Prima pagină » Știri externe » Lovitură de stat în plină desfăşurare. „Am pus capăt regimului pe care îl cunoaşteţi”. Un grup din Niger afirmă că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum

Lovitură de stat în plină desfăşurare. „Am pus capăt regimului pe care îl cunoaşteţi”. Un grup din Niger afirmă că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum

Soldaţii din Niger afirmă că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, după ce anterior trupe înarmate au blocat palatul prezidenţial din Niamey, capitala uneia dintre cele mai instabile naţiuni din lume, scrie The Guardian.
Lovitură de stat în plină desfăşurare.

Soldaţii din Niger afirmă că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, după ce anterior trupe înarmate au blocat palatul prezidenţial din Niamey, capitala uneia dintre cele mai instabile naţiuni din lume.

Un grup de soldaţi a apărut la televiziunea naţională a ţării vest-africane la câteva ore după ce preşedintele a fost reţinut.

Citind dintr-o declaraţie, colonelul Amadou Abdramane a declarat că forţele de apărare şi de securitate au decis „să pună capăt regimului pe care îl cunoaşteţi din cauza deteriorării situaţiei de securitate şi a proastei guvernări.

El a precizat că frontierele ţării au fost închise şi toate instituţiile republicii suspendate şi a anunţat o stare de asediu la nivel naţional. Soldaţii au avertizat împotriva oricărei intervenţii străine.

Aparenta lovitură de stat ar fi fost condusă de şeful unui grup politic şi de securitate regional.

Mişcarea a fost rapid contestată de armata şi garda naţională care au ameninţat că vor ataca forţa prezidenţială dacă nu se retrag.

Casa Albă a declarat, pe măsură ce situaţia se desfăşura, că secretarul de stat american, Antony Blinken, a vorbit cu Bazoum, aflat în captivitate, şi „i-a transmis sprijinul de neclintit al Statelor Unite … parteneriatul economic şi de securitate puternic al SUA cu Niger depinde de continuarea guvernării democratice şi de respectarea statului de drept şi a drepturilor omului”.

ONU a precizat că secretarul său general, António Guterres, a vorbit, de asemenea, cu Bazoum şi i-a oferit „întregul său sprijin şi solidaritate”. Guterres a făcut apel „la toţi actorii implicaţi să dea dovadă de reţinere şi să asigure protecţia ordinii constituţionale”.