suntem în prima linie”

Sursa foto: Pexels

Guvernul Lituaniei elaborează un plan naţional de evacuare în masă în caz de război, termenul de finalizare fiind începutul lunii octombrie, informează LRT, radiodifuzorul naţional al ţării.

Această decizie vine în contextul invaziei Rusiei în Ucraina şi al tensiunilor crescute cu Moscova.

Ministrul de Interne al Lituaniei, Agne Bilotaite, a subliniat urgenţa unei astfel de iniţiative, afirmând că „protecţia civilă este mai relevantă ca niciodată”.

„Războiul împotriva Ucrainei continuă, ţările din regiunea noastră se confruntă cu atacuri hibride şi de dezinformare, iar sabotajul este noua noastră realitate”, a completat aceasta în timpul unei conferinţe de presă.

„Suntem în prima linie, astfel încât astăzi protecţia civilă a devenit o prioritate pe agenda noastră”, a declarat Bilotaitė în cadrul unei conferinţe de presă.

Municipalităţile locale au planuri de evacuare în caz de război, însă Bilotaite a subliniat necesitatea unei strategii naţionale.

De asemenea, potrivit Euromaidan Press, în luna iunie, parlamentul lituanian a aprobat recrutarea tinerilor imediat după terminarea şcolii, lege care ar urma să intre în vigoare în 2026.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici