- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Macedonia ar putea primi o a treia denumire oficială
Macedonia ar putea primi o a treia denumire oficială pentru a depăşi disputa cu Grecia generată de numele ţării, relatează site-ul Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), citat de postul de radio B92 în pagina electronică.
Macedonia ar putea primi o a treia denumire oficială
Demersul se înscrie în planurile elaborate de emisarul special al ONU, Matthew Nimitz, mandadat să soluţioneze această dispută între cele două ţări vecine. Nimitz propune o aşa-numită Triplă Formulă, potrivit postului macedonean Kanal 5 TV, care citează o serie de diplomaţi neidentificaţi.
Potrivit planurilor elaborate de emisarul ONU, ţara ar putea utiliza denumirea sa constituţională, Republica Macedonia, pe plan intern şi în relaţiile bilaterale cu statele care au recunoscut deja această denumire, un alt nume pentru relaţiile cu Grecia şi o a treia denumire pentru o utilizare multilaterală în cadrul instituţiilor internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
Sursele diplomatice susţin că cea de-a treia denumire este cea mai importantă pentru Skopje şi bănuiesc că aceasta este Republika Makedonija, traducerea în limba macedoneană a Republicii Macedonia.
Disputa dintre cele două ţări a intrat într-o nouă etapă în condiţiile în care Skopje speră să primească o invitaţie de aderare la NATO cu ocazia summitului Alianţei de la Bucureşti iar Atena ameninţă că va respinge prin veto candidatura Macedoniei.
Grecia îi recomandă Macedoniei să îşi schimbe denumirea oficială din momentul în care Skopje s-a desprins de fosta Iugoslavie în 1991, fostul stat iugoslav aderând la ONU în 1993 sub denumirea de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM).
Două treimi dintre statele membre ale Naţiunilor Unite, printre care Rusia, China şi Statele Unite, au recunoscut Macedonia sub numele său constituţional încă de la proclamarea independenţei sale, în 1991.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.