Un oficial de la Pentagon, unul din cadrul comunităţii de informaţii din SUA şi un oficial irakian au declarat pentru Newsweek că avionul Boeing 737–800 a fost doborât de o rachetă antiaeriană Tor-M1 (Gauntlet, conform terminologiei NATO).
Evaluarea Pentagonului este că atacul a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.
„Un satelit a detectat lumini infraroşii de la două rachete lansate, acestea au fost urmate de încă o lumină de la o explozie.” afirmă surse ale Serviciilor de Inteligenţă Americană citate de CBS.
Comandamentul Central american (CENTCOM) a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.
Guvernul Boris Johnson a exprimat „preocupare” privind această ipoteză. „Nu am de fând să fac speculaţii, dar informaţiile generează foarte mare preocupare şi le analizăm urgent”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street pentru agenţia Press Association.
Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate din Ucraina, a declarat că autorităţile ucrainene au mai multe ipoteze privind prăbuşirea avionului, inclusiv cea a unui atac cu rachetă. „Un atac cu rachetă, posibil cu un sistem Tor, se numără printre principalele ipoteze, dat fiind că au apărut pe Internet informaţii despre fragmente de rachetă găsite în apropiere”, a precizat Danilov.
Întrebat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Casa Albă ce crede despre prăbuşirea avionului, Donald Trump a declarat: „Ei bine, eu am suspiciunile mele. Nu vreau să spun, deoarece au şi alţii suspiciunile lor. Dar poate a făcut cineva vreo greşeală în partea cealaltă …, nu au fost sistemele noastre. Nu există nicio legătură cu noi”.
„Avionul zbura într-o zonă destul de dură. Poate că au făcut o greşeală. Unii spun că a fost o problemă tehnică. Eu, personal, nu cred că se pune deloc această problemă”, a subliniat liderul de la Casa Albă.
Întrebat dacă el crede că avionul a fost doborât accidental, Trump a precizat: „Nu ştiu, chiar nu ştiu, ţine de ei. La un moment dat, (iranienii -n.red.) vor oferi cutia neagră. În mod ideal, o vor da companiei Boeing, dar va fi bine şi dacă o dau Franţei ori altor ţări. S-a întâmplat ceva teribil, foarte devastator”, a subliniat el.
Administraţia din Iran a respins, joi seară, speculaţiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept „fără sens”.
„Mai multe curse interne şi internaţionale zburau în acelaşi timp în spaţiul aerian iranian, la aceeaşi altitudine, de 8.000 de picioare (2.440 de metri). Această poveste cu racheta care a lovit un avion nu poate fi corectă deloc”, a comunicat Ministerul iranian al Transporturilor, conform Agenţiei France-Presse.
„Astfel de zvonuri nu au niciun sens”, a declarat, la rândul său, Ali Abedzadeh, directorul Autorităţii Aeronautice Civile din Iran şi adjunct al ministrului Transporturilor.
Oficialul citat a precizat că Iranul şi Ucraina sunt în procedura de accesare a informaţiilor din cutiile negre ale avionului Boeing. „Dar, dacă vor fi necesare activităţi mai specializate pentru extragerea şi analizarea datelor, putem face acest lucru Franţa ori în altă ţară”, a subliniat el.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a informat joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că există informaţii potrivit cărora avionul ucrainean prăbuşit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran ar fi fost doborât de o rachetă iraniană, potrivit CNN.
„Există acum informaţii că avionul a fost doborât de o rachetă iraniană sol-aer. Există posibilitatea ca acest lucru să se fi petrecut fără intenţie. Colaborăm cu Canada şi partenerii internaţionali. Este nevoie de o anchetă transparentă în acest sens”, se arată în comunicat.
Patru cetăţeni britanici se aflau la bordul aeronavei. „Marea Britanie continuă să facă apel la toate părţile pentru detensionarea situaţiei din regiune”, se mai arată în comunicat.
O înregistrare video verificată de cotidianul The New York Times pare să surprindă momentul în care o rachetă iraniană loveşte un avion, în apropierea Aeroportului din Teheran, în zona în care s-a prăbuşit o aeronavă de pasageri ucraineană despre care există suspiciuni că a fost doborâtă.
Canada a primit informaţii ale serviciilor secrete care arată că avionul de pasageri ucrainean prăbuşit în Iran a fost doborât de o rachetă lansată de armata iraniană, afirmă premierul canadian, Justin Trudeau.
Ambasadorul Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite, Majid Takht Ravanchi, a declarat joi că o anchetă privind prăbuşirea avionului care a decolat de la Teheran cu destinaţia Kiev este în curs şi le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor, informează CNN.
„Le transmitem sincere condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din Iran. O anchetă amănunţită cu privire la acest incident este în desfăşurare”, a declarat oficialul pentru Consiliul de Securitate al ONU.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a declarat joi că Iranul face apel la Canada să îi pună la dispoziţie informaţiile pe care le are în legătură cu prăbuşirea avionului ucrainean care se deplasa de la Teheran spre Kiev.
Premierul Australiei, Scott Morrison, a declarat vineri că doborârea avionului ucrainean în Iran „nu pare să fi fost făcută în mod intenţionat”, informează CNN.
Declaraţia premierului australian vine după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, premierul Canadei, Justin Trudeau, dar şi alţi oficiali de rang înalt de la Washington au sugerat joi că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă iraniană.
„Australia a primit informaţii similare cu cele prezentate de premierul Canadei şi de oficiali din Statele Unite”, a declarat Morrison. „Este un eveniment îngrozitor şi vom acorda tot sprijinul pe care îl putem oferi”, a adăugat el.
Compania aeriană australiană Qantas a anunţat că îşi modifică rutele de zbor în regiunea Orientului Mijlociu pentru a evita spaţiul aerian al Irakului şi pe cel al Iranului.