- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lumea este dezamăgită de capitalism, la 20 de ani după căderea Zidului Berlinului
Deziluzia capitalismului este aproape generalizată în lume, la 20 de ani după căderea Zidului Berlinului, care a simbolizat căderea comunismului în Europa de Est, potrivit unui sondaj realizat pentru BBC World Service, dat publicităţii luni.
Lumea este dezamăgită de capitalism, la 20 de ani după căderea Zidului Berlinului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Numai 11 la sută dintre persoanele chestionate în 27 de state consideră că economia capitalistă funcţionează corect, iar 51 la sută cred că sunt necesare o reformă şi mai multe reglementări pentru a corecta disfuncţionalităţile.
Numai în două ţări - Statele Unite (25 la sută) şi Pakistan (21 la sută) - peste 20 la sută dintre respondenţi apreciază că economia capitalistă funcţionează bine în forma actuală.
Această anchetă, realizată între 19 iunie şi 13 octombrie pe un eşantion de 29.033 de persoane, este publicată în ziua celei de-a 20-a aniversări a căderii Zidului Berlinului şi pe fondul unei crize economice şi financiare fără precedent după cea din 1929.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Se pare că în 1989 căderea Zidului Berlinului nu ar fi fost victoria zdrobitoare a capitalismului pieţei-libere, contrar aparenţelor în perioada respectivă, în special în urma evenimentelor din ultimele 12 luni", a comentat Doug Miller, preşedintele institutului de sondaje GlobeScan care a efectuat acest studiu.
Ceva mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (54 la sută) aprobă dezmembrarea Uniunii Sovietice, în timp ce 22 la sută apreciază că acesta a fost un "lucru rău", iar 24 la sută nu se pronunţă în acest sens.
Americanii (81 la sută) sunt cei mai favorabili în acest sens, urmaţi de polonezi, (80 la sută), germani (79 la sută), britanici (76 la sută) şi francezi (74 la sută).
În Est, cehii sunt mai puţin favorabili (63 la sută). Ruşii (61 la sută) şi ucrainenii (54 la sută) consideră în schimb că dispariţia Uniunii Sovietice este regretabilă.
În medie, 23 la sută dintre cei chestionaţi consideră capitalismul ca fiind defectuos în mod iremediabil şi că un nou model este indispensabil. Francezii (43 la sută) sunt cei mai virulenţi, înaintea mexicanilor (38 la sută) şi a brazilienilor (35 la sută).
Majoritatea celor chestionaţi în 17 dintre cele 27 de state cer o mai mare reglementare a lumii financiare. Brazilienii (87 la sută) sunt cei mai favorabili, înaintea chilienilor (84 la sută), a francezilor (76 la sută), spaniolilor (73 la sută) şi chinezilor (71 la sută).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO