Lukaşenko: Rusia ar putea pune arme nucleare strategice în Belarus

Armele nucleare strategice ruseşti ar putea fi desfăşurate în Belarus împreună cu o parte din arsenalul nuclear tactic al Rusiei, a declarat vineri preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko.

Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului Lukaşenko: Rusia ar putea pune arme nucleare strategice în Belarus

Lukaşenko: Rusia ar putea pune arme nucleare strategice în Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că ţara sa intenţionează să desfăşoare în Belarus arme nucleare tactice, cu rază de acţiune relativ scurtă şi cu randament redus.
 
Armele nucleare strategice, cum ar fi focoasele purtate de rachete, pe care Lukaşenko le-a menţionat în timpul discursului său privind starea naţiunii, ar reprezenta o ameninţare şi mai mare, dacă Moscova le va muta pe teritoriul vecinului şi aliatului său.
 
Belarus a fost un teren de aşteptare pentru adunarea trupelor ruse înainte de invazia Ucrainei cu peste 13 luni în urmă. Lukaşenko, singura persoană care a ocupat funcţia de preşedinte de la independenţa ţării faţă de Uniunea Sovietică, şi-a ţinut discursul anual pe fondul escaladării tensiunilor legate de conflictul din Ucraina, scrie AP
 
Atât el, cât şi Putin au susţinut că puterile occidentale vor să ruineze Rusia şi Belarus.
 
Eu şi Putin vom decide şi vom introduce aici, dacă va fi necesar, arme strategice, iar ei trebuie să înţeleagă asta, ticăloşii din străinătate, care astăzi încearcă să ne arunce în aer din interior şi din exterior”, a spus liderul belarus. „Nu ne vom opri la nimic pentru a ne proteja ţările, statul nostru şi popoarele lor.”
 
La începutul discursului, Lukaşenko a cerut o încetare a focului în Ucraina.
 
Un armistiţiu trebuie anunţat fără nicio condiţie prealabilă şi orice mişcare a trupelor şi a armelor trebuie oprită”, a spus el.
 
Belarus şi Rusia şi-au intensificat cooperarea de la începutul războiului din Ucraina. Armata rusă şi-a folosit trupele şi rachetele staţionate în Belarus, deşi nicio trupă din Belarus nu a participat la lupte.
 
Belarus, Ucraina şi Kazahstan au renunţat la armele nucleare după prăbuşirea Uniunii Sovietice. În cadrul aşa-numitului Memorandum de la Budapesta care a însoţit renunţarea la arme, Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie au convenit să respecte integritatea teritorială a acelor ţări.
 
Ucraina s-a plâns în mod repetat că anexarea Crimeei de către Rusia din 2014 şi invazia din 2022 încalcă acordul.
 
Lukaşenko a declarat vineri că nu vrea să piardă armele nucleare ale ţării sale, dar a fost presat să facă acest lucru de către preşedintele rus de atunci, Boris Elţin.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici