- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Loviturile ruseşti asupra centralei Zaporojie au forţat închiderea unui reactor nuclear, spune Energoatom
Operatorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina afirmă că unele părţi ale instalaţiei au fost "grav avariate" de loviturile militare ruse, ceea ce a forţat închiderea unui reactor, scrie BBC.
Există în continuare riscul unor scurgeri radioactive, a avertizat Energoatom.
Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul, dar UE a condamnat acţiunile Rusiei asupra centralei.
Forţele ruse au ocupat centrala din Zaporojie - cea mai mare din Europa - în martie, dar a păstrat angajaţii ucraineni.
Ucraina acuză forţele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de la sit, folosind "tactici de teroare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Loviturile de vineri "au provocat un risc serios pentru funcţionarea în siguranţă a centralei", a scris Energoatom pe Telegram, adăugând că un cablu de alimentare a fost avariat, ceea ce a forţat unul dintre reactoare să nu mai funcţioneze.
BBC nu a putut verifica pagubele raportate la centrala nucleară.
Cu toate acestea, UE a atacat Moscova în legătură cu ultimele bombardamente, iar cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a condamnat activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei.
"Aceasta este o încălcare gravă şi iresponsabilă a normelor de securitate nucleară şi un alt exemplu al dispreţului Rusiei faţă de normele internaţionale", a declarat el, solicitând ca AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, să aibă acces la centrală.
Şeful AIEA a declarat săptămâna aceasta că centrala a "scăpat complet de sub control".
Forţele ruse deţin centrala şi zonele înconjurătoare, în apropierea teritoriului controlat de Ucraina. Unitatea dispune de şase reactoare cu apă sub presiune şi depozitează deşeuri radioactive.
Civilii din apropiere, în Nikopol, care se află dincolo de râu şi care este încă sub control ucrainean, au declarat pentru BBC că ruşii trag cu rachete din zona din jurul centralei şi mută echipamente militare în incintă.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că "orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare".
Ministerul britanic al Apărării susţine că Rusia foloseşte zona pentru a lansa atacuri - profitând de "statutul protejat" al centralei nucleare pentru a reduce riscul de atacuri din partea forţelor ucrainene.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO