- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Măcelarul din Balcani” îşi va primi verdictul final, la Haga. Care este legătura dintre Radovan Karagici şi autorul masacrului din Noua Zeelandă
Judecătorii internaţionali de la Haga vor pronunţa miercuri decizia definitivă în procesul fostului lider al Republicii Srpska, Radovan Karagici, supranumit „Măcelarul din Balcani”, condamnat în primă instanţă la 40 de ani de închisoare pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul conflictului din Bosnia şi Herţegovina, între 1992 şi 1995, relatează Reuters.
„Măcelarul din Balcani” îşi va primi verdictul final, miercuri, la Haga. Care este legătura dintre Radovan Karagici şi autorul masacrului din Noua Zeelandă
UPDATE: Radovan Karadzici a fost condamnat la închisoare pe viaţă
Judecătorii de la Haga se vor pronunţa miercuri cu privire la apelul depus de fostul lider al sârbilor bosniaci.
În 2016, Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie l-a condamant pe Radovan Karagici (73 de ani) pentru rolul său jucat în masacrul de la Srebreniţa din 1995, unde forţele Republicii Srpska au ucis peste 8.000 de musulmani. Crimele comise la Srebreniţa, în plin colaps al Iugoslaviei, au constituit cel mai amplu masacru din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Radovan Karagici mai este, de asemenea, acuzat de epurări etnice, în special prin strămutări de populaţie în mai multe oraşe ale Bosniei şi Herţegovina, violuri, precum şi de terorizarea civililor în timpul Asediului din Sarajevo, considerat la acea dată cel mai lung asediu din istoria modernă – 1.425 de zile.
În cei trei ani de război interetnic, luptele purtate între bosniacii musulmani, sârbi şi croaţi au lăsat în urmă peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane fără adăpost.
Radovan Karagici a denunţat dosarul său ca fiind un „proces politic” şi a făcut apel pe 50 de puncte din condamnarea sa.
Acum, procurorii vor să obţină închisoare pe viaţă pentru fostul lider al sârbilor bosniaci, considerând primul verdict prea indulgent.
Verdictul va fi pronunţat la Haga, începând cu ora locală 14:00, de către Mecanismul de Tribunale Penale Internaţionale (MICT), care a preluat activitatea Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY).
Un cântec dedicat lui Karagici
Timp de 13 ani, Radovan Karagici a fost cel mai căutat om de pe continentul european. Odiseea capturării sale s-a terminat în 2008, în apropiere de Belgrad, unde Karagici trăia sub o altă indentitate şi cu o altă înfăţişare – în rolul unui vraci New Age.
Verdictul de la Haga – şi întreaga lui naraţiune legată de epurarea etnică a bosniacilor musulmani – vine într-un context internaţional marcat de atacurile asupra celor două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă.
În transmisiunea live a tragediei, Brenton Tarrant, autorul masacrului, poate fi auzit la volanul maşinii sale fredonând un cântec. Potrivit Balkan Insight, este vorba despre un cântec de război al trupelor sârbe dedicat lui Radovan Karagici – „De la Bihac până în satul Petrovac”.
De altfel, Tarrant pare a nutri, de pe poziţii extremiste anti-musulmane, o fascinaţie faţă de istoria confruntărilor imperiale din Peninsula Balcanică. În 2016, australianul ar fi efectuat un scurt sejur în Balcanii de Vest, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croaţia, Bosnia, şi Muntenegru, pe urmele istorice ale Imperiului Otoman.
Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremaţiei albe şi autoproclamat „etno-naţionalist”, a comis pe 15 martie un atac asupra a două moschei din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă, împuşcând mortal 50 de persoane.
Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.
Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor. Atacatorul a menţionat şi catedrala Hagia Sophia din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO