Lupta în Tibet va continua şi după moartea lui Dalai Lama

Lupta pentru obţinerea autonomiei Tibetului de sub dominaţia chineză va continua inclusiv după dispariţia lui Dalai Lama, declară un reprezentant tibetan de rang înalt, aflat în vizită la Tokyo.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Lupta în Tibet va continua şi după moartea lui Dalai Lama

Liderul spritual al budhiştilor tibetani, Dalai Lama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi credem cu fermitate că problema Tibetului nu va dispărea", a declarat Tempa Tsering, reprezentantul special al liderului spiritual al budhiştilor tibetani, care trăieşte în exil în India după eşecul unei revolte împotriva regimului chinez, în 1959.

"Când Sanctitatea Sa va fi mort, iar sufletul său se va afla la cer, tibetanii vor urma sfaturile sale indiferent care vor fi acestea", a spus Tsering, fost ministru al Afacerilor Externe în cadrul Guvernului tibetan în exil.

China a anunţat luna trecută că va da dovadă de fermitate în privinţa alegerii succesorului lui Dalai Lama, în vârstă de 74 de ani.

În mod tradiţional, căutarea unui lider spiritual are loc în rândul unor lama (preoţi) din vârful ierarhiei, dar regimul comunist chinez îşi rezervă dreptul de a interveni, citând un precedent din perioada Imperiului Chinez.

Beijingul afirmă că Tibetul face parte din China din secolul al XIII-lea, o afirmaţie contestată de Guvernul tibetan în exil. Beijingul îl acuză, de asemenea, pe Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1989, că este un separatist sub paravanul religiei.

Numeroşi experţi tibetani cred că Beijingul aşteaptă ca acesta să moară pentru a-şi instala propriul candidat.

Îndepărtând comentariile Beijingului, Tsering a citat declaraţiile lui Dalai Lama, potrivit cărora reîncarnarea sa "va avea loc într-o societate liberă, nu într-o societate închisă".

După doi ani de la revoltele sângeroase împotriva regimului chinez, Tibetul continuă să se afle sub supravegherea forţelor armate şi poliţiei.

Tsering s-a declarat convins că generaţia tinerilor tibetani, atât în China, cât şi în India, va continua lupta pentru păstrarea identităţii sale culturale şi va obţine o autonomie extinsă în fostul regat himalayan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici