Londra este implicată în contacte cu talibani afgani, în vederea unor negocieri de pace

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunţat joi, la Islamabad, că Marea Britanie este implicată în "contactele" demarate în vederea unor negocieri de pace cu talibanii afgani, confirmate duminica trecută de Washington.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Londra este implicată în contacte cu talibani afgani, în vederea unor negocieri de pace

Londra este implicată în contacte cu talibani afgani, în vederea unor negocieri de pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Marea Britanie are legătură cu aceste evoluţii", a spus el, subliniind că este vorba despre "contacte foarte preliminare".

"Au avut loc contacte, iar Marea Britanie, să spunem, este implicată şi susţine" aceste discuţii, a declarat Hague, anterior, pentru BBC, din Afganistan.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, anunţa, sâmbăta trecută, că Statele Unite au demarat negocieri directe cu talibanii.

A doua zi, secretarul american al Apărării, Robert Gates, confirma că Washingtonul poartă, alături de alte ţări, discuţii preliminare cu rebelii afgani, pentru a favoriza procesul de reconciliere, după aproape zece ani de război.

O anumită confuzie continuă să existe asupra acestui dosar, despre care Kabulul, Washingtonul şi Londra nu vorbesc în aceiaşi termeni.

Hague a vorbit, la Islamabad, despre "un proces întreprins de afgani", în timp ce Karzai a subliniat, sâmbătă, că "forţele străine, mai ales (cele trimise de) Statele Unite, (poartă) ele însele negocieri".

Talibanii continuă, pe de altă parte, să refuze, în mod oficial, orice negocieri de pace, cât timp cei aproximativ 140.000 de soldaţi occidentali staţionaţi în ţară nu o vor părăsi.

Toamna trecută, occidentalii au crezut că au o pistă serioasă, începând să discute cu un bărbat care pretindea că este un lider taliban de prim rang. Dar acesta s-a dovedit a fi un impostor.

Talibanii au fost îndepărtaţi de la putere, la sfârşitul lui 2001, de către o coaliţie militară internaţională condusă de Statele Unite, dar, în ultimii ani, rebeliunea lor sângeroasă a câştigat teren.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat miercuri retragerea, până în vara lui 2012, a unei treimi din forţele americane staţionate în Afganistan, adică aproximativ 33.000 de oameni, o hotărâre care a fost justificată prin înfrângerile suferite de Al-Qaida, mai ales eliminarea liderului acestei reţele teroriste, Osama ben Laden, la începutul lui mai, în Pakistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici