„Şeful diplomaţiei (britanice, William Hague) a discutat despre acest lucru în cadrul Consiliului Miniştrilor”, a declarat purtătorul de cuvânt, răspunzând unei întrebări asupra eforturilor întreprinse pentru a încerca o implicare a altor ţări arabe în coaliţie.
Hague „a vorbit despre eforturi continue pentru dezvoltarea şi menţinerea acestei coaliţii de ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru presă.
„Ministerul Afacerilor Externe face eforturi pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat el.
Coaliţia este condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, dar şi alte ţări occidentale şi Qatarul participă la aceasta.
Coaliţia acţionează în virtutea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată joi, care autorizează „toate măsurile necesare” pentru protejarea civililor, inclusiv raiduri aeriene, prevăzând o zonă de interdicţie aeriană, pentru a împiedica aviaţia colonelului Muammar Kadhafi să-i bombardeze intensiv pe opozanţii acestuia.
Între ţările care participă la coaliţia militară există o coordonare, dar nu un comandament unificat. De asemenea, există numeroase divergenţe asupra rolului NATO.
Parisul apreciază că NATO nu ar trebui să preia conducerea operaţiunilor, argumentând că ţările arabe ar refuza să se afişeze sub drapelul Alianţei Nord-Atlantice.
La rândul său, Londra doreşte ca „maşina NATO să fie utilizată pentru coordonarea operaţiunii militare”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al lui David Cameron, marţi.
Premierul britanic urmează să îl întâlnească pe ministrul saudit al Afacerilor Externe, prinţul Saud al-Faysal, marţi, la Londra. Saudiţii „susţin” acţiunea militară a coaliţiei internaţionale contra Libiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Downing Street, dar fără să ofere detalii.