LIVE TEXT Alegeri SUA 2020. Joe Biden conduce alegerile în Arizona, Georgia, Pennsylvania şi Nevada. Cursa pentru Casa Albă rămâne strânsă pe măsură ce voturile sunt numărate în statele cheie care ar putea decide preşedinţia

  • Americanii află curând cine este noul preşedinte al Statelor Unite. Alegerile din SUA se apropie de un rezultat.
  • Vineri seară, republicanii au solicitat oficial intervenţia Curţii Supreme pentru a clarifica situaţia voturilor din Pennsylvania.
  • Joe Biden a ajuns pe primul loc în statul Georgia, iar avansul său creşte în Pennsylvania şi Nevada.
  • Donald Trump contestă numărarea voturilor din 4 state: Wisconsin, Pennsylvania, Michigan şi Georgia. Procesele lui Trump, respinse în Georgia şi Michigan
  • Echipele lui Donald Trump şi Joe Biden se pregătesc de posibile litigii dacă rezultatul scrutinului va fi incert. Donald Trump a preconizat că rezultatul scrutinului ar putea fi decis de Curtea Supremă de Justiţie, ca în 2000, în disputa Al Gore - George Bush
Urmărește
201602 afișări
Imaginea articolului LIVE TEXT Alegeri SUA 2020. Joe Biden conduce alegerile în Arizona, Georgia, Pennsylvania şi Nevada. Cursa pentru Casa Albă rămâne strânsă pe măsură ce voturile sunt numărate în statele cheie care ar putea decide preşedinţia

UPDATE 05:45 Joe Biden va susţine un discurs în Delaware

Candidatul democrat urmează să se adreseze populaţiei în Wilmington, Delaware.

UPDATE 04:15 Judecătorul Samuel Alito a ordonat tuturor consiliilor judeţene din Pennsylvania să separe buletinele de vot primite după ziua alegerilor

Judecătorul de la Curtea Supremă de Justiţie a SUA, Samuel Alito a emis un ordin prin care toate buletinele de vot primite după ora 20:00 în ziua alegerilor în Pennsylvania să fie separate şi securizate. Şi dacă sunt numărate, vor fi numărate separat.

Acest ordin este în conformitate cu îndrumările pe care secretarul de stat din Pennsylvania le-a emis deja.

„Ordinul judecătorului Alito păstrează într-un fel statu quo-ul”, a declarat Ben Ginsberg, expert în drepturi electorale.

UPDATE 03:45 Joe Biden conduce alegerile în patru state americane

Joe Biden, candidatul din partea Democraţilor la preşedinţia SUA, conduce la numărul de voturi în Arizona, Georgia, Pennsylvania şi Nevada.

Însă nici Joe Biden, nici preşedintele Trump nu au primit cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câştiga preşedinţia. Cursa rămâne strânsă, deoarece voturile continuă să fie numărate în statele cheie care ar putea decide următorul preşedinte al Statelor Unite.

Situaţia electorală în statele considerate cheie, conform CNN:

Nevada

BIDEN: 632.558 ---> 49.8%
TRUMP: 609.901 ---> 48%

Pennsylvania

BIDEN: 3.323.940 ---> 49.5%
TRUMP: 3.304.356 ---> 49.2%

Arizona

BIDEN: 1.572.346 ---> 49.8%
TRUMP: 1.535.511 ---> 48.7%

Georgia

BIDEN: 2.456.560 ---> 49.4%
TRUMP: 2.452.538 ---> 49.3%

UPDATE 02:30 Joe Biden preia conducerea în Philadelphia. Asistăm la o creştere cu 80% a buletinelor de vot numărate!

Speranţele candidatului democrat Joe Biden cresc în Philadelphia pe măsură ce voturile sunt numărate. Biden a crescut în cifre cu 555.833 de voturi, ceea ce reprezintă 80,78% din voturile numărate până acum, potrivit datelor de la biroul electoral al oraşului.

Preşedintele Trump are în prezent 125.897 de voturi, ceea ce reprezintă 18.3% din buletinele de vot numărate până acum.

UPDATE 01:30 Donald Trump oferă replica pe Twitter rivalului Joe Biden: „Procedurile judiciare abia acum încep!”

Donald Trump, preşedintele în funcţie al Statelor Unite ale Americii, trimite săgeţi pe Twitter rivalului său la preşedenţie: „Joe Biden nu ar trebui să îşi asume pe nedrept funcţia de preşedinte. Aş putea face şi eu aceeaşi afirmaţie. Procedurile judiciare abia acum încep!”

"Am avut avansuri majore în toate aceste state în seara alegerilor, iar apoi au dispărut miraculos pe măsură ce au trecut zilele. Poate că aceste avansuri vor reveni în contextul în care lansăm proceduri judiciare", a subliniat Trump.

UPDATE 00:45 Protest masiv în Philadelphia, Pennsylvania

Există protestatari din ambele tabere. Majoritatea afişează mesaje pro Trump. Demonstranţii cer numărarea fiecărui vot. Atmosfera nu a fost încordată şi pe parcursul zilei. Mai mulţi demonstranţi au cântat şi au dansat împreună.

În centrul de numărare a voturilor din Philadelphia, observatorii înarmaţi cu binoclu au respectat distanţa socială: au stat la doi metri unul de altul.

În Pittsburg, Pennsylvania, poliţiştii sunt pregătiţi să intervină. Peste 70 de ofiţeri au fost mobilizaţi.

Mai mulţi suporteri ai lui Trump au fost dispersaţi de forţele de ordine.

UPDATE 23:45 Numărarea voturilor în Arizona se va extinde până la sfârşitul săptămânii

Arizona mai are aproximativ 250.000 până la 270.000 de buletine de vot de numărat, potrivit secretarului de stat Katie Hobbs. Se estimează că numărarea va scădea sub 100.000 de buletine în această seară.

Au existat, însă, şi incidente. În comitatul Maricopa din Arizona, un grup de oameni au acuzat echipele de ştiri adunate la o secţie de numărare a voturilor de fraudă electorală.

Camionetele de ştiri au devenit brusc ţinta teoriei conspiraţiei. Echipele TV au fost suspectate că au sustras voturile şi le-au ascuns în maşini. S-a dovedit că aveau doar echipamentul de muncă.

UPDATE 23:30 Guvernatorul statului Texas denunţă frauda electorală

Guvernatorul statului Texas a denunţat prin intermediul paginii sale de Twitter un act de fraudă la unul dintre birourile electorale din comitatul Limestone.

UPDATE 22:00 Ameninţare cu bombă în SUA, lângă o secţie de votare

Citeşte aici mai mult...

UPDATE 21:40 Republicanii cer oficial intervenţia Curţii Supreme pentru voturile din Pennsylvania

Republicanii cer Curţii Supreme să ordone segregarea voturilor de după Ziua Alegerilor, în Pennsylvania.

Mai devreme, un judecător din Pennsylvania a ordonat separarea buletinelor de vot provizorii. La momentul actual, nu se ştie câte voturi din Pennsylvania sunt vizate de această măsură.

UPDATE 20:40 Mesajul lui Donald Trump. Preşedintele SUA, despre transparenţa procesului de numărare a voturilor

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a anunţat, vineri seară, că va apela la toate procedurile juridice de contestare a rezultatelor în statele decisive pentru rezultatul scrutinului prezidenţial, cerând transparenţă în numărarea voturilor.

„Credem că poporul american merită să aibă parte de transparenţă totală în privinţa numărătorii voturilor”, spune Donald Trump.

„Este vorba despre integritatea întregului proces electoral. Am spus de la început că toate voturile legale trebuie numărate, iar toate voturile ilegale nu trebuie luate în considerare. Totuşi, am întâmpinat rezistenţă din partea Democraţilor la orice pas. Vom cerceta acest proces în toate aspectele sale legale pentru a avea garanţia că americanii pot avea încredere în guvernare. Nu voi renunţa să lupt în numele vostru şi al naţiunii.”

UPDATE 20:15. Primarul din Philadelphia susţine că acuzaţiile de fraudă sunt nefondate

Primarul din Philadelphia, Jim Kennedy, afirmă că acuzaţiile aduse de Donald Trump sunt nefondate. „Ce am văzut în Philadelphia se numeşte democraţie, pur şi simplu”, a declarat el.

UPDATE 19:45 Joe Biden va susţine declaraţii de presă

Candidatul democrat Joe Biden se va adresa americanilor vineri seară, potrivit unui oficial al campaniei sale.

UPDATE 19:00 Alegeri SUA. Avansul lui Biden creşte în Pennsylvania şi Nevada

Avansul înregistrat de Joe Biden în Pennsylvania şi Nevada a crescut odată cu cele mai recente actualizări din cele două state.

În Pennsylvania, avantajul lui Biden se ridică acum la 9.027 de voturi, iar numerele ar putea să crească pe măsură ce vor apărea mai multe rezultate din Philadelphia.

Avansul lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a crescut în statul Nevada, conform noilor date oficiale, anunţate vineri.

Joseph Biden are acum un avans de 22.076 de voturi în Nevada, după anunţarea rezultatelor din comitatul Clark. Până acum, Joseph Biden avea un avans de 11.438 de voturi în Nevada.

Statul Nevada are şase voturi în Colegiul electoral federal.

În momentul de faţă, Joe Biden este creditat, potrivit diverselor proiecţii, cu 253-264 de voturi în Colegiul electoral federal. Pentru a câştiga scrutinul, are nevoie de 270 de voturi în Colegiul electoral federal.

Joseph Biden are şanse foarte mari să obţină victoria în scrutinul prezidenţial din SUA.

UPDATE 18:20 Situaţia în Arizona. Analist: Încă mai pot avea loc răsturnări de situaţie

Maricopa, cea mai populată regiune din Arizona, a transmis un nou lot de buletine de vot. În urma celei mai recente actualizări, voturile lui Joe Biden au depăşit 972.000 în Maricopa, în timp ce Donald Trump e în urmă, cu un total de aproximativ 912.100 voturi. Se înregistrează o uşoară scădere a avantajului lui Biden faţă de raportarea precedentă.

Analistul electoral Nate Cohn susţine că încă mai pot avea loc răsturnări de situaţie, iar lupta pentru Arizona nu e pierdută pentru Trump.

UPDATE 17:45 Alegeri SUA 2020. Avansul lui Biden creşte în Pennsylvania

Potrivit CNN, avansul lui Joe Biden creşte în Pennsylvania, candidatul democrat fiind cu peste 6.700 de voturi înaintea lui Donald Trump.

UPDATE 17:30 Statul Georgia va renumăra voturile în scrutinul prezidenţial din SUA

Statul american Georgia va renumăra buletinele de vot exprimate în scrutinul prezidenţial, în contextul în care diferenţa dintre Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, şi preşedintele Donald Trump este foarte mică.

"Cu o diferenţă atât de mică, în Georgia se vor renumăra voturile", a anunţat secretarul de stat Brad Raffensperger, responsabil de afaceri interne. Potrivit oficialului citat, procedura de renumărare va avea loc după rezultatul final şi ar putea dura cel puţin câteva zile.

Joe Biden are acum un avans de peste 1.000 de voturi, după numărarea a peste 99% din buletinele de vot din Georgia.

Echipa lui Donald Trump solicită renumărarea voturilor în toate statele decisive pentru rezultatul scrutinului prezidenţial.

În cazul în care Joe Biden va câştiga statul Pennsylvania, nu va mai avea nevoie de Georgia pentru a obţine cele 270 de voturi în Colegiul electoral federal necesare pentru a deveni preşedinte.

UPDATE 17:00 Echipa de campanie a lui Trump spune că va contesta o potenţială victorie a lui Biden

Echipa de campanie Donald Trump a lansat vineri o declaraţie în care precizează că va contesta alegerile, numind orice proiecţii ale lui Joe Biden drept câştigător „false” şi cursa prezidenţială „departe de se fi încheiat”.

„Aceste alegeri nu s-au încheiat. Proiecţia falsă a lui Joe Biden în calitate de câştigător se bazează pe rezultatele din patru state care sunt departe de linia de final", a declarat într-un comunicat avocatul general al campaniei Trump, Matt Morgan.

UPDATE 16:25 Au mai rămas aproximativ 25.000 de voturi de numărat în Philadelphia

În Philadelphia, numărul voturilor rămase este de aproximativ 25.000, potrivit unui oficial al oraşului. Cifrele au fost confirmate şi de o sursă familiară cu procesul numărătorii.

Va mai dura destul pentru a număra voturile rămase, întrucât este vorba de buletine provizorii sau care necesită lămuriri suplimentare. Sursele au declarat că oficialii electorali din oraş încep numărătoarea acestui lot de la zero.

UPDATE 15:50 CNN: Biden preia conducerea în Pennsylvania

Candidatul democrat Joe Biden a preluat conducerea în Pennsylvania, cu peste 5.000 de voturi înaintea lui Donald Trump.

Trump nu poate fi reales dacă nu câştigă cele 20 de voturi electorale din Pennsylvania, indiferent câte alte state ar câştiga. Şansele sale depind de evoluţia din acest stat.

UPDATE 15.00 Statul Pennsylvania urmează să anunţe în curând rezultatul votului. Rezultatul ar putea determina câştigătorul şi viitorul preşedinte al SUA.

Biden se află în urma preşedintelui Trump, cu mai puţin de 18.000 de voturi, în Pennsylvania. Trump nu poate râmăne în cursa spre cele 270 de voturi electorale fără cele 20 de voturi electorale din Pennsylvania.

În acest moment, Biden are 253 de voturi electorale. Dacă câştigă Pennsylvania, depăşeşte pragul de 270 de voturi electorale.

UPDATE 11.30  Joe Biden a ajuns pe primul loc în statul Georgia şi se apropie de confirmarea victoriei în SUA

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a ajuns pe primul loc în statul Georgia şi se apropie de locul întâi şi în Pennsylvania, ceea ce i-ar permite să obţină victoria în scrutinul prezidenţial.

Joe Biden are acum un avans de cel puţin 1.500 de voturi, după numărarea a 99% din buletinele de vot din Georgia. Până acum, în acest stat avea avans preşedintele în funcţie, Donald Trump.

Joseph Biden se apropie de trecerea pe primul loc şi în statul Pennsylvania.

Fostul vicepreşedinte al SUA are şanse extrem de mari să obţină victoria în scrutinul prezidenţial.

Preşedintele în funcţie, Donald Trump, denunţă fraude electorale şi va contesta rezultatele în justiţie.

UPDATE 11.10 Cursa pentru Casa Albă se apropie de final. Joe Biden, aproape de 270 de voturi în Colegiul electoral

Joe Biden a preluat conducerea cu 917 voturi în statul Georgia

Potrivit CNN, Biden reduce din diferenţa faţă de Trump în Pennsylvania şi în Georgia, statele de care depinde victoria în alegeri. 

UPDATE 11:00 Atât Trump, cât şi Biden pot câştiga în continuare alegerile. Iată de ce are nevoie fiecare:


Joe Biden trebuie să câştige două dintre statele Arizona, Carolina de Nord, Nevada şi Georgia sau să câştige Pennsylvania.

Donald Trump trebuie să câştige Pennsylvania şi trei dintre statele Arizona, Carolina de Nord, Nevada şi Georgia.

Este o bătălie din ce în ce mai grea pentru preşedinte, avansul său în Georgia scăzând acum la 463.

UPDATE 10:55 Măsuri de protecţie pentru candidatul Joe Biden 

Serviciile Secrete iau atitudine şi întăresc protecţia pentru Biden, care ar urma să-şi declare victoria, anunţă publicaţia Washington Post. 
 

UPDATE 10:25 Trump este extrem de activ pe Twitter şi spune că platforma a scăpat de sub orice control

 
Postarea sa a făcut deliciul americanilor, care i-au răspuns cu diferite gif-uri carel îl înfăţişează pierzând alegerile. 
 

UPDATE 09:50 Greta Thunberg, mesaj înţepător pentru Trump

„Atât de ridicol. Donald trebuie să lucreze la controlul furiei, apoi să meargă la un film vechi cu un amic! Relaxează-te, Donald, relaxează-te”, a scris Greta pe pagina sa de Facebook, postând totodată un mesaj de pe Twitter al lui Trump, în care cere încetarea numărării voturilor.
 

So ridiculous. Donald must work on his Anger Management problem, then go to a good old fashioned movie with a friend! Chill Donald, Chill!

Publicată de Greta Thunberg pe Joi, 5 noiembrie 2020

 

UPDATE 05:20

După ce Donald Trump a declarat „Dacă număraţi voturile legale, eu câştig cu uşurinţă” în timpul conferinţei de presă de la Casa Albă, rivalul său Joe Biden i-a dat replica: „Nimeni nu ne va răpi democraţia”.

Anumite canale de ştiri au întrerupt în direct discursul preşedintelui Trump, pe care l-au catalogat ca fiind în mare parte neadevărat şi periculos în contextul actual.

În Pennsylvania au mai rămas 250.000 de buletine de vot de numărat iar în Georgia doar 16.000. Drumul lui Donald Trump spre un al doilea mandat este privit de analişti cu reticenţa, dar totul este încă posibil.

UPDATE 02:45 Conferinţa de presă susţinută de preşedintele în funcţie, Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a susţinut în cadrul conferinţei de presă de la Casa Albă că voturile legale l-ar da drept câştigător. Trump şi-a bazat retorica pe afirmaţia că alegerile ar fi fraudate.

"Dacă număraţi voturile legale, câştig cu uşurinţă. Dacă număraţi voturile ilegale, ei vor încerca să ne fure alegerile”, a declarat Trump, fără să ofere o dovadă care să-i susţină punctul de vedere.

De aceeaşi parte a baricadei s-a situat vicepreşedintele Mike Pence, care şi-a arătat susţinerea pentru preşedintele Donald Trump pe Twitter: „Sunta alături de preşedintele Donald Trump. Trebuie să numărăm fiecare vot legitim.”

Donald Trump a punctat că democraţii încearcă să „fure” alegerile, iar la baza acestui lucru stă de fapt „o ingerinţă istorică în alegeri”.

„Am câştigat în toate locaţiile-cheie, apoi numerele noastre au început în mod miraculos să se reducă în secret”, a continuat Trump în timpul conferinţei.

Donald Trump blamează voturile prin poştă: au „distrus sistemul” şi „au corupt” alegerile.

UPDATE 01:45

Conducerea preşedintelui Trump pierde din intensitate în Georgia, pe măsură ce buletinele de vot continuă să fie numărate. În Pennsylvania, numărarea buletinelor de vot va continua până spre seara, conform declaraţiei secretarului de stat, Kathy Boockvar.

„Cu cât cursa este mai strânsă, cu atât durează mai mult”, a declarat Boockvar.

De asemenea, buletinele de vot militare şi de peste mări vor fi numărate până marţi, iar buletinele de vot provizorii vor trebui în continuare procesate.

La Casa Albă, membrii campaniei lui Trump, fac calculele. Unul dintre consilierii preşedintelui a descris situaţia limită în care se regăseşte preşedintele. „Matematica nu este de partea noastră. Avem nevoie de o minune dumnezeiască să putem întoarce cursul evenimentelor”, ar fi spus consilierul.

UPDATE 00:00 Biden îndeamnă alegătorii la calm şi emană încredere

În timp ce toţi americanii stau cu sufletul la gură să afle cine va fi noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden îndeamnă la calm: : „Le cer tuturor să stea liniştiţi”.

„În America, votul este sacru. Fiecare buletin de vot trebuie numărat. Nu avem nicio îndoială că, după terminarea numărării, senatorul Harris şi cu mine vom fi câştigători", a declarat Biden.

Contracandidatul lui Trump la preşedenţia SUA a continuat pe Twitter: „Democraţia este uneori dezordonată, dar uneori necesită puţină răbdare. Dar această răbdare a fost răsplătită acum, cu peste 240 de ani, de un sistem de guvernare care este invidiat de restul lumii.”

UPDATE 22:40 Au rămas 47.277 de buletine de vot de numărat în Georgia, potrivit secretarului de stat Brad Raffensperger.

Până acum, Trump are un avans de 12.835 de voturi, ceea ce înseamnă că Joe Biden mai are nevoie de 64% din voturile nenumărate pentru a câştiga. Acest lucru nu este imposibil, ţinând cont că voturile rămase provin din oraşe cu tendinţe democratice. Chiar şi aşa, scorul este strâns. 

UPDATE 22:38 Proiecţia CNN: Republicanul Carlos Giménez va câştiga cel de-al 26-lea district al Congresului din Florida, învingându-l pe actualul democrat Debbie Mucarsel-Powell.

UPDATE 21:41 Iată situaţia voturilor la ora aceasta

Joe Biden conduce în Georgia şi Pennsylvania, dar cursa este în continuare strânsă şi nu putem spune cine este cu adevărat câştigătorul.

Situaţia voturilor colegiului electoral, pentru fiecare stat

  • Pennsylvania (20 voturi)
  • Georgia (16 voturi)
  • Arizona (11 voturi)
  • Nevada (6 voturi)
  • North Carolina (15 voturi)
  • Alaska (3 voturi)

UPDATE 21:15 Kathy Boockvar, secretar de stat Pennsylvania, a declarat că s-ar putea sa aflăm câştigătorul statului în seara aceasta.

Mai sunt 550.000 de buletine de vot de parcurs până la finalul zilei. 

UPDATE 20:50 Un judecător din Michigan a respins acuzaţiile echipei lui Trump. Ei acuzau nereguli şi cereau acces în centrele de numărare a voturilor.

Decizia a fost luată după ce cu o zi în urmă AP l-a declarat pe Joe Biden câştigător în Michigan, cu 16 voturi din partea colegiului electoral.

UPDATE 19:48 În Allegany, al doilea cel mai mare oraş din Pennsylvania, a fost întreruptă numărătoarea voturilor până mâine, din cauza unor acuzaţii privind peste 29.000 de buletine de vot.

Alte 6.000 de buletine de vot nu pot fi parcurse cu scannerul şi din cauza aceasta vor fi numărate manual mâine.

În total, mai sunt 35.000 de buletine de vot care trebuie parcurse în Allegany, ceea ce înseamnă că e puţin probabil ca Pennsylvania să mai vină cu rezultate astăzi.

Pentru a câştiga în Pennsylvania, Biden are nevoie de 61-63% din voturile care nu au fost încă numărate. 

UPDATE 19.18 Joe Biden a câştigat un avans în Nevada, odată cu noile cifre venite din oraşul Clark. Biden conduce cu un avans de 12.000 de voturi.

Citeşte tot aici.

UPDATE 19:00 Echipa lui Trump a dat în judecată şi birourile electorale din Chatham County, Georgia. Între timp, un judecător din Georgia a respins cazul.

Spre deosebire de Pennsylvania şi Michigan, de data aceasta echipa lui Trump nu cere oprirea numărătorii ci acuză oficialii electorali că au amestecat buletinele de vot valide cu buletinele de vot primite la o zi după alegeri. Ei au cerut judecătorilor să dea un ordin conform căruia voturile venite mai târziu să fie spearate şi excluse de la numărătoare.

Citeşte tot aici.

UPDATE 18:02 Situaţia voturilor în Georgia la ora aceasta

GEORGIA - 16 voturi

  • Donald Trump: 49.6% - 2,432,799
  • Joe Biden: 49.2% - 2,414,651
  • Numărate: 99%

UPDATE 17:45 Preşedintele Donald Trump a cerut joi oprirea numărării voturilor, în contextul în care denunţă posibile fraude în procesarea buletinelor de vot prin corespondenţă.

"Opriţi numărarea voturilor!", a transmis Donald Trump, prin Twitter.

"Orice buletin de vot venit după ziua alegerilor nu va fi numărat!, a adăugat Donald Trump. Acest mesaj a fost etichetat cu avertisment de platforma de microblogging Twitter, care subliniază că ar putea fi vorba de informaţii controversate sau care pot induce în eroare.

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, s-a declarat joi încrezător că va obţine victoria, în contextul în care mai are nevoie de câştigarea unui singur stat american. "Toate voturile trebuie numărate. Păstraţi-vă încrederea, vom câştiga", a transmis Joseph Biden prin Twitter.

Citeşte mai departe...

UPDATE 17:15 Urmăreşte live numărătoarea voturilor în Atlanta, Georgia.

UPDATE 16:30 Joe Biden, încrezător în victorie, în contextul în care mai are nevoie de câştigarea unui singur stat

"Toate voturile trebuie numărate. Păstraţi-vă încrederea, vom câştiga", a transmis Joseph Biden prin Twitter.

UPDATE 16:00 Trump şi echipa sa de campanie cer oprirea numărării voturilor în statele Pennsylvania şi Georgia

UPDATE 10:20

Associated Press a emis acest ghid despre modul în care a anunţat câştigătorul alegerilor din fiecare stat. Iată ce se spune despre Arizona:

AP a anunţat victoria lui Joe Biden din Arizona la 2:50 AM EST Miercuri, după o analiză a buletinelor de vot exprimate, s-a concluzionat că nu au existat suficiente voturi nenumărate pentru a-i permite lui Trump să ajungă din urmă. Cu 80% din voturile numărate, Biden a fost înaintea cu 5 puncte procentuale, cu un avans de aproximativ 130.000 de voturi faţă de Trump, cu aproximativ 2,6 milioane de buletine numărate.

Buletine de vot rămase de numărat, inclusiv voturile prin corespondenţă din Maricopa, unde Biden a performat, nu sunt suficiente pentru ca Trump să-l ajungă pe fostul vicepreşedinte.

Campania Trump nu este de acord cu rezultatul anunţat de AP.

UPDATE 7:00

La acestă oră atât Joe Biden cât şi Donald Trump au posibile scenarii în care ar putea câştiga alegerile prezidenţiale. Totuşi, Biden are mai multe modalităţi de a câştiga şi pare să fie pe un trend ascendent în mai multe state datorită voturilor prin corespondenţă din marile centre urbane.

Biden conduce numărul de voturi al colegiului electoral cu 264-214 după ce a fost declarat câştigător în Michigan şi Wisconsin miercuri şi Trump a obţinut un vot în Maine. Adăugând Alaska pentru Trump - care nu a fost declarată încă, dar în care rezultă nu este pus la îndoială - preşedintele are 217.

De aici, patru state au rămas să îşi anunţe rezultatele: Nevada, Carolina de Nord, Georgia şi Pennsylvania.

Scenarii în care Trump câştigă alegerile prezidenţiale:

Pentru ca Trump să găsească cele 53 de voturi electorale de care are nevoie, ar trebui să câştige Pennsylvania, plus toate celelalte trei state.

Dar o proporţie uriaşă din votul prin corespondenţă a rămas de calculat în Philadelphia şi Pittsburgh, centre urbane în care Trump ar putea avea dificultăţi în a menţine avansul obţinut în alte zone ale statului.

CITEŞTE AICI Cum este ales Preşedintele SUA. Sistemul electoral american

Drumul lui Biden spre victorie

Biden are mai multe căi pentru a-şi găsi cele şase voturi electorale rămase. O cale este prin Pennsylvania, care în cazul unei victorii ar aduce 20 de voturi.

Fără Pennsylvania, Biden ar putea câştiga câştigând Nevada, unde a deţinut un avans clar, dar care s-a restrâns. O victorie Biden în oricare din cele două cele mai multe roşii state - Georgia sau Carolina de Nord - i-ar oferi mandatul.

În esenţă Biden trebuie să câştige cel puţin un stat din ultimle patru pentru a obţine matematic mandatul.

Calculele ar putea fi schimbate dacă rezultatele din mai multe state unde Trump a intentat procese sunt modificate.

UPDATE 02:50 Echipa lui Trump a intentat un proces în Georgia

Echipa de avocaţi al lui Donald Trump încearcă să oprească numărarea voturilor în Georgia - un stat important pe câmpul de luptă care nu a fost încă alocat niciunuia dintre candidaţi.

Procesul se bazează pe declaraţiile unui observator republican care spune că a văzut o persoană adăugând 53 de buletine de vot venite prin poştă după termen peste un teanc de buletine de vot care au ajuns la timp în comitatul Chatham.

Potrivit legislaţiei din Georgia, buletinele de vot trebuie primite înainte de ora 19:00 în ziua alegerilor pentru a fi numărate.

Este al patrulea stat cheie în care preşedintele a depus contestaţii legale. El a promis că va opri numărarea voturilor în locurile în care buletinele de vot sunt „frauduloase”.

UPDATE 00:00 Trump îşi revendică victoria în Pennsylvania, Georgia, Carolina de Nord şi Michigan

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că a obţinut victoria în trei state care nu au fost anunţate oficial, precum şi în Michigan, unde câştigător este dat rivalul democrat

UPDATE 23:30 Joe Biden este dat câştigător în Michigan

CNN îl dă pe Biden câştigător în statul Michigan. BBC aşteaptă să fie numărate mai multe voturi.

O victorie pentru democraţi în acest stat ar însemna 16 voturi electorale adăugate, un pas important în cursa pentru Casa Albă.

UPDATE 23:00  Biden: Victoria e clară

„Şi acum, este clar că vom câştiga 270 de voturi. Nu spun că am câştigat, ci spun că eu cred că vom fi câştigătorii.

Am câştigat Wisconsin cu 20.000 de voturi, acelaşi număr cu care a câştigat preşedintele Trump în urmă cu 4 ani. Michigan va încheia numărătoarea în curând şi simt că totul merge bine în Pennsylvania. Câştigăm 75% din voturile prin poştă din Pennsylvania”, a declarat Biden. 

Senatorul Harris şi cu mine suntem pe punctul de câştiga mai multe voturi decât a primit cineva vreodată în istorie.Doar trei campanii au învins preşedintele în funcţie şi a fost o campanie lungă, dar a fost o perioadă dificilă pentru ţara noastră.

Odată ce campania s-a încheiat va fi timpul să facem ceea ce am făcut mereu ca americani: Să ne ascultăm unii pe alţii, să ne respectăm, să ne pese de ceilalţi, să ne vindecăm. Ştiu că nu va fi uşor, dar ştiu şi că pentru a face progres trebuie să încetăm să ne tratăm oponenţii ca inamici. Ce ne uneşte ca americani este mai puternic decât ceea ce ne divide.

Am fost ales ca democrat, dar voi conduce ca preşedinte american.

Voi munci la fel de greu pentru cei care nu au votat pentru mine, ca pentru cei care nu m-au votat. America a ajuns prea departe, a luptat prea multe bătălii pentru a lăsa acest lucru să se întâmple. Noi, oamenii, nu ne vom preda. 

Sunt încrezător că nu va fi doar victoria noastră, ci o victorie pentru America şi nu vor fi state albastre sau state roşii cu Statele Unite ale Americii.”, a afirmat candidatul democrat care conduce în rezultatele din colegii. 

 

UPDATE 22:30 Donald Trump vrea să oprească numărarea voturilor în Pennsylvania, după o acţiune similară şi în Michigan

Echipa de campanie a lui Donald Trump a declarat că se adresează instanţei pentru a opri numărarea voturilor în Pennsylvania, după ce a anunţat un proces similar în Michigan.

„Se întâmplă lucruri rele în Pennsylvania”, a declarat într-un comunicat Justin Clark, directorul adjunct al campaniei . „Democraţii intenţionează şi-i priveze de drepturi pe electori şi să reducă voturile republicane. Preşedintele Trump şi echipa sa luptă pentru a pune capăt acestui lucru ”

Oficialii electorali din Pennsylvania continuă să numere buletinele de vot valabil exprimate până în ziua alegerilor.

Echipa lui Trump a declarat că va acţiona în judecată şi pentru a contesta hotărârea care menţine o prelungire pentru a număra buletinele de vot nefolosite din Pennsylvania, care au fost timbrate până în ziua alegerilor.

Cum se desfăşoară alegerile în SUA

 
Alegerile prezidenţiale din SUA au loc pe 3 noiembrie. Dar este posibil să fim martorii unei situaţii aparent bizare: candidatul care va primi cele mai multe voturi din partea publicului poate să nu fie câştigătorul. Şi aceasta se datorează faptului că preşedintele nu este ales direct de către alegători, ci de ceea ce este cunoscut sub numele de colegiu electoral, informează The Independent.  
 
Când americanii merg la urne, ei votează, de fapt, pentru electorii candidatului lor preferat – un grup de funcţionari care alcătuiesc colegiul electoral.
  •  Colegiul electoral este cel care alege preşedintele şi vicepreşedintele.
  •  În SUA este posibil ca un candidat să devină preşedinte dacă câştigă o serie de curse strânse în anumite state; el nu trebuie să aibă majoritatea voturilor din toată ţara. 
  • Aceasta este instituţia care i-a dat lui Donald Trump preşedinţia în 2016, chiar dacă Hillary Clinton a câştigat atunci votul popular, obţinând cu peste 3 milioane de voturi mai mult decât Trump.În total, în colegiul electoral sunt 538 de electori: câte unul pentru fiecare membru al Camerei Reprezentanţilor, doi pentru fiecare senator şi trei alocaţi Districtului Columbia prin al 22-lea Amendament.
 

 Ce este colegiul electoral şi cum funcţionează

 
Când alegătorii îşi dau votul în ziua alegerilor în America, ei nu votează practic direct pentru candidaţi, ci votează pentru electorii candidatului lor preferat – un grup de funcţionari care alcătuiesc colegiul electoral.
În toate statele, cu două excepţii, candidatul care obţine o majoritate de voturi obţine toate voturile colegiului electoral al statului respectiv.
 
  • Fiecare elector reprezintă un vot electoral, iar un candidat trebuie să obţină majoritatea voturilor – 270 sau mai mult – pentru a câştiga preşedinţia.
  • După ce alegătorii şi-au exprimat preferinţele pe buletinele de vot (şi după ce guvernatorii statelor certifică voturile şi listele electorale), electorii se întâlnesc în luna decembrie în statele lor. Atunci aceştia votează oficial pentru preşedintele şi vicepreşedintele SUA.
  • Membrii Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului se reunesc apoi în ianuarie pentru a face o numărătoare oficială a acestor voturi.

De ce se procedează în SUA în acest fel

 
Colegiul electoral este o soluţie de compromis, care datează de la originile ţării, când s-a pus problema că centrele urbane ar putea domina alegerile în detrimentul zonelor mai puţin populate.
 
Deoarece numărul de electori pe care îi are un stat depinde de numărul de reprezentanţi al acestuia în Camera Reprezentanţilor, statele mai populate au un avantaj, în virtutea unei reprezentări mai mari. Pentru a compensa acest lucru, fondatorii ţării au stabilit că fiecare stat va primi câte un elector pentru fiecare senator – fiecare stat având doi senatori, indiferent de dimensiunea sa.
 
Procedura este prezentată în al 12-lea amendament al Constituţiei Statelor Unite
 

Cine beneficiază de acest sistem

 
La ultimele două alegeri la care candidaţii au pierdut votul popular, dar au câştigat oricum alegerile, candidaţii au fost republicani. George W. Bush a câştigat în 2000, iar Donald Trump a câştigat în 2016.
De exemplu, dacă un candidat câştigă 50,1% dintre voturi în Texas, i se acordă toate cele 38 de voturi electorale ale statului. În schimb, chiar dacă un candidat ar câştiga printr-o victorie covârşitoare, nu e exclus să obţină totuşi acelaşi număr de voturi electorale.
 
Prin urmare, este posibil ca un candidat să devină preşedinte câştigând o serie de curse strânse în anumite state, în ciuda faptului că are mai puţine voturi în toată ţara. Există doar două state (Maine şi Nebraska) care îşi împart voturile colegiului electoral în funcţie de proporţia de voturi pe care le primeşte fiecare candidat.
 
Acesta este motivul pentru care candidaţii la preşedinţie vizează mai degrabă anumite „state competitive” decât să încerce să câştige cât mai mulţi alegători posibil în toată ţara. Astfel, fiecare stat pe care îl câştigă îi apropie de cele 270 de voturi ale colegiului electoral, de care au nevoie pentru a deveni preşedinţi.
 

Electorii nu sunt obligaţi să voteze candidatul care a câştigat majoritatea voturilor

 
În unele state electorii ar putea vota pentru orice candidat preferă, indiferent de preferinţa alegătorilor. Cu excepţia anumitor state, care impun prin lege electorilor să voteze aşa cum dictează rezultatul alegerilor prezidenţiale din statul respectiv, restul nu impun electorilor să voteze într-un anumit fel.
 
Dacă un elector votează împotriva alegerii statului său, acesta este numit „necredincios” . Până acum, însă, niciun scrutin prezidenţial nu a fost afectat de votul electorilor „necredincioşi”, votul acestora fiind doar unul marginal.
 

Ce se întâmplă dacă niciun candidat nu obţine majoritatea

 
Dacă nici funcţia de preşedinte şi nici cea de vicepreşedinte nu a fost ocupată după votul din Colegiu, atunci delegaţiile statelor din Camera Reprezentanţilor vor decide cine este viitorul preşedinte, iar senatorii vor decide vicepreşedintele.
Acest lucru s-a întâmplat o singură dată, în 1824. Astăzi, cu două partide care domină sistemul electoral din SUA, o astfel de probabilitate este foarte redusă. 
 

Vezi cum au decurs primele două zile după închiderea urnelor de vot

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici