Macron vrea un împrumut comun al UE pentru armament, Germania se opune cu vehemenţă. Liderii UE vor discuta astăzi problema

Emmanuel Macron îi va îndemna joi pe liderii UE să adopte planuri radicale de majorare a cheltuielilor pentru apărare, reluând cererile de obligaţiuni comune, la care Germania se opune cu vehemenţă.

Urmărește
1100 afișări
Imaginea articolului Macron vrea un împrumut comun al UE pentru armament, Germania se opune cu vehemenţă. Liderii UE vor discuta astăzi problema

Macron vrea un împrumut comun al UE pentru armament, Germania se opune cu vehemenţă. Liderii UE vor discuta astăzi problema

Demersul preşedintelui francez în cadrul unui summit al UE de la Bruxelles va scoate la iveală diviziunile cu privire la modul de finanţare a celei mai mari reînarmări a Europei de la sfârşitul Războiului Rece, într-o perioadă în care bugetele naţionale sunt tensionate, relatează FT.
 
Diplomaţii spun că poziţia lui Macron ar putea domina summitul, care urmează să discute despre cum să gestioneze o Rusie ostilă, despre care unele capitale, inclusiv Parisul, consideră că reprezintă o ameninţare existenţială pentru continent.
 
"În mod evident, ridicăm problema pentru că trebuie să avem surse inovatoare de finanţare. Ceea ce dorim nu este să începem dezbaterea cu limitări privind sursele de finanţare care pot fi imaginate sau mobilizate. Aşadar, pentru noi, obligaţiunile în euro ... ar trebui să fie examinate", a declarat un oficial al Elysée.
 
UE se luptă cu modul în care să intensifice sprijinul pentru Ucraina şi să facă apărarea europeană mai robustă, pe fondul temerilor că ajutorul SUA pentru Kiev este în scădere şi că protecţia americană ar putea fi retrasă dacă Donald Trump revine la preşedinţie.
 
Blocul european explorează nenumărate modalităţi de a finanţa cheltuielile suplimentare pentru apărare, de la utilizarea unor felii din bugetul său comun la tratarea cu indulgenţă a cheltuielilor militare în cadrul normelor care reglementează deficitele bugetare naţionale.
 
Alte propuneri controversate sunt utilizarea veniturilor din activele suverane ruseşti imobilizate în Europa pentru a finanţa armamentul pentru Ucraina şi pentru a permite Băncii Europene de Investiţii - braţul de creditare al blocului - să investească mai mult în apărare.
 
Conceptul de împrumut comun, care ar fi similar cu emisiunea de obligaţiuni susţinută în comun de UE în timpul pandemiei, a fost susţinut de alţi câţiva lideri, inclusiv de Kaja Kallas din Estonia.
 
Dar Germania şi alte câteva ţări, inclusiv Olanda şi Danemarca, spun că ideea împrumutului comun nu este o opţiune viabilă.
 
"Trebuie să găsim o modalitate de a finanţa stimularea industriei noastre de apărare şi cum să ajutăm Ucraina. Avem nevoie de bani europeni", a declarat Petteri Orpo, prim-ministrul Finlandei, reporterilor în ajunul summitului. "Dar [împrumutul comun] este foarte dificil.
 
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul şi stabileşte agenda acestuia, a susţinut poziţia lui Macron şi îi va îndemna pe ceilalţi să o dezbată joi.
 
"Preşedintele [Consiliului European] face presiuni pentru ca o dezbatere să aibă loc", a declarat un oficial european de rang înalt implicat în pregătirile pentru summit. "Trebuie să abordăm această chestiune la nivelul liderilor".
 
Obligaţiunile europene în domeniul apărării "ar putea fi un mijloc puternic de a ne consolida inovaţia tehnologică şi baza industrială", a scris Michel într-un articol de opinie publicat în mai multe ziare europene în această săptămână.
 
Oficialul german a declarat în replică: "Am sentimentul că preşedintele Consiliului a luat-o un pic înaintea lui în această dezbatere".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici