- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lovitură de stat. Principala grupare paramilitară din Sudan spune că a preluat controlul asupra palatului prezidenţial
Principala grupare paramilitară din Sudan a declarat că a preluat sâmbătă controlul asupra palatului prezidenţial, a reşedinţei şefului armatei şi a aeroportului internaţional din Khartoum, într-o aparentă tentativă de lovitură de stat, în timp ce au izbucnit ciocniri cu armata.
UPDATE 7:00 - Bilanţul a ajuns la 25 de morţi
Armata Sudanului a lansat duminică lovituri aeriene asupra bazei unei forţe paramilitare din apropierea capitalei, în încercarea de a-şi reafirma controlul asupra ţării, în timp ce ciocnirile violente au ucis cel puţin 25 de persoane şi a ameninţat eforturile de tranziţie la guvernare civilă.
Ştirea iniţială
Forţele de Sprijin Rapid (RSF), care au acuzat armata că le-a atacat mai întâi, au declarat, de asemenea, că au preluat aeroporturile din oraşul Merowe din nordul ţării şi din El-Obeid din vest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
Forţele aeriene sudaneze desfăşoară operaţiuni împotriva RSF, a precizat armata. Imagini difuzate de televiziuni au arătat o aeronavă militară pe cerul de deasupra Khartoumului, dar Reuters nu a putut confirma materialul în mod independent.
Focuri de armă au putut fi auzite în mai multe părţi din Khartoum, iar martori oculari au raportat împuşcături în oraşele învecinate.
Un jurnalist Reuters a văzut tunuri şi vehicule blindate desfăşurate pe străzile capitalei şi a auzit focuri de armament greu în apropierea sediilor armatei şi RSF.
Medicii au declarat că ciocnirile au avut loc în cartiere rezidenţiale şi că au fost răniţi civili.
Ciocniri au avut loc, de asemenea, la sediul televiziunii de stat din Sudan, a declarat un prezentator care a apărut pe ecran pentru scurt timp.
Egiptul, unul dintre cele mai influente state arabe, şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la ciocniri şi a cerut tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere, a declarat ministerul de externe.
Ambasadorul SUA în Sudan, John Godfrey, a declarat că escaladarea tensiunilor până la lupte directe este "extrem de periculoasă" şi a cerut de urgenţă conducerii de rang înalt să pună capăt confruntărilor. Godfrey a declarat că el şi personalul ambasadei se adăpostesc.
Armata a declarat că RSF a încercat să atace trupele sale în mai multe poziţii, după ce martorii au raportat focuri de armă grele în mai multe părţi ale ţării, ceea ce a ridicat temerile privind un conflict în toată regula.
RSF, despre care analiştii spun că are 100.000 de oameni, a declarat că forţele sale au fost atacate mai întâi de armată.
Anterior, RSF, condusă de fostul lider al miliţiei, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai cunoscut sub numele de Hemedti, a declarat că armata a înconjurat una dintre bazele sale şi a deschis focul cu arme grele.
RSF-ul lui Hemedti a fost format din miliţiile acuzate de crime de război în conflictul din Darfur. În iunie 2019, forţele de securitate conduse de RSF au efectuat un raid într-o tabără pro-democraţie din Khartoum şi aproape 130 de persoane au murit, potrivit unei numărători efectuate de medici activişti.
O confruntare prelungită între RSF şi armată ar putea înrăutăţi în mod semnificativ situaţia de securitate într-o ţară vastă care se confruntă deja cu o criză economică şi cu izbucniri de violenţă tribală.
Hemedti este din 2019 vicelider al Consiliului Suveran aflat la putere, condus de generalul Abdel Fattah al-Burhan.
Partidele politice civile care semnaseră un acord iniţial de împărţire a puterii cu armata şi RSF le-au cerut acestora să înceteze ostilităţile. Ambasada Rusiei a făcut, de asemenea, apel la încetarea violenţelor.
Ostilităţile au urmat unor zile de tensiuni între armată şi RSF, care ar putea submina eforturile de lungă durată de a readuce Sudanul la un regim civil după lupte pentru putere şi lovituri de stat militare.
Hemedti, cândva unul dintre cei mai temuţi şi nemiloşi lideri de miliţie din Darfur, s-a plasat în fruntea unei tranziţii planificate către democraţie, neliniştindu-şi colegii conducători militari şi declanşând o mobilizare a trupelor în capitala Khartoum.
Ruptura dintre forţe a ieşit la suprafaţă joi, când armata a declarat că recentele mişcări ale RSF, în special în Merowe, au fost ilegale.
Sâmbătă a avut loc un schimb intens de focuri de armă în Merowe, au declarat martori oculari pentru Reuters.
RSF a calificat acţiunile armatei drept un "atac brutal" care trebuie condamnat. Aceasta a declarat că grupul paramilitar a informat mediatorii locali şi internaţionali cu privire la evoluţia situaţiei.
RSF, care, împreună cu armata, l-a răsturnat în 2019 pe autocratul Omar al-Bashir, aflat la putere de mult timp, a început să redistribuie unităţi în Khartoum şi în alte părţi, pe fondul discuţiilor de luna trecută privind integrarea sa în armată în cadrul unui plan de tranziţie care ar urma să conducă la noi alegeri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO