Locuitorii din Guam se tem mai mult de taifunuri decât de rachete nord-coreene

Ameninţările apocaliptice proferate de către Coreea de Nord nu impresionează prea mulţi locuitori ai Insulei americane Guam, în Pacific, unde taifunurile sunt mai temute decât rachetele.

Urmărește
280 afișări
Imaginea articolului Locuitorii din Guam se tem mai mult de taifunuri decât de rachete nord-coreene

Locuitorii Insulei Guam se tem mai mult de taifunuri decât de rachete nord-coreene

"Sunt simple ameninţări", declară Gina Tabonares-Reilly, intervievată de AFP pe această mică insulă, cu aproximativ 180.000 de locuitori, situată la aproximativ 3.380 de kilometri sud-est de Coreea de Nord.

În mod teoretic, acest teritoriu poate fi atins de rachete nord-coreene, la fel ca şi Japonia sau Coreea de Sud. Dar nimeni nu cunoaşte exact capacităţile balistice ale Coreei de Nord şi nici situaţia cercetărilor sale privind miniaturizarea unor încărcături nucleare.

Toate acestea contează prea puţin, tranşează Tabonares-Reilly, în vârstă de 45 de ani. "Avem interceptori de rachete buni (...). Coreea de Nord ştie acest lucru şi este destul de inteligentă să nu comită un act sinucigaş", comentează ea, rezumând opinia multor observatori, potrivit cărora un atac semnificativ din partea Phenianului împotriva Coreei de Sud, Japoniei sau Statelor Unite ar însemna sfârşitul regimului.

Teatrul unor confruntări armate feroce în al Doilea Război Mondial, Insula Guam găzduieşte aproximativ 6.000 de militari americani, inclusiv puşcaşi marini, membri ai unor echipaje de submarin şi piloţi ai unor bomabrdiere.

Departamentul pentru Securitate Internă din Guam consideră improbabil un atac nord-coreean, insula fiind "protejată de cea mai mare naţiune şi cea mai mare armată din lume, şi anume Statele Unite ale Americii".

Cu toate acestea, autorităţile au îndemnat populaţia să îşi facă rezerve, planuri de regrupare şi adăpostire a familiilor.

În opinia lui Chito de Guzman, un cadru de la Guam Reef Hotel, invectivele nord-coreene nu au descurajat vizitatorii.

"Acest lucru nu a afectat turismul", a dat el asigurări. "Nu înregistrăm anulări de rezervări şi nu există niciun avertisment din partea Japoniei, Coreei de Sud sau Chinei prin care călătoriile în Guam să nu fie recomandate".

Nici Rubyjane Buhain-Redilla, proprietara unui supermarket, nu este cuprinsă de panică. "Locuiesc chiar în faţa magazinului meu, în care se găseşte tot ceea ce îmi va trebui în cazul unui cataclism", spune ea.

În opinia lui Joseph Meyers, un locuitor de la Mangilao, pe coasta de est a insulei, riscul unei lovituri directe asupra Guamului este neglijabil. "Cel mai mare pericol ar fi o eroare de apreciere sau o escaladare accidentală de către o parte sau alta, care ar antrena un război", apreciază el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici