- Home
- Externe
- KRAMATORSK , (17.04.2014, 19:30)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFLICTELE din Ucraina: ACORD pentru detensionarea situaţiei, la Geneva. SUA avertizează cu SANCŢIUNI. Activiştii proruşi au adoptat măsuri antisemite - FOTO, VIDEO
Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la miliţiile proruse, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Urmărește
22864 afișări
LIVE TEXT - CONFLICTELE din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 02:20 Berlinul apreciază că acordul privind Ucraina reprezintă "un prim pas important"
Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că acordul de la Geneva privind detensionarea crizei din Ucraina reprezintă "un prim pas important", dar încă "mulţi alţi paşi" urmează să fie făcuţi.
"Acesta este un prim pas important, dar sunt încă mulţi alţi paşi care urmează să fie făcuţi", a afirmat ministrul german în cadrul unei emisiuni a postului public de televiziune ARD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Încă nu am obţinut pace (în Ucraina) şi suntem departe de a ne atinge scopul", a declarat el, adăugând că, "cel puţin, există şansa că Ucraina îşi va păstra integritatea teritorială".
Steinmeier a menţionat că "mulţi nu se aşteptau" că un astfel de acord va fi încheiat.
UPDATE 00:45 Ucraina cere Rusiei să aplice "imediat" acordul încheiat la reuniunea de la Geneva
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a cerut, joi seara, Rusiei să aplice "imediat" acordul privind Ucraina, încheiat la reuniunea cvadripartită de la Geneva, asigurând că partea ucraineană îşi va respecta toate angajamentele asumate, relatează agenţia Ukrinform.
"Rusia a fost nevoită să-i condamne pe extremiştii (din estul Ucrainei). Acordul de la Geneva, pe care Rusia l-a semnat, prevede dezarmarea grupurilor ilegale create în Lugansk, Doneţk şi în alte regiuni. De asemenea, conform acordului, (activiştii proruşi) trebuie să părăsească toate încăperile ocupate anterior", a declarat Iaţeniuk.
Subliniind că autorităţile de la Kiev îşi vor respecta angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva, premierul a îndeamnat Rusia să "lase în pace Ucraina" şi să retragă "grupările sale extremiste" din estul ţării.
Iaţeniuk s-a adresat şi către activiştii care ocupă instituţii locale: "Rusia a fost nevoită să semneze acordul. Ieşiţi, timpul vostru a expirat!".
UPDATE 00:03 Barack Obama afirmă că nu are "nicio certitudine" că acordul privind Ucraina va fi aplicat
Preşedintele american Barack Obama a declarat, joi, că nu are "nicio certitudine" că acordul privind Ucraina, încheiat la Geneva, va fi pus în aplicare şi că el va permite o detensionare a situaţiei, relatează AFP.
"Cred că în acest moment nu putem fi siguri de nimic. Există posibilitatea că diplomaţia va duce la o detensionare a situaţiei" din Ucraina, a declarat Obama.
Totuşi, el a subliniat că este "nevoie de mai multe zile pentru a vedea dacă aceste declaraţii se vor concretiza". Împreună cu europenii, "am pregătit sancţiuni suplimentare pe care le-am putea impune împotriva Rusiei, dacă situaţia nu se va ameliora", a adăugat preşedintele american.
"Sper totuşi că vom vedea o aplicare (a acordului) în următoarele zile, dar nu cred că putem conta pe acest fapt, luând în considerare ce s-a întâmplat în trecut", a declarat el.
UPDATE 23:56 Activiştii proruşi de la Doneţk au adoptat măsuri antisemite - presă
Activiştii proruşi din regiunea ucraineană Doneţk îi obligă pe evrei să se înregistreze şi să plătească o taxă pentru această procedură, relatează publicaţiile Novosti Donbassa şi The Jerusalem Post.
Potrivit reprezentanţilor comunităţii evreieşti de la Doneţk, trei bărbaţi "cu feţele acoperite", fluturând un steag rus, au distribuit joi pliante prin care informează că "evreii cu vârsta de peste 16 ani trebuie să se prezinte până pe 3 mai la administraţia locală pentru a se înregistra".
De asemenea, evreii sunt obligaţi să achite o taxă de 50 de dolari (aproximativ 36 de euro) şi să prezinte documente privind religia lor, componenţa familiei şi bunurile pe care le deţin.
"Dacă evreii refuză să se înregistreze, atunci cetaţenia lor va fi retrasă, bunurile vor fi confiscate, iar ei înşişi vor fi deportaţi", menţionează activiştii, care la 7 aprilie au proclamat "Republica de la Doneţk" şi au ocupat toate instituţiile regionale.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a apreciat, joi seara, că aceste măsuri antisemite sunt "intolerabile şi groteşti".
"Acest lucru este mai mult decât inacceptabil şi intolerabil. Este grotesc", a afirmat Kerry, în cadrul unei conferinţe, după acordul la care s-a ajuns în timpul reuniunii de la Geneva.
Joi, reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la miliţiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Ulterior, Statele Unite au îndemnat Rusia să se asigure că miliţiile proruse din Ucraina depun armele şi părăsesc instituţiile ocupate, avertizând Moscova cu noi sancţiuni dacă aceste propuneri nu se vor concretiza.
UPDATE 19:56 SUA aşteaptă aplicarea imediată a acordului privind Ucraina, în caz contrar avertizând cu sancţiuni
Statele Unite cer aplicarea imediată a acordului de la Geneva, îndemnând Rusia să se asigure că miliţiile proruse din Ucraina depun armele şi părăsesc instituţiile ocupate, avertizând Moscova cu noi sancţiuni dacă aceste propuneri nu se vor concretiza.
"Am stabilit luarea unor măsuri pentru detensionarea situaţiei, prin iniţierea unui dialog naţional", a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, conform CNN.
Kerry a precizat că Administraţia proeuropeană de la Kiev menţine oferta de amnistiere a membrilor grupurilor proruse care părăsesc instituţiile pe care le ocupă în estul Ucrainei.
"Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar aşteptăm acţiuni", a spus Kerry, precizând că vor fi trimişi observatori internaţionali pentru a verifica dacă miliţiile proruse din estul Ucrainei vor depune armele.
"Dacă măsurile stabilite nu vor fi aplicate, nu vom avea altă opţiune decât impunerea unor costuri suplimentare Rusiei", a avertizat Kerry.
UPDATE 19:30 Acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, la reuniunea de la Geneva
"S-a ajuns la un acord pe etape pentru detensionarea crizei din Ucraina", a spus Lavrov, citat de AFP.
"Am stabilit dezarmarea grupurilor ilegale", a continuat şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la miliţiile proruse din estul Ucrainei.
"Rusia nu are nicio dorinţă de a trimite trupe în Ucraina", a insistat şeful diplomaţiei ruse.
Lavrov a subliniat că situaţia de criză din Ucraina trebuie soluţionată cu acordul tuturor locuitorilor ţării, pledând pentru respectarea identităţii culturale şi a drepturilor tuturor regiunilor ucrainene.
La reuniunea din Elveţia au participat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, secretarul de Stat american, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi Andrei Deşciţa, şeful diplomaţiei ucrainene.
UPDATE 19.00 Autorităţile ucrainene susţin că au arestat zece spioni ruşi
Serviciile speciale ucrainene (SBU) au arestat zece "spioni ruşi" suspectaţi că au încurajat violenţele în estul rusofon al Ucrainei, informează AFP.
Arestările au avut loc în ultimele şase săptămâni, iar misiunile în scopul destabilizării reprezintă "principala ameninţare actuală" la adresa securităţii Ucrainei, a declarat Marina Ostapenko, purtătorul de cuvânt al SBU.
"Am identificat zece cetăţeni cu paşapoarte ruse care se află în prezent la Kiev, fiind anchetate", a spus oficialul SBU.
"Reţelele ruse de spionaj reprezintă principala ameninţare", a subliniat Marina Ostapenko.
Direcţia de contraspionaj a SBU a anunţat miercuri că 40 de spioni ruşi au fost depistaţi în Ucraina de la începutul lunii martie până în prezent.
UPDATE 08:30 Cel puţin trei separatişti proruşi au fost ucişi la Mariupol - ministru
Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat într-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook că trei separatişti proruşi au fost ucişi. "Potrivit datelor preliminare, trei atacatori au fost ucişi, 13 răniţi şi 63 reţinuţi", a precizat el. Avakov a declarat că separatiştii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi alte dispozitive incendiare în timpul confruntărilor.
Circumstanţele incidentului de la baza Gărzii Naţionale Ucrainene din Mariupol nu sunt cunoscute pentru moment.
Activişti proruşi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, folosind arme automate şi cocteiluri Molotov.
Ei i-au îndemnat pe militari să treacă "de partea poporului", iar pe comandantul unităţii să iniţieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oraş situat la 120 de kilometri sud de Doneţk.
Potrivit Gărzii Naţionale a Ucrainei, asaltul a fost lansat asupra unităţii militare 3057, în jurul orei locale 20.40 (20.40, ora României).
Între timp, reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, UE şi Statelor Unite se pregătesc pentru o reuniune diplomatică la Geneva, în vederea detensionării situaţiei din Ucraina.
UPDATE 06:30 SBU au oprit asaltul asupra unităţii militare de la Mariupol, soldat cu un mort şi 12 răniţi
Câţiva dintre activiştii care au lansat asaltul au fost arestaţi de către forţele de ordine, au anunţat poliţia şi SBU.
Retrăgându-se, activiştii au rănit doi trecători şi au dat foc unui microbuz şi unei clădiri situate în apropierea unităţii militare, relatează Ukrinform.
Autorităţile locale au anunţat că asaltul s-a soldat, în total, cu un mort şi 12 răniţi.
Potrivit UNIAN, în Mariupol au fost trimise echipamente militare din satele din vecinătate.
Activişti proruşi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, folosind arme automate şi cocteiluri Molotov.
Ei i-au îndemnat pe militari să treacă "de partea poporului", iar pe comandantul unităţii să iniţieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oraş situat la 120 de kilometri sud de Doneţk.
Potrivit Gărzii Naţionale a Ucrainei, asaltul a fost lansat asupra unităţii militare 3057, în jurul orei locale 20.40 (20.40, ora României).
UPDATE 00:07 Activişti proruşi încearcă să ia cu asalt o unitate militară din oraşul ucrainean Mariupol
Activişti proruşi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, folosind arme automate şi cocteiluri Molotov, relatează agenţia UNIAN
În urma asaltului au fost rănite cel puţin 12 persoane.
Activiştii îi îndeamnă pe militari să treacă "de partea poporului" şi cer comandantului unităţii să iniţieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oraş situat la 120 de kilometri sud de Doneţk.
Potrivit Gardei Naţionale a Ucrainei, asaltul a fost lansat asupra unităţii militare 3057, în jurul orei locale 20.40 (20.40, ora României).
"Cetăţenii vor să pătrundă pe teritoriul unităţii militare şi lansează cocteiluri Molotov. Militarii încearcă să stingă incendiul şi trag focuri de avertisment", a anunţat Garda într-un comunicat.
UPDATE 21:00 Serviciile secrete din Ucraina se tem că Rusia caută un pretext pentru o intervenţie militară
Rusia organizează violenţele din estul Ucrainei, iar confruntări militare soldate cu victime ar putea fi un pretext pentru o invazie a armatei ruse, avertizează Serviciul ucrainean de securitate (SBU), însă un general american consideră că Moscova nu va declanşa o operaţiune militară de anvergură.
"Problemele din estul Ucrainei sunt create la Moscova", a declarat generalul Vitali Naida, un oficial de rang înalt din cadrul SBU, afirmând că miliţiile proruse sunt coordonate de Detaşamentul 54 de recunoaştere al Forţelor aeriene ruse.
"Obiectivul este vărsarea de sânge în estul Ucrainei. Dacă vor fi 100-200 de morţi, într-o oră şi jumătate tancurile şi trupele ruse vor fi în Ucraina", explicat Naida.
Însă un general american aflat în retragere nu crede că Rusia va declanşa o invazie terestră în estul Ucrainei, mulţumindu-se doar cu crearea de anarhie în aceste regiuni.
"Cred că preşedintele rus Vladimir Putin este puţin mai inteligent decât pare şi nu vrea o invazie", a declarat generalul american în retragere Montgomery Meigs, citat de NBC News.
"Rusia deja are controlul asupra estului Ucrainei prin unităţi speciale care coordonează miliţiile proruse", a explicat el, subliniind că, deşi în apropierea frontierei ucrainene sunt 40.000 de militari ruşi, Moscova nu vrea un război convenţional, preferând să genereze "anarhie".
UPDATE 17:26 Grupuri proruse au proclamat instituirea "Republicii Odesa" - Fox News
"În Ucraina este război civil, iar locuitorii trebuie să blocheze toate intrările în oraşul Odesa începând de la ora locală 16.00 (16.00, ora României)", au explicat separatiştii.
"Dacă nu vreţi un război care să ducă ţara la ruină, cum s-a întâmplat în Siria şi Libia, conflicte soldate cu sute de mii de morţi, atunci trebuie să acţionaţi. Odesa este înconjurată deja de puncte de control ale inamicilor. Starea de război a fost deja decretată în ţară", au adăugat separatiştii proruşi.
Mesajul pare a fi un apel la luptă împotriva armatei ucrainene şi la unirea cu regiunea Crimeea, care este deja parte a Rusiei, după un referendum contestat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.
Pe 7 aprilie, activişti proruşi au proclamat "Republica de la Doneţk", ocupând toate instituţiile regionale.
UPDATE 16:30 - Miliţii proruse au capturat şase blindate ale armatei ucrainene
Combatanţi proruşi au capturat şase vehicule blindate ale armatei ucrainene, în zona Kramatorsk, în estul Ucrainei, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, denunţând activităţi teroriste.
Blindatele capturate făceau parte dintr-o coloană militară care se îndrepta spre oraşul Kramatorsk, unde marţi au izbucnit confruntări armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.
Coloana a fost blocată de locuitori, iar blindatele au fost apoi capturate de combatanţi proruşi.
"Este vorba de un grup rus de sabotori terorişti", a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.
UPDATE 14:25 - NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în Europa de Est
NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în ţările din Europa de Est, a anunţat miercuri Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
UPDATE 14:16 - Ministrul ucrainean al Apărării se află în vizită în estul ţării
Ministrul ucrainean al Apărării Mihailo Koval efectua miercuri o vizită în estul ţării, o regiune afectată de mai multe zile de o insurecţie armată prorusă, a anunţat vicepremierul ucrainean Vitali Iarema, relatează AFP.
"Ministrul Apărării s-a deplasat în estul (Ucrainei) şi va prezenta un raport asupra a ceea ce se întâmplă acolo", a declarat Iarema, citat de agenţia Interfax-Ukraine.
UPDATE 12:15 - Kievul susţine că doi militari au fost capturaţi de persoane înarmate în estul ţării
Doi militari ucraineni au fost capturaţi de persoane necunoscute înarmate în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile de la Kiev, relatează AFP.
Incidentul s-a produs pe autostrada din apropierea oraşului Krasnîi Luci, unde doi militari au fost "capturaţi şi duşi într-o direcţie necunoscută de extremişti". Aceştia se opriseră după ce maşina lor de serviciu a făcut pană, a precizat ministerul într-un comunicat.
UPDATE 12:08 - Grupările armate proruse au ordin să ucidă - servicii speciale ucrainene
Grupările armate proruse din estul Ucrainei au ordinul de a "deschide focul pentru a ucide", au declarat miercuri serviciile speciale ucrainene.
"Conversaţiile interceptate între sabotorii ruşi arată că acţiunile de sabotaj din estul Ucrainei sunt coordonate de ofiţerii de informaţii militare ruse care dau ordine cinice de a trage pentru a ucide militari ucraineni", a declarat serviciul de presă al SBU, într-un comunicat.
Guvernul de la Kiev a trimis marţi forţe armate împotriva rebelilor proruşi din estul Ucrainei, unde o serie de revolte au fost iniţiate de mai multe zile de militanţi care cer organizarea unui referendum în vederea autonomiei regiunilor rusofone, în cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.
UPDATE 11:35 - Bărbaţi înarmaţi au intrat în primăria din Doneţk
Un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei, a constatat un corespondent al AFP aflat la faţa locului.
Persoanele necunoscute nu împiedică angajaţii să intre şi să iasă din clădire şi afirmă că au ca unică revendicare organizarea unui referendum privind "federalizarea" Ucrainei. Insurgenţi separatişti ocupă din 6 aprilie sediul administraţiei regionale din Doneţk, al cărui control l-au preluat în timpul manifestaţiilor, înainte de a proclama o "republică suverană a Doneţk".
UPDATE 10:52 - Blindate ce arborează drapelul rus la Kramatorsk, în estul Ucrainei
Trei blindate uşoare şi un camion care transportă bărbaţi înarmaţi fără însemne şi arborând drapelul rus circulau miercuri dimineaţa la Kramatorsk, în estul Ucrainei, a constatat un fotograf al AFP aflat la faţa locului.
Coloana se îndreaptă către Slaviansk, la câţiva kilometri înspre nord, oraş emblematic pentru ultima serie de revolte proruse, controlat de duminică de insurgenţi înarmaţi. Pentru moment nu se ştie provenienţa blindatelor.
Agenţia Interfax Ucraina a afirmat că este vorba despre blindate care participă la "operaţiunea antiteroristă" lansată de Guvernul proeuropean de la Kiev împotriva separatiştilor, care au intrat în localitate şi ar fi fost blocate apoi de manifestanţi proruşi.
Ministerul ucrainean al Apărării, contactat de AFP, a declarat că "niciun vehicul blindat al armatei nu a fost confiscat pe teritoriul ucrainean" şi a trimis pentru informaţii la Ministerul de Interne, care a refuzat să comenteze.
Bărbaţii instalaţi în blindate văzuţi de fotograful AFP purtau uniforme similare fără însemne, dar cu bareta ordinului Sfântului Gheorghe în portocaliu şi negru, ordin onorific al forţelor armate ruse. Ei erau echipaţi cu arme de război şi mulţi purtau cagule negre.
Citeşte şi:
Reacţii internaţionale la violenţele din Ucraina
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe