Lupta pentru poziţia Angelei Merkel. Bătălia electorală din Germania a avut parte de prima dezbatere televizată

  • Bătălia electorală pentru poziţia de cancelar din Germania a avut parte de prima dezbatere televizată.
  • Dezbaterea găzduită de radiodifuzorul german WDR a fost presărată cu mici momente de tensiuni între cei doi mari favoriţi: Armin Laschet, nominalizat de CDU/CSU şi Annalena Baerbock, nominalizată de Partidul Verzilor. La dezbatere a participat şi Olaf Scholz, nominalizat la social-democraţilor.
  • Actualul cancelar, Angela Merkel, nu va mai candida pentru un nou mandat în alegerile ce vor avea loc la începutul toamnei.
Urmărește
2076 afișări
Imaginea articolului Lupta pentru poziţia Angelei Merkel. Bătălia electorală din Germania a avut parte de prima dezbatere televizată

Candidaţii care se luptă pentru postul Angelei Merkel s-au confruntat în prima dezbatere televizată

Dezbaterea a fost prima dintr-o serie de trei dezbateri televizate. Cu toate că au existat momente în care candidaţii au luat poziţii diferite pe anumite subiecte, în mare discuţiile nu au fost aprinse. Publicaţia germană Bild a descris evenimentul ca fiind „dezbaterea amânării”.

Germania se îndreaptă spre un vot parlamentar crucial în septembrie, care marchează sfârşitul celor 16 ani de conducere ai Angelei Merkel. Partidul său CDU are în faţă un adversar puternic în Partidul Verzilor. Verzii au urcat în sondaje luna trecută după ce Baerbock şi-a anunţat candidatura, dar CDU a recâştigat teren în ultimele săptămâni, relatează FT.

Cei trei candidaţi au avut poziţii similare în prima parte a dezbaterii. Cei trei au spus că cel mai important parteneriat străin al Europei este Washingtonul şi şi-au exprimat frustrările similare cu privire la birocraţia din cadrul UE.

În a doua parte, Baerbock a dominat dezbaterea şi a fost singura care a criticat angajamentul Germaniei faţă de NATO, care necesită cheltuirea a 2% din bugetul său pentru apărare, numind obiectivul „absurd”. În schimb, ea a argumentat că, la fel cum Washingtonul îşi reevaluează priorităţile în materie de schimbări climatice şi infrastructură sub preşedintele american Joe Biden, Germania ar putea oferi Washingtonului alte tipuri de apărare, cum ar fi securitatea cibernetică.

Laschet a promis să continue creşterea treptată a Germaniei în bugetul său de apărare pentru a atinge obiectivul de 2%.

Scholz, care, potrivit unor sondaje, este cel mai popular politician dintre cei trei, a avut, în schimb, o performanţă rece şi calculată. El şi a concentrat discursul în jurul pachetelor sale de salvare financiară acordate în timpul pandemiei ca ministru de finanţe al actualului guvern de coaliţie.

El şi Laschet au avut, de asemenea, opinii aproape identice cu privire la una dintre cele mai controversate probleme din relaţia germano-americană: proiectul conductei Nord Stream 2 care va aduce mai mult gaz rusesc în Europa.

„Există o concepţie greşită în Statele Unite că suntem foarte dependenţi de acest gaz rusesc”, a spus Scholz. Acesta a mai precizat că Germania s-a angajat în sprijinirea Ucrainei, care este văzută ca mare pierzătoare a proiectului care o elimină din drumul gazului rusesc câtre Europa de Vest.

Baerbock i-a criticat pe ambii rivali pentru această poziţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici