Lumea a lăsat deoparte crizele şi conflictele pentru a sărbători începutul lui 2012 - GALERIE FOTO

Continentul american a închis festivităţile de Anul Nou cu sute de mii de persoane care au sărbătorit începutul lui 2012 la New York, după Asia, Orientul Mijlociu şi Europa, care a încercat să uite timp de o noapte de criza euro şi recesiune.

Urmărește
518 afișări
Imaginea articolului Lumea a lăsat deoparte crizele şi conflictele pentru a sărbători începutul lui 2012 - GALERIE FOTO

Lumea a lăsat deoparte crizele şi conflictele pentru a sărbători începutul lui 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Urările tradiţionale ale şefilor de stat au avut anul acesta, în majoritate, conotaţii electorale, alegeri prezidenţiale fiind prevăzute în 2012 în Statele Unite, Rusia şi în Franţa.

La New York, pe o vreme deosebit de blândă, vedeta pop Lady Gaga a lansat în Times Square, în faţa a sute de mii de spectatori, globul de cristal multicolor care coboară în 60 de secunde, o tradiţie veche de peste un secol.

În schimb, în Brazilia, ploaia puternică a afectat petrecerea de la Rio de Janeiro, focurile de artificii de pe plaja Copacabana fiind perturbate.

Anterior, Londra a sărbătorit intrarea în anul Jocurilor Olimpice, pe care le găzduieşte în 2012, cu tradiţionalul foc de artificii de pe Tamisa, imediat după cele 12 bătăi de la miezul nopţii ale celebrului Big Ben.

La Moscova, zeci de mii de persoane au asistat la focul de artificii din Piaţa Roşie. La Berlin au fost 400.000 de oameni la Poarta Brandenburg, care au aşteptat cele 12 bătăi ale ceasului la miezul nopţii şi a sărbători noul an cu şampanie.

La Paris, 360.000 de persoane au fost pe Champs Elysees şi în apropiere de Turnul Eiffel. Şi chiar dacă autorităţile au interzis consumul de alcool pe străzi, turiştii şi parizienii au scos sticlele la miezul nopţii.

În Italia, 60.000 de persoane au fost în piaţa San Marco din Veneţia, pentru sărutul de la miezul nopţii. La Roma, 300.000 de localnici şi turişti au asistat la un spectacol în centru. Dar tradiţionalele petarde, focuri de artificii şi tiruri de armă în aer au provocat moartea a două persoane şi rănirea a peste 100.

La Amsterdam, două marionete gonflabile de 14 metri, un bărbat şi o femeie în costume tradiţionale, au mers una spre cealaltă pentru a se săruta sub privirile a mii de curioşi.

La Viena, "Balul Împăratului" a deschis la palatul imperial de iarnă al Habsburgilor, la Hofburg, tradiţionalul sezon al balurilor vieneze, în timp ce la Belgrad, mii de persoane au inaugurat, sub focurile de artificii, primul pod construit în capitala sârbă după mai mult de 40 de ani.

Aceste ceremonii au fost ocazia pentru Europa de a întoarce pagina unui an greu, marcat de slăbirea monedei unice europene şi ameninţarea unei recesiuni. În tradiţionalele mesaje de Anul Nou, liderii europeni au făcut apel la compatrioţii lor să ţină piept provocării crizei.

Premierul grec, Lucas Papademos, a cerut continuarea "eforturilor (...) astfel încât criza să nu conducă la un faliment dezordonat şi catastrofal".

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a apreciat că "destinul Franţei se poate răsturna" în 2012. Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat că 2012 va fi "mai dificil" decât anul care se încheie.

Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, le-a cerut compatrioţilor săi să accepte sacrificiile pentru a evita "prăbuşirea finanţelor ţării".

"Anul care trece a fost o perioadă de mari provocări şi de mari progrese pentru ţara noastră", a afirmat la rândul său preşedintele american, Barack Obama. "Am pus capăt unui război şi am început să încheiem un altul", a precizat el, făcând aluzie la retragerea militarilor americani din Irak şi la conflictul afgan.

În Orientul Mijlociu, Dubai a deschis noul an cu un foc de artificii grandios care a iluminat Burj Dubai, cel mai înalt turn din lume (828 de metri).

Primăvara Arabă, cu înlăturarea regimurilor tunisian, egiptean şi libian, era prezentă în spiritul oamenilor la trecerea în noul an. La Cairo, un concert cu lumânări a fost organizat în Piaţa Tahrir în memoria persoanelor moarte în timpul revoltei din ianuarie-februarie.

În Siria, însă, represiunea a continuat şi în ultima zi a anului, provocând moartea a două persoane la Homs.

Pe continentul african, "bonana", cum se spune la Kinshasa, a fost marcată de asemenea de violenţe, cu cel puţin 50 de morţi în timpul unor confruntări în Nigeria.

Insulele din Pacificul de Sud şi Noua Zeelandă au fost primele ţări de pe planetă care au sărbătorit Anul Nou, urmate de Australia, cu un spectaculos foc de artificii în golful Sydney, în faţa a peste 1,5 milioane de spectatori.

În Pakistan, unde în mod tradiţional se trag focuri de armă în aer pentru a sărbători Anul Nou, trei persoane au fost ucise şi aproximativ 60 rănite de aceste tiruri.

În Japonia a fost de asemenea petrecere, chiar dacă pentru mulţi aceasta a fost îndoliată de amintirea seismului urmat de un tsunami şi a catastrofei nucleare de la Fukushima. De altfel, duminică, un cutremur puternic a fost resimţit la Tokyo, amintind de coşmarurile de anul trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici