LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 299. Danilov: Rusia are rachete pentru încă 3-4 atacuri în masă asupra Ucrainei, înainte de a-şi epuiza stocurile / Explozii în Kiev / Ruşii menţin 8 nave pregătite pentru luptă în Marea Neagră / Putin, în Belarus / Kremlinul face scandal, după plafonarea preţului gazelor

  • Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul Aleksandr Lukaşenko ar urma să discute despre "continuarea agresiunii împotriva Ucrainei" şi "implicarea mai largă" a armatei bieloruse în război la întâlnirea lor planificată pentru 19 decembrie, potrivit unui general ucrainean.
  • Electricitatea a fost restabilită pentru nouă milioane de ucraineni, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
  • Ministrul de externe Dmytro Kuleba a criticat decizia FIFA de a respinge cererea preşedintelui Volodimir Zelenski de a transmite un "mesaj de pace" în timpul finalei Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.
Urmărește
22740 afișări
Imaginea articolului LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 299. Danilov: Rusia are rachete pentru încă 3-4 atacuri în masă asupra Ucrainei, înainte de a-şi epuiza stocurile / Explozii în Kiev / Ruşii menţin 8 nave pregătite pentru luptă în Marea Neagră / Putin, în Belarus  / Kremlinul face scandal, după plafonarea preţului gazelor

Hepta

UPDATE 23:30 Putin: Menţin relaţii de lucru cu mulţi, inclusiv cu Macron

Preşedintele rus Vladimir Putin spune că menţine relaţii de lucru „cu mulţi omologi, inclusiv Macron”, scrie Tass, referindu-se la conferinţa de presă de la finalul întâlnirii dintre preşedintele rus şi omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko.

UPDATE 23:00 Kiev: presiune din partea lui Putin, dar Lukaşenko nu vrea să intre în război

În timpul vizitei sale la Minsk, Putin a făcut presiuni pe Lukaşenko să accepte să trimită trupe belaruse în război împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, preşedintele Belarusului nu doreşte cu adevărat să facă acest pas. Acest lucru este susţinut de Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, după cum a raportat Ukrinform. 

UPDATE 22:00 Tancurile nemţilor sunt „gripate”

UPDATE 21:00 Putin: Exerciţiile militare cu Belarus vor continua

Rusia şi Belarus au convenit să continue exerciţiile militare comune, a subliniat preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind la conferinţa de presă după lunga conversaţie pe care a avut-o cu omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko. În cadrul întâlnirii s-au discutat, printre altele, aspecte legate de crearea unui spaţiu comun de apărare între cele două ţări.

UPDATE 20:00 Kremlin: plafon de preţ inacceptabil, atac asupra pieţei

Plafonul preţului gazelor este „inacceptabil”, pentru că este „un atac asupra pieţei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, asigurând că va exista un „răspuns adecvat” de la Moscova.

UPDATE 19:30 Serviciile secrete ale Kievului: Putin a amânat invazia de trei ori

Preşedintele rus Vladimir Putin a amânat de trei ori invazia Ucrainei, care a avut loc pe 24 februarie, a declarat Vadim Skibiţki, membru al serviciilor secrete militare ucrainene. Înainte de invazie, Putin s-a consultat pe îndelete cu şeful Statului Major, Valeri Gerasimov, şi cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi „a amânat ofensiva de trei ori”, cel mai recent, la mijlocul lunii februarie, a scris Skibiţki pe site-ul de informaţii militare, relatează Ukrinform. Atunci, serviciile ruse ale FSB „au fost cele care l-au împins pe Gerasimov să invadeze. Ruşii erau siguri că au făcut suficiente pregătiri, pentru că au investit resurse enorme în ei”. Cu toate acestea, Statul Major rus, a remarcat Skibiţki, a apreciat greşit evaluările sale, atât de mult încât forţele armate ruse au primit provizii de alimente, muniţie şi benzină pentru „doar trei zile”.

UPDATE 19:00 S-au aprins luminile pomului de Crăciun la Kiev cu porumbeii păcii

Astăzi, de Sfântul Nicolae, luminile celui mai simbolic brad de Crăciun al Ucrainei au fost aprinse în Piaţa Sofia din Kiev. Are 12 metri înălţime, în loc de cei 31, de anul trecut. Pe ramuri sunt porumbei albi, o imagine a păcii şi un înger mare galben şi albastru (culorile ţării).

UPDATE 18:30 Gaz, acord UE privind limitarea preţului de 180 de euro

Potrivit unor surse europene, la Consiliul Afaceri Energetice a fost găsit un acord politic privind plafonul de preţ de 180 de euro pe megawat oră. 

UPDATE 18:10 Canada începe confiscarea bunurilor oligarhului Abramovici

Canada a iniţiat un sechestru pe active de 26 de milioane de dolari de la Granite Capital Holdings Ltd, companie deţinută de oligarhul rus Roman Abramovici. Anunţul a fost furnizat de Global Affairs Canada, citând Ministerul de Externe. Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea până la invazia rusă a Ucrainei, are paşapoarte israeliene şi ruseşti, dar, conform diverselor surse, şi portughez, şi lituanian. Activele sale au fost îngheţate în Marea Britanie şi SUA şi ar fi ales să transfere proprietăţile rămase în Turcia, spun zvonurile din ultimele zile.

UPDATE 18:00 Lege dată de Putin împotriva străinilor

UPDATE 17:30 Putin către Lukaşenko: cooperarea economică este prioritatea noastră

Cooperarea economică este „prioritatea” în relaţiile dintre Rusia şi Belarus, a afirmat Vladimir Putin, care s-a întâlnit, la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, potrivit Tass.

UPDATE 17:20 Putin la Minsk, „probleme militare printre subiecte”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Alexander Lukaşenko vor discuta o serie de subiecte la întâlnirea de la Minsk, inclusiv implementarea programelor de integrare şi probleme militare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass. „Astăzi vom avea ocazia să facem un bilanţ al celor mai presante probleme comerciale şi bineînţeles militare, având în vedere situaţia turbulentă şi haotică care ne înconjoară”, a spus Peskov. 

UPDATE 17:00 Rusia a doborât rachete ruseşti

UPDATE 16:20 Putin a sosit la Minsk, fiind întâmpinat de Lukaşenko

Preşedintele rus Vladimir Putin a aterizat pe aeroportul din Minsk, unde a fost întâmpinat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, transmite agenţia de ştiri bielorusă BeLta. Summitul dintre cei doi preşedinţi va avea loc la Palatul Independenţei din Minsk. Programul summit-ului implică şi miniştri, şefi de ministere şi departamente din cele două ţări, pentru a examina „cele mai stringente probleme ale integrării Belarus-Rusia”. După care va avea loc o întâlnire faţă în faţă Putin-Lukaşenko, urmată de o întâlnire a celor doi preşedinţi cu jurnalişti acreditaţi.

UPDATE 16:10 Kiev: Moscova menţine 8 nave în Marea Neagră şi 9 în Marea Mediterană

Rusia menţine până la 8 nave pregătite pentru luptă în Marea Neagră, relatează Ukrinform, citând Marina ucraineană. Alte 9 ar fi poziţionate în Marea Mediterană, inclusiv cinci port-rachete.

UPDATE 16:00 Ucraina: nu ne vom preda şi nu vom respecta ultimatumul Rusiei

Consilierul prezidenţial al Kievului, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina „nu se va preda şi nici nu va respecta ultimatumurile Rusiei”. El a scris mesajul într-un tweet adresat partenerilor europeni. „Sfârşitul războiului poate fi grăbit doar prin creşterea aprovizionării cu artilerie şi tancuri”, adaugă el în tweet.

UPDATE 15:30 Putin nu vrea să împingă Minskul în război

Kremlinul a respins ideea că vizita la Minsk a preşedintelui rus Vladimir Putin are ca scop împingerea Belarusului să asume un rol mai activ în conflictul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit ştirea „nefondată” şi „prostie”. Putin este aşteptat astăzi la Minsk pentru ceea ce va fi prima sa vizită în mai bine de trei ani.

UPDATE 14:55 Ukrenergo: Sistemul energetic al Ucrainei este „într-o situaţie dificilă” din cauza atacurilor ruseşti 

UPDATE 14:30 Trei răniţi în atacul cu drone din Kiev

UPDATE 14:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 98.800 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei

UPDATE 12:50 Danilov: Rusia are rachete pentru încă 3-4 atacuri în masă asupra Ucrainei înainte de a-şi epuiza stocurile

Rusia are suficiente stocuri de rachete pentru încă trei-patru atacuri de amploare asupra Ucrainei, dar apoi va rămâne „complet fără rachete”, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda publicat astăzi.
 
Danilov declară că „ei (ruşii) au depăşit deja limita (a cantităţii de rachete) pe care, conform reglementărilor, ar fi trebuit să o păstreze, şi au depăşit-o cu destul de mult timp în urmă”.
 
Danilov mai spune că epuizarea rezervelor de rachete este „inacceptabilă” pentru militari, deoarece aceştia „pot avea provocări complet diferite şi trebuie să lase cel puţin o rezervă”.
 
Cu toate acestea, Rusia are „mai mult sau mai puţin suficiente” rachete S-300 în arsenalul său pentru a continua să lovească oraşele ucrainene, a declarat Danilov pentru Ukrainska Pravda.
 
Anterior, pe 22 noiembrie, ministrul apărării Oleksii Reznikov a declarat că Rusia a folosit cea mai mare parte a arsenalului său de rachete de înaltă precizie pentru a ataca Ucraina. Potrivit datelor furnizate de Reznikov, Moscova mai avea atunci în stoc 119 rachete Iskander, faţă de 900 înainte de începerea invaziei la scară largă a Ucrainei, şi 229 de rachete de croazieră Kalibr, faţă de 500 la 23 februarie.
 
Rusia a tras peste 1.000 de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice ucrainene de la începutul lunii octombrie, a declarat şeful operatorului de stat al reţelei ucrainene Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi.
 
În total, Rusia a lansat peste 4.500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie, potrivit preşedintelui Volodymyr Zelensky.
 
Din 10 octombrie, Rusia a declanşat şapte atacuri cu rachete de mare amploare asupra Ucrainei, vizând infrastructura critică şi ucigând zeci de civili.
 
În cel mai recent atac al său, pe 16 decembrie, Moscova a lansat 72 de rachete asupra ţării. 
 
 

UPDATE 11:30 Continuă atacurile ruşilor. Invadatorii pierd in ce în ce mai mulţi soldaţi

UPDATE 10:30 Rusia atacă 9 regiuni ucrainene, ucigând 3 civili în ultima zi

Forţele ruse au lansat atacuri asupra a nouă regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore, ucigând trei civili, potrivit rapoartelor autorităţilor locale.
 
Treisprezece persoane au fost rănite din cauza loviturilor asupra regiunilor Doneţk, Kherson, Harkov, Kiev, Dnipropetrovsk, Mykolaiv, Sumy, Zaporizhzhia şi Luhansk din estul, sudul şi nordul Ucrainei.
 
În ultimele 24 de ore, forţele ruseşti au ucis doi civili în Bakhmut şi unul în Torske şi au rănit patru persoane în Bakhmut, a raportat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, la 19 decembrie. Rusia a lovit opt aşezări din regiune, avariind trei case particulare şi o clădire administrativă, a adăugat el.
 
Trupele ruseşti au lovit de 69 de ori regiunea Kherson Oblast cu artilerie, tunuri antiaeriene, mortiere şi tancuri, rănind şase persoane, potrivit guvernatorului regiunii, Iaroslav Yanushevych. Atacurile au avariat o instituţie de învăţământ, un hotel şi clădiri private şi de apartamente din zonele rezidenţiale ale oraşului Kherson, a precizat Yanushevych.
 
De asemenea, Rusia a lansat peste noapte zeci de drone kamikaze de fabricaţie iraniană asupra Ucrainei, dintre care 30 au fost doborâte, potrivit Forţelor Aeriene.
 

UPDATE 9:35 VIDEO Ruşii atacă în forţă, dar fără succes: nouă drone kamikaze au fost doborâte deasupra Kievului 

Dronele Shahed, de fabricaţie iraniană, au fost doborâte deasupra Kievului în timpul unui atac rusesc asupra oraşului în noaptea de 19 decembrie, a anunţat Administraţia militară a oraşului Kiev pe Telegram. 
 

UPDATE 9:00 Rusia a atacat peste noapte regiunea Dnipropetrovsk cu drone şi artilerie grea

UPDATE 8:20 Armata ucraineană a observat o creştere a numărului de trupe ruseşti în aşezările din apropierea oraşului Melitopol ocupat de Rusia, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa, luni dimineaţa

Situat în sud-estul Ucrainei, în regiunea Zaporizhzhia, Melitopol este ocupat de Rusia din martie. 
 
Forţele ruse şi ucrainene s-au angajat recent în „contraatacuri” în jurul Huliaipole şi Polohy, la aproximativ 100 de kilometri nord de Melitopol, într-un semn că Ucraina ar putea acumula trupe în jurul Huliaipole, a raportat Forbes la 12 decembrie.  
 
„Dacă acest lucru este adevărat, ar putea fi un semn că a patra contraofensivă a Ucrainei ar putea fi iminentă, în ciuda debutului iernii", a scris Forbes. „Acest atac anticipat pe scară largă - cârligul de stânga din Zaporizhzhia - ar avea ca scop eliberarea unei mari părţi din sudul Ucrainei şi împingerea trupelor ucrainene până la gâtul îngust de pământ care leagă Ucraina continentală de Peninsula Crimeea, pe care forţele ruseşti l-au confiscat în 2014.”
 
Recent, pe 12 decembrie, primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a raportat că un pod din apropierea Melitopolului, folosit de trupele de la Moscova pentru transportul de echipamente militare, a explodat. „Acesta este unul dintre podurile importante din punct de vedere strategic, precum podul Crimeii”, a declarat el, adăugând că forţele ruseşti livrau echipamente în direcţia est prin intermediul acestuia. Podul din Crimeea, un simbol al ocupaţiei ruseşti, servise ca o rută de aprovizionare crucială pentru forţele Moscovei care luptau în sudul ocupat al Ucrainei. 
 
Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat, de asemenea, că o biserică locală din Melitopol, pe care trupele ruseşti ar fi ocupat-o „cu câteva luni în urmă”, a luat foc pe 10 decembrie.
 

UPDATE 7:10 Explozii în Kiev

UPDATE 12:28 -Zelenski: Apărarea graniţelor cu Belarus rămâne printre priorităţile principale ale Ucrainei  

„Indiferent cine sau ce încearcă să convingă Minsk să facă ceva, nu îi va ajuta. Armata noastră se pregăteşte pentru toate scenariile posibile de apărare”, a declarat preşedintele Ucrainei într-un discurs în format video pe 18 decembrie. 

UPDATE 11:56  - Zelenski: Electricitatea a fost restabilită pentru nouă milioane de ucraineni

Electricitatea a fost restabilită pentru nouă milioane de ucraineni, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

La 17 decembrie, Zelenski a declarat că electricitatea a fost restabilită pentru aproape şase milioane de ucraineni.

În dimineaţa zilei de 16 decembrie, Rusia a lansat al şaptelea atac cu rachete la scară largă asupra Ucrainei, vizând infrastructura energetică din întreaga ţară.

UPDATE 11:04  Kuleba consideră ipocrită respingerea de către FIFA a cererii lui Zelenski de a oferi un "mesaj de pace"

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a criticat decizia FIFA de a respinge cererea preşedintelui Volodimir Zelenski de a transmite un "mesaj de pace" în timpul finalei Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.

Decizia FIFA "a arătat ipocrizia sub numele de <sport în afara politicii>", a declarat Kuleba.

"Organizaţiile sportive mondiale şi oficialii s-au acoperit cu această sintagmă pentru prea mult timp. De fapt, laşitatea a stat întotdeauna în spatele ei", a spus Kuleba.

UPDATE 20:53 - Rusia transferă mai multe echipamente militare către Belarus

Rusia a transferat cel puţin 50 de camioane militare Ural în Belarus pe 16 decembrie, a raportat pe 18 decembrie Hajun din Belarus, un organism de supraveghere care monitorizează mişcările trupelor ruseşti.

Un alt convoi de 30 de camioane fusese deja transferat în Belarus la 11 decembrie, potrivit Hajun. 

Ştirea iniţială

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul Aleksandr Lukaşenko ar urma să discute despre "continuarea agresiunii împotriva Ucrainei" şi "implicarea mai largă" a armatei bieloruse în război la întâlnirea lor planificată pentru 19 decembrie, potrivit unui general ucrainean, citat de Kyiv Independent.

Belarus a participat la agresiunea Rusiei, permiţând Rusiei să folosească teritoriul său pentru atacuri împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, trupele belaruse nu au fost trimise încă în Ucraina.

La 9 decembrie, ministrul rus al apărării, Şoigu, a vizitat Belarus, în timp ce Minsk şi Moscova au semnat un protocol clasificat privind securitatea regională.

Potrivit lui Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcţiei de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, este posibil ca vizita lui Şoigu la Minsk să fi avut ca scop să exercite presiuni asupra trupelor belaruse pentru ca acestea să se alăture invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului a notat la data 13 decembrie că este puţin probabil ca Belarus să invadeze Ucraina din cauza posibilităţii unor noi tulburări interne în cazul în care aparatul său de securitate este slăbit prin participarea la un război costisitor în Ucraina. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici