Macron îi acuză pe miniştrii şi jurnaliştii francezi de divulgarea comentariilor sale despre Israel

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a acuzat propriii miniştri şi jurnalişti de „lipsă de profesionalism” pentru divulgarea comentariilor controversate pe care le-a făcut despre Israel în cadrul unei şedinţe de guvern cu uşile închise, potrivit Politico.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Macron îi acuză pe miniştrii şi jurnaliştii francezi de divulgarea comentariilor sale despre Israel

La începutul acestei săptămâni, Macron le-a spus miniştrilor că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu ar trebui să „ignore deciziile Organizaţiei Naţiunilor Unite”. Comentariile sale au fost divulgate şi confirmate ulterior de ministrul său de externe, Jean-Noël Barrot, în cadrul unei audieri parlamentare. Macron a fost, de asemenea, citat spunând că „Netanyahu nu trebuie să uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”.

Comentariile, care fac referire la votul Adunării Generale a ONU din noiembrie 1947, care a pus capăt mandatului britanic asupra Palestinei şi a împărţit teritoriul într-un stat evreu şi unul arab, l-au înfuriat pe Netanyahu - care a spus că Israelul a fost fondat de supravieţuitori ai Holocaustului „inclusiv din regimul [colaboraţionist nazist] Vichy din Franţa”.

Joi seară, la Bruxelles, Macron a încercat să stingă controversa, vorbind despre guvernul său şi mass-media în timpul unei conferinţe de presă, la finalul unui summit al liderilor UE.

Miniştrii „trebuie să respecte regulile şi să fie etici, să nu împărtăşească comentarii care sunt fie trunchiate, fie false sau scoase din context”, a declarat Macron. Preşedintele francez a adăugat că a fost „stupefiat” să citească articole despre ceea ce ar fi spus el.

„Vorbesc suficient despre situaţia din Orientul Mijlociu şi nu am nevoie de ventriloci”, a spus el.

Guvernul francez este condus de premierul conservator Michel Barnier şi include miniştri din tabăra centristă a lui Macron, dar şi din partidul de centru-dreapta Les Républicains. Prin urmare, acesta nu este întotdeauna complet aliniat cu viziunile preşedintelui.

Tensiunile cresc între Macron şi Netanyahu, în timp ce Israelul îşi continuă loviturile împotriva grupării militante Hezbollah în Liban - o ţară care are legături istorice îndelungate cu Franţa - în special după ce Forţele de Apărare ale Israelului au lovit forţele de menţinere a păcii ale ONU în sudul ţării.

De asemenea, Macron a cerut recent oprirea livrărilor de arme către Israel într-un interviu acordat unui post de radio francez, fapt ce a declanşat un răspuns furios din partea lui Netanyahu.

Luna trecută, Franţa a încercat să medieze o încetare a focului de 21 de zile între Israel şi Hezbollah, care a fost compromisă atunci când Netanyahu a ordonat atacuri împotriva sediului grupării, ucigându-l pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici