Lupta pentru putere în Coreea de Nord. De ce ar putea unchiul „rătăcitor” al lui Kim Jong-un să fie o alegere mai potrivită

Publicat: 29 04. 2020, 09:10
Actualizat: 11 05. 2020, 14:06

Kim Pyong-il, în vârstă de 65 de ani, este ultimul supravieţuitor cunoscut al fondatorului nord-coreean Kim Il-sung, a cărei comemorare a avut loc pe 15 aprilie. De la festivităţi a lipsit Kim Jong-un, ceea ce a dus la o explozie de zvonuri privind starea sa de sănătate. 

În 1994, Kim Jong-il a preluat necinstit conducerea statului, în detrimentul lui Kim Pyong-il, rămânând în fruntea Coreei de Nord până în 2011.

Kim Pyong-il cel „rătăcitor” a fost timp de 40 de ani diplomat în Ungaria, Bulgaria, Finlanda, Polonia şi Republica Cehă înainte să se întoarcă în Coreea de Nord în 2019. 

Unii analişti consideră acum că acesta ar putea trece peste sora lui Kim Jong-un şi să preia conducerea Coreei de Nord, în special datorită faptului că este bărbat şi că societatea nord-coreeană este dominată de sexul masculin. 

Thae Yong-ho, ambasador al Coreei de Nord în Marea Britanie înainte să dezerteze în 2016, a declarat pentru Bloomberg că liderii de la Pyongyang s-ar putea împotrivi venirii la putere a lui Kim Yo-jong, sora mai mică a dictatorului Kim Jong-un.

„Problema este că o Coree de Nord condusă de Kim Yo-jong este puţin probabilă”, a spus fostul ambasador, adăugând că o conducere colectivă cu ea în frunte ar putea fi un dezastru. 

„Pentru a preveni asta, unii dintre cei aflaţi la putere ar putea încerca să-l aducă înapoi pe Kim Pyong-il, aflat acum sub arest la domiciliu”, a mai spus dezertorul. 

Totuşi, alţii cred că Kim Pyong-il nu are nicio şansă reală. 

Kim Byeong-ki, membru al comitetului de informaţii din Parlamentul sud-coreean, a declarat duminică că nu există indicaţii că Kim Pyong-il ar putea fi succesorul. „Mă umflă răsul când aud astfel de teorii”, a spus acesta. 

Atunci când Kim Jong-un a preluat puterea în 2011 a pornit o „purificare”, astfel executându-l pe unchiul său Jang Song-thaek. De asemenea, Kim Jong-un ar fi ordonat asasinarea fratelui său vitreg Kim Jong-nam, exilat în Malaezia.

Faptul că Kim Pyong-il a rămas nevătămat ar putea sugera că actualul lider nord-coreean nu l-a considerat niciodată un adversar adevărat, potrivit Bloomberg.

Acesta este considerat un posibil succesor doar de cei care o resping pe Kim Yo-jong din cauza vârstei şi a faptului că e femeie, spune Rachel Minyoung Lee, fost analist privind Coreea de Nord al Guvernului SUA.

„Este puţin probabil ca Kim Pyong-il să aibă conexiunile sau susţinerea necesară pentru a deveni liderul Coreei de Nord. Kim Yo-jong are un statut special, iar, în cazul de faţă, cred că legătura ei cu familia Kim e mai importantă ca genul ei”, a declarat fostul analist.