- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Locuitorii din Transnistria îşi aleg parlamentarii, iar cei din Găgăuzia îşi votează guvernatorul
Alegătorii din regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, votează duminică pentru desemnarea membrilor Sovietului Suprem (Parlament), iar cei din Găgăuzia îşi aleg başcanul (guvernator), relatează cotidianul Timpul, în ediţia electronică.
Locuitorii din Transnistria îşi aleg parlamentarii, iar cei din Găgăuzia îşi votează guvernatorul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Secţiile de votare din Transnistria s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 20.00. Buletinul de vot include 123 de candidaţi, care vor fi aleşi prin vot uninominal de circa 400.000 de locuitori cu drept de vot. Scrutinul va fi validat dacă cel puţin 25 la sută din alegători vor merge la urne.
Alegerile sunt monitorizate de reprezentanţi ai instituţiilor media şi observatori din Rusia, Ucraina, Belarus, Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno-Karabah, Găgăuzia, Franţa, Germania, Polonia, Cehia, Lituania şi Estonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur. Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab / Începe numărătoarea voturilor şi vin primele rezultate parţiale
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Sovietul Suprem este organul legislativ al autoproclamatei republici nistrene, fiind format din 43 de deputaţi aleşi prin vot direct, pe un termen de cinci ani.
În cursa pentru postul de guvernator al regiunii autonome Găgăuzia s-au înscris trei candidaţi: actualul başcan, Mihail Formuzal, primarul oraşului Comrat, Nicolae Dudoglu, şi deputatul comunist Irina Vlah.
Asociaţia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM), care monitorizează scrutinul, a semnalat mai multe nereguli în procesul de votare, se menţionează într-un comunicat de presă.
Printre nereguli figurează deschiderea cu întârziere a unei secţii de votare, lipsa electricităţii la alta sau oferirea de băuturi alcoolice alegătorilor, în apropierea unei secţii de vot.
Membrii biroului electoral al secţiei Nr.11 din Comrat au aplicat, din timp, pe toate buletinele de vot ştampila secţiei, deşi conform legislaţiei electorale din regiune, ştampila se aplică la eliberarea buletinului de vot alegătorului.
La secţiile Nr.9 din Comrat şi Nr.32 din Beşghioz, a fost încălcată procedura de sigilare a urnei de vot, aceasta fiind sigilată fără să fie introdus procesul-verbal.
Activităţile electorale au continuat şi în ziua alegerilor, astfel că în apropierea secţiei de votare Nr.3 din Comrat a fost observat afişaj electoral. De asemenea, presa afiliată Partidului Comuniştilor, în special postul TV NIT, a transmis duminică dimineaţă, în reluare, mesajul candidatului din partea PCRM, Irina Vlah.
APCJM a instruit 73 observatori, care sunt detaşaţi la fiecare secţie, unde vor urmări procesul de votare şi vor efectua numărarea paralelă a voturilor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO