Locuitorii din Devecser încă aşteaptă demolarea caselor, la şase luni după poluarea cu noroi roşu

Locuitorii din Devecser, în vestul Ungariei, aşteaptă, după şase luni de la poluarea cu noroi roşu, demolarea caselor, cu pereţi pe jumătate roşii, pe o stradă-fantomă din acest sat, afectat de accidentul industrial de la Ajka, relatează AFP.

Urmărește
69 afișări

"Inundaţia a atins aproximativ 20 de străzi, aici. De la rezervorul care a cedat, noroiul a atins satul în douăzeci de minute", a declarat un angajat al organismului care gestionează reparaţiile, într-o zonă afectată de accidentul industrial.

Un pic mai departe, casele au fost demolate. Pe locul lor se ridică mormane de moloz.

"Ştiam că locuinţa mea nu mai există", a declarat Piroska Nyoma, cu ochii în lacrimi. "Dar una este să ştii şi alta este să vezi cu ochii tăi", a declarat femeia, în vârstă de aproximativ 50 de ani.

Zece persoane au murit, la 4 octombrie, după ce un rezervor fisurat al unei uzine de bauxită de aluminiu din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, a cedat, deversând aproximativ 700.000 de metri cubi de noroi roşu, toxic, pe o suprafaţă de câteva zeci de kilometri pătraţi.

Noroiul toxic, foarte alcalin, a poluat apele din apropiere, până la Dunăre, unul dintre cele mai mari fluvii europene, provocând cel mai grav accident industrial şi ecologic din istoria ţării.

Starea de urgenţă rămâne în vigoare, până la 30 iunie. Timp de trei luni, în trei sate de aproximativ 8.000 de locuitorii, accesul a fost interzis.

"Acest lucru a marcat economia. Şomajul a atins 20 la sută", din cauza închiderii unor afaceri, a declarat primarul din Devecser, Tamas Toldi.

Unicul restaurant din oraş găzduieşte, acum, muncitorii care participă la lucrările de curăţare şi reconstrucţie.

Pentru moment, 102 din cele 261 de case inundate au fost demolate, potrivit şefului de şantier, Arpad Muhoray.

Un volum de 480.000 de metri cubi de pământ a fost curăţat şi depozitat, a declarat el. Acest pământ va putea fi utilizat doar în anumite condiţii.

Este, deja, "interzisă cultivarea (cu acest pământ) de plante pentru consum, timp de zece ani", a declarat Tamas Toldi. "Ne gândim, mai degrabă, să semănăm plante industriale, pentru energie alternativă", în vederea obţinerii de bioetanol, spre exemplu, a precizat primarul.

Fauna este, în continuare, absentă în regiunea devastată de noroiul roşu toxic, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) World Wildlife Fund (WWF), dar pomii au deja muguri verzi, care contrastează cu trunchiurile încă roşii.

Guvernul estimează valoarea lucrărilor de curăţare şi de reconstrucţie de noi locuinţe la 80 de milioane de euro. Problema responsabilităţii accidentului industrial nu a fost, încă, soluţionată.

Societatea MAL, proprietara uzinei de bauxită, nu este singura vizată. Experţii relevă diferite lacune ale autorităţilor - în domeniul mediului, construcţiilor, minelor - privind eliberarea diverselor permise pentru uzină.

Aproximativ 1.500 de locuitori au cerut, într-o petiţie adresată Guvernului, noi studii, efectuate de "laboratoare străine, independente", asupra consecinţelor pe termen lung ale expunerii la noroiul toxic.

"Vrem să ştim cum ne va afecta această poluare", a declarat purtătorul lor de cuvânt, Janos Almasi, un zidar, în vârstă de 37 de ani. Totuşi, construcţia de noi case este un lucru bun, a admis el.

"Oamenii pleacă, pentru că le este frică pentru copiii lor", a mai spus Almasi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici