Lituania sărbătoreşte 20 de ani de la separarea de URSS, în 1990

Lituania marchează joi aniversarea a 20 de la declararea independenţei sale faţă de Moscova, ea fiind republica sovietică ce a dat startul destrămării URSS.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Lituania sărbătoreşte 20 de ani de la separarea de URSS, în 1990

Lituania sărbătoreşte 20 de ani de la separarea de URSS, în 1990 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi este o zi specială", a declarat preşedintele Dalia Grybauskaite, adresându-se lituanienilor din sala Parlamentului unde a avut loc votul decisiv din 11 martie 1990, ora 22.44.

"În urmă cu 20 de ani, restabilirea statului nostru, a apărării sale, consolidarea sa erau o necesitate înţeleasă personal de fiecare dintre noi", a continuat Grybauskaite, în vârstă de 53 de ani.

Şedinţa a început cu difuzarea unei secvenţe istorice filmate în acea zi.

Înregistrarea îl prezintă pe preşedintele Parlamentului din perioada respectivă, Vytautas Landsbergis, liderul Sajudis, o mişcare pentru independenţă înfiinţată cu doi ani înainte, enumerând cu voce tare rezultatele votului: niciun vot împotrivă, 124 de voturi pentru şi şase abţineri.

Adunarea prezentă joi, ca un ecou la cea din urmă cu 20 de ani, a aplaudat.

În prezent în vârstă de 77 de ani, Landsbergis a revenit joi în aceeaşi sală, iar publicul, între care femei îmbrăcate în costume populare, l-a aclamat în picioare.

"Cei (...) care vorbeau cu voce tare despre dreptul de a avea propria patrie erau consideraţi visători, adeseori chiar visători periculoşi", a subliniat Landsbergis, disident sovietic devenit primul preşedinte al Lituaniei şi în prezent deputat european.

"După 50 de ani de opresiune violentă, Lituania şi-a urmat visul", a adăugat el.

"Evenimentele din 11 martie au fost o turnură pentru revenirea democraţiei în Europa Centrală şi Orientală", a declarat într-o scrisoare, citită în cursul şedinţei, preşedintele american, Barack Obama.

"În perioada respectivă, aceşti cetăţeni curajoşi nu puteau să prevadă impactul acţiunilor lor dar nu au pierdut nimic din hotărârea lor. Au devenit o sursă de speranţă", a declarat preşedintele american.

Ca şi vecinele sale de la Marea Baltică, Letonia şi Estonia, Lituania a fost absorbită de URSS în timpul celui de-al doilea război mondial şi marcată de deportarea a sute de mii de cetăţeni în Siberia şi Asia Centrală în anii 1940 şi 1950.

Moscova a păstrat controlul solid asupra acesteia până în 1985, când a ajuns la putere Mihail Gorbaciov cu politicile sale de reforme.

Mişcările disidenţilor au câştigat teren de atunci în tot blocul comunist. Regimurile din ţările-satelit ale URSS, cum ar fi Polonia sau Germania de Est s-au prăbuşit în 1989.

Lituania a fost prima republică sovietică ce s-a desprins din URSS, urmată la scurt timp de Estonia şi Letonia.

Libertatea sa a fost câştigată dur. În faţa refuzului lituanienilor de a renunţa la separare, Moscova a impus o blocadă economică înainte de a încerca să reprime militar mişcarea din ianuarie 1991, provocând moartea a 14 persoane şi rănirea câtorva sute de civili lituanieni.

URSS a recunoscut până la urmă independenţa Lituaniei după o lovitură de stat eşuată a "durilor" din Partidul Comunist la Moscova în 1991. Uniunea Sovietică a dispărut oficial patru luni mai târziu.

Ţările baltice întreţin de atunci relaţii dificile cu Moscova, în special de la aderarea lui la UE şi NATO, în 2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici