Lockheed SR-71: Avionul din Războiul Rece care încă este cea mai rapidă aeronavă din lume

Aeronava Lockheed SR-71, creată în secret în anii 1950, a zburat cu succes până la limita spaţiului şi a depăşit viteza unei rachete. Până în prezent, avionul deţine recordul pentru cea mai înaltă altitudine atinsă în timpul unui zbor pe plan orizontal, precum şi recordul pentru cea mai rapidă viteză atinsă de o aeronavă care nu este propulsată de o rachetă.

Urmărește
1400 afișări
Imaginea articolului Lockheed SR-71: Avionul din Războiul Rece care încă este cea mai rapidă aeronavă din lume

SR-71 Blackbird: Avionul din Războiul Rece care încă mai este cea mai rapidă aeronavă

SR-71 face parte dintr-o „familie” de aeronave de spionaj construite special pentru a explora teritoriul inamicului, fără a fi doborâte sau chiar detectate, acestea fiind create într-o eră în care sateliţii sau dronele nici măcur nu existau.

„Încă mai arată ca ceva din viitor, chiar dacă a fost creat în anii 1950,” a spus Peter Merlin, un istoric în aviaţie, pentru CNN.

„Construcţia aeronavei arată mai mult organic decât mecanic. Majoritatea avioanelor convenţionale arată de parcă cineva le-a construit, în timp ce acesta arată de parcă s-a format singură”, a adăugat Merlin.

Datorită faptului că aeronava a fost proiectată pentru a zbura cu o viteză mai mare de 3.200 de kilometri pe oră, fricţiunea cu atmosfera din jur ar încinge fuzelajul până la punctul de topire. De aceea, avionul a fost construit din titaniu, un metal care poate rezista la temperaturi extrem de ridicate şi care este mult mai uşor decât oţelul.

Modelele iniţiale erau complet nevopsite, având o „piele” argintie de titaniu. Acestea au fost vopsite în negru pentru prima dată în 1964, după ce a fost descoperit faptul că vopseaua neagră – care absoarbe cu eficienţă şi emite căldura – ar putea ajuta la diminuarea temperaturii întregului corp al aeronavei. Astfel, aeronava „Blackbird” s-a născut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici