LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 286. Procurorii ucraineni au găsit încă un centru de detenţie rusesc în regiunea Kherson / Aproape o jumătate din regiunea Kiev, lăsată fără curent / Atac cu artilerie şi cu rachete în Herson / Putin a convocat Consiliul de Securitate, după incidentul cu drone de ieri / Rusia cere arestarea vicepremierului Irina Vereşciuk

  • Ruşii continuă bombardamentele.
  • Operatorul reţelei de stat Ukrenergo a confirmat luni că Rusia a lovit instalaţiile de infrastructură energetică pe 5 decembrie, ceea ce a dus la întreruperi de urgenţă ale energiei electrice în Ucraina.
  • Scholz a declarat luni că Occidentul trebuie să evite un nou Război Rece.
  • O explozie a avut loc pe un aeroport la sud-est de Moscova: trei morţi.
Urmărește
7499 afișări
Imaginea articolului LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 286. Procurorii ucraineni au găsit încă un centru de detenţie rusesc în regiunea Kherson / Aproape o jumătate din regiunea Kiev, lăsată fără curent / Atac cu artilerie şi cu rachete în Herson / Putin a convocat Consiliul de Securitate, după incidentul cu drone de ieri / Rusia cere arestarea vicepremierului Irina Vereşciuk

UPDATE 21:00 Procurorii ucraineni au găsit încă un centru de detenţie rusesc în regiunea Kherson

O altă unitate de detenţie ilegală folosită de ocupanţii ruşi a fost descoperită în apropierea oraşului Kherson, a anunţat Parchetul General, marţi.
 
Potrivit procurorilor, trupele ruseşti au folosit o clădire a tribunalului districtual pentru a reţine peste 100 de persoane cu opinii pro-ucrainene.
 
Cei reţinuţi ar putea fi supuşi la presiuni fizice şi psihologice, se arată în raport.
 

UPDATE 20:00  Autorităţile din Ucraina le-au cerut spitalelor să suspende temporar operaţiile planificate 

 
Autorităţile regionale au fost avertizate de cele centrale să ia în considerare suspendarea operaţiilor neesenţiale până la stabilizarea aprovizionării cu energie în Ucraina, potrivit Sky News. 
 

UPDATE 19:00 Guvernator: Un rănit în atacul rusesc asupra regiunii Dnipropetrovsk

O întreprindere industrială din oraşul Kryvyi Rih a fost lovită de ruşi. Un muncitor a fost rănit, potrivit guvernatorului regiunii, Valentyn Reznichenko. Detaliile privind pagubele sunt în curs de clarificare, a spus el.
 

UPDATE 18:00 Preşedinţia UE: vom face totul pentru ca fondurile să ajungă la Kiev în ianuarie

„În asistenţa macrofinanciară pentru Ucraina, facem totul pentru a ne asigura că fondurile sunt plătite încă din ianuarie, cu orice preţ. Vom face totul pentru că trebuie făcut”, a spus ministrul ceh al economiei, Zbynek Stanjura (actuala preşedinţie a UE). Noua evaluare a Comisiei cu privire la reducerea fondurilor pentru Ungaria va trebui să ajungă până la sfârşitul săptămânii, astfel încât să fie examinată de ambasadorii celor 27 (Coreper) săptămâna viitoare. „Ca ultimă soluţie, am putea organiza un Ecofin extraordinar, dar cu siguranţă nu săptămâna viitoare”, a adăugat el.

UPDATE 17:00 Kremlin: Putin nu va semna un nou decret, pentru a pune capăt mobilizării

Preşedintele rus Vladimir Putin nu are de gând să semneze un nou decret care să pună capăt în mod oficial mobilizării pentru a merge la luptă în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Meduza. „Am explicat deja, nu am nimic nou de spus despre asta”, a adăugat el. Potrivit lui Peskov, ştirile despre un al doilea tur de mobilizare care urmează sunt doar „provocări”. Momentan, nu a existat niciun act formal de încheiere a mobilizării proclamate pe 21 septembrie, a cărei încetare a fost anunţată doar verbal. Totuşi, potrivit lui Meduza, din diverse regiuni ruseşti sosesc ştiri despre oameni care continuă să fie mobilizaţi să meargă pentru a lupta în Ucraina.

UPDATE 16:00 Kuleba, reacţie despre situaţia iscată la Ambasada Ucrainei din Bucureşti

UPDATE 15:30 Filoruşi: „Şase civili ucişi de rachete ucrainene în Doneţk”

Cel puţin şase civili au fost ucişi într-un bombardament cu rachete Grad de către forţele ucrainene asupra oraşului Doneţk, a declarat primarul Alexei Kulemzin, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

UPDATE 15:20 Prima doamnă Zelenska, în topul BBC

Prima doamnă Olena Zelenska şi alte şapte femei ucrainene au fost incluse în lista „100 de femei din 2022”, un proiect BBC care celebrează succesele în diverse domenii ale vieţii. După cum a raportat Ukrainska Pravda, pe lângă prima doamnă Zelenska, lista include paramedicul Yuliya Paevska, activista pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi Yuliya Sachuk, avocatul şi activistul pentru drepturile omului, câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace Oleksandra Matviychuk, matematicianul Maryna Vyazovska, jurnalista Kristina Berdynskikh, medic pediatru Irina Kondratova şi politicianul şi voluntara Yana Zinkevich. În sfera politică, pe lângă Elena Zelenska, lista „100 de femei 2022” a BBC include şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi Mia Mottley, prima femeie prim-ministru din Barbados. În sport, alpinista iraniană Elnaz Rekab, care a concurat fără hijab, şi tenismena tunisian Ons Jabeur, care a devenit prima femeie arabă şi africană care a ajuns într-o finală de Grand Slam în era Open.

UPDATE 15:00 Recuperate cadavrele a 49 de soldaţi care au murit în luptă

Cadavrele a 49 de soldaţi ucraineni care au murit în luptă au fost returnate la Kiev. Comisarul pentru oameni dispăruţi, Oleg Kotenko, l -a făcut cunoscut. Ucrainska Pravda prezintă ştirea.. "Biroul meu împreună cu poliţia, el face tot posibilul pentru a reveni cât mai multe corpuri", a specificat el.

UPDATE 14:30 Este posibil ca Moscova să fi terminat dronele iraniene

Este posibil ca Rusia să fi terminat primul lot de drone iraniene, spune purtătorul de cuvânt al comandarii Forţelor Aeriene a Forţelor Armate din Ucraina, Yuriy Ignat, preluat de Unian. Militarii au subliniat că „timp de aproximativ trei săptămâni”, ruşii nu mai folosesc dronele kamikaze ale fabricării iraniene şi, prin urmare, „probabil primul lot primit de ocupanţi s -au încheiat”. Ignat a amintit că peste 1.700 de drone au fost comandate de ruşi în Iran şi peste 400 au fost lansate împotriva Ucrainei.

UPDATE 14:00 Nou schimb de prizonieri Moscova-Kiev: 60 de fiecare parte

Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri, eliberând 60 de soldaţi din fiecare parte. Acest lucru a fost raportat de site -ul web al ziarului Kommersant, citând şeful Republicii Populare Autoproclaleta Doneţk. La rândul lor, agenţiile din Moscova se limitează la spunând că 60 de prizonieri ruşi au fost returnaţi, fără a specifica câţi ucraineni au fost eliberaţi.

UPDATE 13:30 Kremlinul a ţine pe-a lui în legătură cu obiectivele „operaţiunii speciale”

Pentru a crea perspectivele unei negocieri trebuie îndeplinite „obiectivele operaţiunii speciale” în Ucraina. Astfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns jurnaliştilor care l-au întrebat ce trebuie să se întâmple pentru a duce la o negociere. „Rusia trebuie să-şi atingă obiectivele şi le va atinge”, a spus Peskov, citat de Tass. „Rezultatul a ceea ce se întâmplă trebuie să fie o pace dreaptă şi de durată. Putem fi de acord asupra acestui lucru”, a spus Peskov, comentând declaraţiile secretarului de stat american Antony Blinken privind faptul că Statele Unite vor o pace durabilă şi nu „o cale de ieşire falsă”. „În ceea ce priveşte perspectivele negocierilor, nu le vedem deocamdată”, a spus purtătorul de cuvânt al Rusiei.

UPDATE 13:00 Von der Leyen, mesaj către cei din Balcani: Să aleagă între UE sau Rusia

Balcanii de Vest trebuie „să decidă de ce parte să fie: de partea democraţiei, aceasta este Uniunea Europeană, prieten şi partener. Sau dacă vor să meargă pe altă cale”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sosirea sa la summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana, invitând cele şase ţări din regiune să ia atitudine împotriva statelor autoritare precum Rusia şi China. „Rusia şi China încearcă să exercite influenţă în regiune, dar UE este cel mai mare investitor şi cel mai apropiat partener pentru Balcanii de Vest”, a explicat von der Leyen.

UPDATE 12:40 Kremlinul: Nu este planificat un al doilea val de mobilizare

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recomandat să nu acorde atenţie informaţiilor despre posibilitatea unui al doilea val de mobilizare în Federaţia Rusă, scrie Interfax. „Pe reţelele de socializare sunt publicate multe mesaje provocatoare – a explicat el – nu există ştiri, nu am nimic de adăugat”. Rusia va lua „măsurile necesare pentru a garanta securitatea în urma continuelor atacuri teroriste de la Kiev pe teritoriul rus”.

UPDATE 12:30 Atacuri cu rachete şi artilerie, în curs de desfăşurare asupra Hersonului

Trupele ruse au lansat un nou val de atacuri masive asupra Hersonului, informează autorităţile din regiunea de sud a Ucrainei Herson. „Ruşii bombardează masiv întreaga regiune cu artilerie şi rachete”, au spus surse din poliţie citate de portalul Ukrinform. Potrivit acestor surse, atacurile vizează clădiri rezidenţiale şi structuri energetice strategice şi urmăresc să provoace „un număr cât mai mare de pagube şi să provoace victime în rândul populaţiei civile”. Electricitatea şi apa potabilă au fost întrerupte ieri în mai multe oraşe ucrainene, după un val de atacuri asupra infrastructurii strategice, al optulea astfel de atac din octombrie anul trecut.

UPDATE 12:10 Putin se întâlneşte cu liderii

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut o întâlnire operaţională cu membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse pentru a discuta chestiuni „legate de asigurarea securităţii interne” după atacurile dronelor ucrainene asupra aeroporturilor din regiunile ruse. Ria Novosti o relatează.

UPDATE 12:00 Continuă bombardamentele ruseşti în Herson

Trupele ruse bombardează regiunea Herson, vizând zgârie-nori şi infrastructură. Acest lucru a fost raportat de poliţia din regiunea Herson, aşa cum a raportat Ukrinform. „Ruşii continuă să bombardeze masiv regiunea Herson cu artilerie şi lansatoare de rachete, ţintind în mod deliberat clădirile înalte şi infrastructura pentru a provoca cât mai multe daune posibil şi a provoca victime în rândul populaţiei civile”, se arată în raport. După cum Iaroslav Ianuşevici, şeful regiunii, a declarat la rândul lui Telegram, în ultimele 24 de ore, ruşii ruşi au bombardat de 17 ori teritoriul regiunii Herson. De asemenea, ruşii au jefuit infrastructura civilă şi clădirile rezidenţiale. Este periculos pentru autorităţi să rămână în Herson din cauza bombardamentelor constante ale trupelor ruse, prin urmare locuitorii oraşului sunt sfătuiţi să evacueze.

UPDAET 11:00 Tribunalul de la Moscova cere arestarea vicepremierului de la Kiev

Anchetatorii de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei au cerut instanţei Lefortovo din Moscova să emită un mandat de arestare în lipsă pentru viceprim-ministrul de la Kiev, Irina Vereşciuk, şi pentru ministrul adjunct de externe, Emine Dzhaparova. Cei doi sunt acuzaţi de încălcarea integrităţii teritoriale a Federaţiei Ruse şi au fost trecuţi pe lista internaţională de urmăriri. Articolul de care sunt acuzaţi presupune o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

UPDATE 10:30 Kiev: ruşii au pierdut peste 92.000 de soldaţi de la începutul războiului

510 de soldaţi ruşi au murit în ultimele 14 ore pe câmpul de luptă din Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de Forţele Armate ucrainene în buletinul lor zilnic. Totalul de la începutul războiului este de 92.200. Se adaugă 2.929 de tancuri, 5.905 vehicule blindate, 1.915 sisteme de artilerie, 211 sisteme de apărare aeriană, 281 de avioane, 264 de elicoptere, 592 de rachete şi 16 nave.

UPDATE 10:20 Kremlinul: discuţiile dintre Putin şi Macron nu au fost încă programate

O discuţie între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele francez Emmanuel Macron nu este încă programată. Deci Iuri Uşakov, asistentul preşedintelui Federaţiei Ruse pentru afaceri internaţionale. Ria Novosti relatează. Potrivit Moscovei, preşedintele francez „vorbeşte mult despre dorinţa de a menţine contactul şi dialogul cu Putin, dar până acum nu s-au făcut paşi concreti în acest context”.

UPDATE 10:00 Rusia se apără

Ministerul rus al Apărării a declarat că a desfăşurat sisteme mobile de rachete de apărare de coastă pe o insulă Kuril din nordul ţării, parte a unui lanţ de insule situate strategic între Japonia şi peninsula rusă Kamchatka.
 
Japonia revendică insulele Kuril de sud, deţinute de ruşi, pe care Tokyo le numeşte Teritoriile nordice, o dispută teritorială care datează de la sfârşitul celui de-aAl Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au confiscat de la Japonia.

UPDATE 09:00 Ucraina face eforturi pentru a restabili alimentarea cu energie electrică

Ultimul val de raiduri de rachete ale Rusiei a provocat luni întreruperi de curent în întreaga ţară, în timp ce gerul de iarnă se acumulează şi temperaturile scad, relatează AFP.

Din cele 70 de rachete lansate de Moscova, majoritatea au fost doborâte, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, dar barajul a lovit totuşi infrastructura deja afectată a Ucrainei.

UPDATE 07:00 Al optulea val de atacuri cu rachete ruseşti în Ucraina

Rusia a lansat un nou tir de rachete asupra unor ţinte din Ucraina, pentru a opta oară în opt săptămâni, scrie BBC.

UPDATE 02:05 Armata SUA intenţionează să crească „dramatic” producţia de muniţie pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina

Armata SUA caută o creştere „dramatică” a producţiei lunare de obuze de artilerie de 155 mm în următorii trei ani, deoarece donaţiile către Ucraina „strâng stocurile de muniţii aliate”, a declarat Doug Bush, secretarul adjunct al Armatei SUA.

UPDATE 01:00 Războiul poluează mediul

Organismul de supraveghere a mediului estimează daunele aduse resurselor terestre din cauza războiului Rusiei la peste 12 miliarde de dolari. Peste 291 de milioane de metri pătraţi de teren din Ucraina au fost poluaţi, raportează Inspectoratul de Stat pentru Mediu al Ucrainei.

UPDATE 00:00 ONU: Cel puţin 17.181 de victime civile în Ucraina de la începutul războiului

Potrivit unei estimări a agenţiei Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puţin 6.702 de civili şi a rănit cel puţin 10.479 din 24 februarie până în 6 decembrie.

Cinci oameni au fost ucişi în atacurile de luni ale ruşilor

Guvernator: Aproximativ 40% din locuitorii din regiunea Kiev au rămas fără electricitate

Operatorul reţelei de stat Ukrenergo: O parte din centralele electrice ucrainene nu vor putea funcţiona la capacitate maximă din cauza atacurilor masive ale ruşilor, pe întreaga durată a zilei de luni

 
Din cauza consecinţelor atacurilor cu rachete ruseşti de luni, o parte din centralele electrice ucrainene nu vor putea funcţiona la capacitate maximă.  La astea se adaugă vremea rece din zilele următoare, aşadar autorităţile se aşteaptă la pene de curent, a declarat operatorul de stat al reţelei Ukrenergo, luni seara. 
 
Rusia a declanşat un alt atac  masiv cu rachete asupra Ucrainei pe 5 decembrie, vizând infrastructura energetică din întreaga ţară. 
 
Din cele 70 de rachete lansate de Rusia, peste 60 au fost interceptate, au raportat Forţele Aeriene ucrainene. 
 
Cu toate acestea, forţele ruseşti au reuşit să lovească instalaţii de infrastructură energetică în regiunile Kiev, Vinnytsia şi Odesa, potrivit Ukrenergo. 
 
Moscova a vizat infrastructura energetică a Ucrainei de la începutul lunii octombrie, recunoscând că instalaţiile energetice ale ţării reprezintă obiectivul său principal. 
 
Atacul cu rachete din 5 decembrie a fost al şaselea atac rusesc la scară largă asupra infrastructurii Ucrainei de la 10 octombrie.
 

Maia Sandu a condamnat luni atacurile repetate ale Rusiei asupra cetăţenilor, facilităţilor civile şi infrastructurii critice din Ucraina

Două persoane au murit în urma atacurilor aeriene de la Zaporojia, luni. Mai mulţi civili, răniţi în Doneţk şi Odesa

 

Rusia atribuie Ucrainei atacurile asupra a două baze militare ruse

 
 
Administraţia de la Moscova a atribuit, luni seară, Ucrainei atacurile cu drone asupra a două baze aeriene ruse, soldate cu moartea a trei militari, informează cotidianul Le Monde. 
 
"Luni dimineaţă, regimul de la Kiev a încercat să efectueze atacuri cu drone de concepţie sovietică asupra Bazei aeriene Diagilevo, în regiunea Reazan, şi asupra Bazei Engels, în regiunea Saratov", anunţă Ministerul Apărării de la Moscova, precizând că trei militari ruşi au fost ucişi.
 
Potrivit presei ruse, citată de cotidianul The Guardian, un camion-cisternă a explodat luni dimineaţă în Baza aeriană Diagilevo, un incident soldat cu trei morţi şi cinci răniţi. Baza aeriană Diagilevo se află la periferia oraşului Reazan, la circa 150 de kilometri sud-est de Moscova şi la 450 de kilometri de frontiera cu Ucraina. În această bază sunt staţionate bombardiere strategice Tupolev Tu-95.
 

Sursă ucraineană: stocurile de rachete ale ruşilor au ajuns la „niveluri critice" 

 

Ucraina afirmă că stocurile ruseşti de rachete de precizie au ajuns la „niveluri critice", dar atacurile sunt încă un „test serios" 

Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina anunţă că, deşi stocurile de rachete ruseşti ar fi scăzut la „niveluri critice", Rusia încă mai are suficiente pentru a provoca daune grave infrastructurii ucrainene.
 

Natalia Gavriliţa: Condamn cu fermitate atacurile brutale asupra unor ţinte civile din Ucraina 

 
Premierul R. Moldova, Natalia Gavriliţa, condamnă atacurile din Ucraina şi incidentul cu racheta de la Briceni. Ea afirmă că autorităţile de la Chişinău fac toate eforturile pentru a menţine situaţia sub control, în contextul unui nou val de bombardamente şi al unor perturbaţii în sistemul energetic. 
 
„Dragi cetăţeni, în Ucraina are loc un nou val de atacuri cu rachete care generează consecinţe directe şi asupra ţării noastre. Am fost informată că în urmă cu puţin timp, o patrulă a Poliţiei de frontieră a descoperit componentele unei rachete în apropierea oraşului Briceni. Poliţia de frontieră a intensificat patrulele şi a ridicat gradul de alertă în Briceni şi Ocniţa. Zona unde a fost descoperit obiectul explozibil a fost izolată, iar la faţa locului se află serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, scrie pe Facebook Natalia Gavriliţa.
 
Ea afirmă că, în acelaşi timp, Moldelectrica anunţă despre perturbaţii în sistemul energetic care ar putea duce la posibile deconectări.
 
„Vă rugăm să urmaţi recomandările organelor abilitate şi să rămâneţi în siguranţă. Atât eu, cât şi colegii mei depunem toate eforturile ca să ţinem situaţia sub control şi să nu admitem riscuri pentru pentru oamenii noştri. Condamn cu fermitate aceste atacuri brutale asupra unor ţinte civile din Ucraina şi reiterez deplina noastră solidaritate cu poporul ucrainean în aceste clipe grele”, încheie Gavriliţa.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici