- Home
- Externe
- PRAGA, (07.10.2022, 19:17)
- Mihai Draghici
Macron: Liderii UE au decis elaborarea unor mecanisme UE de solidaritate în domeniul energiei
Liderii statelor din cadrul Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au decis vineri, la reuniunea informală de la Praga, să implementeze "mecanisme de solidaritate financiară la nivel european" pentru a permite reducerea preţurilor la energie, afirmă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
Urmărește
640 afișări
Liderii UE au decis "implementarea unor mecanisme de solidaritate finaciară la nivel european" pentru a face faţă tarifelor mari la energie asociate crizei războiului din Ucraina, a declarat Emmanuel Macron, la finalul reuniunii informale a Consiliului European, desfăşurată la Praga.
Comisia Europeană "va lucra şi va lua decizii foarte concrete în următoarele zile şi în următoarele săptămâni", până la summitul oficial al Consiliului European din 20-21 octombrie, a precizat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.
"Ceea ce am decis este rezultatul unei solidarităţi şi unităţi veritabile. Ca să fiu foarte clar: trebuie să reacţionăm în mod unitar pentru a transmite acelaşi mesaj în sensul reducerii preţurilor la gaz şi la electricitate, va fi un mecanism complementar, vrem să aplicăm rapid mecanisme de solidaritate financiară europeană. Această solidaritate, atinsă prin consens, a fost destul de amplă; nu vor fi mecanisme de subvenţionare, ci mecanisme de garanţii sau de creditare care să corespundă mecanismelor pe care le-am decis în momentul crizei COVID-19, care să permită reducerea presiunilor asupra statelor membre, fragile din punct de vedere financiar, dar şi să evităm fragmentarea Europei în contextul presiunilor (...)", a precizat Emmanuel Macron, în conferinţa de presă transmisă de postul BFMTV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
În cursul summitului de la Praga, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, criticase planul Germaniei privind compensarea prin subvenţii de 200 de miliarde de euro a preţurilor la energie, iar cancelarul Olaf Scholz, susţinut de omologul său austriac, Karl Nehammer, reproşaseră lipsa unei soluţii comunitare elaborate de Bruxelles. Ursula von der Leyen a afirmat la reuniune că ar fi important ca toate companiile să aibă şanse egale de a participa pe piaţa comunitară. Competiţia trebuie să se bazeze doar pe calitate, nu pe subvenţii, a argumentat preşedintele Comisiei Europene, conform publicaţiei Der Spiegel. Anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, Ursula von der Leyen evidenţiase importanţa "menţinerii pieţei unice europene şi a unui spaţiu care să asigure condiţii concurenţiale egale".
Guvernul Olaf Scholz a anunţat, săptămâna trecută, un plan de plafonare a preţurilor la energie, în acest sens urmând să fie alocată suma de 200 de miliarde de euro. Paolo Gentiloni, comisarul UE al Economiei, şi Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă, au criticat, într-un articol de opinie publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung, planul Berlinului de compensare a tarifelor la energie, afirmând că generează "semne de întrebare". "Alte state membre nu au acelaşi spaţiu de manevră din punct de vedere bugetar", au afirmat cei doi oficiali UE, indicând riscuri privind perturbarea sistemului concurenţial comunitar.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Summit UE: Dispută între Ursula von der Leyen şi Olaf Scholz pe tema subvenţiilor germane pentru energie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe