O scurgere de apă la una dintre unităţile de răcire ale centralei de la Krsko a dus, miercuri, la închiderea singurului reactor al său, care funcţionează deja de 25 de ani, pentru reparaţii de urgenţă. "Nu există nici un impact asupra mediului, situaţia este sub control", a dat asigurări Andrej Stritar, directorul Agenţiei slovene pentru securitate nucleară (SNSA).
Comisia Europeană a informat cele 27 de state membre UE în legătură cu această problemă.
Marţi dimineaţă, sistemul automat de siguranţă al centralei Dukovany, din Cehia, a fost activat la unul dintre reactoare după ce un muncitor a oprit din greşeală conductele de răcire. Nici acest incident nu a provocat pagube mediului, potrivit purtătorului de cuvânt Petr Spilka, citat de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.
Cele două incidente intervin pe fondul eforturilor Comisiei Europene şi industriei nucleare de a consolida încrederea populaţiei în acest sector, după o diminuarea a investiţiilor în urma dezastrului de la Cernobîl din 1986.
"Energia nucleară poate avea o contribuţie majoră în lupta împotriva schimbărilor climatice", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la sfârşitul lui mai.