Cercetătorii au descoperit că islamiştii compilează pachete de informaţii, pentru a fi primite pe telefoane mobile de ultimă generaţie. Pachetele conţin copii ale unor înregistrări video, cântece, discursuri şi imagini pe care aderenţii sunt încurajaţi să le transmită mai departe. Unii folosesc tehnologia Bluetooth pentru a răspândi în mod anonim informaţia către potenţiali susţinători.
Prucha a declarat că, fără tehnologii ca Internetul şi telefonia mobilă, Al-Qaida ar fi fost dată uitării cu mult timp în urmă. „Este singura cale, pentru ei, să rămână în cadrul dezbaterii. Fără acestea, ar fi la fel de izolaţi cum erau în anii ’80”, a declarat el. Înainte, era dificil pentru militanţii grupărilor teroriste să găsească informaţii. Uneori, se ajungea la cineva direct implicat în celule ale unei grupări doar printr-un lanţ de legături persoanle. Materialele de propagandă produse de aceste celule ajungeau la aderenţi prin copiere, care afecta calitatea materialelor video.
Prucha a subliniat că noile tehnologii au îndepărtat aceste limitări. „Acum, nu trebuie să cunosc niciun activist al jihadului pentru a vedea aceste materiale. Iar calitatea nu scade, în timp”, a continuat el. Studiul său şi al consultantului în domeniul securităţii Nigel Stanley sugerează că eforturile de a ajunge la oameni care caută informaţii despre credinţa islamică se extind la smartphones.
Unele grupări teroriste au creat aripi sau brigăzi care pregătesc în mod special materiale pentru telefoane de ultima generaţie şi îşi inscripţionează produsele cu logourile lor, ca o garanţie a autenticităţii.
Între pachetele de materiale studiate de cercetători se află copii după Coran, înregistrări cu lecturi, cântece, discursuri ale lui Osama ben Laden, fotografii prelucrate ale atacurilor de la 11 septembrie, înregistrări video realizate de militanţi ai jihadului în cadrul unor campanii militare. Multe materiale par să fie produse în mod profesional, a precizat Stanley.