- Home
- Externe
- (19.09.2023, 08:00)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Madridul şi Barcelona se aliază pentru a face catalana o limbă oficială a Uniunii Europene
Consiliul Afaceri Generale al UE urmează să decidă marţi dacă va da undă verde propunerii Spaniei de a face din catalană, galeză şi bască limbi oficiale ale UE.
Urmărește
574 afișări
Într-o poziţie neobişnuit de unitară, guvernul naţional de la Madrid şi guvernul regional catalan de la Barcelona promovează împreună această propunere. Aceasta este în întregime legată de eforturile premierului spaniol Pedro Sánchez de a rămâne în funcţie după alegerile parlamentare din luna iulie, informează Politico.
Sánchez are nevoie de sprijinul separatiştilor catalani pentru a forma un guvern, iar recunoaşterea limbii catalane ca limbă a UE este una dintre condiţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 50% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Cetăţenii UE au dreptul de a folosi oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale blocului pentru a comunica cu instituţiile şi de a primi răspunsuri în limba respectivă. În plus, toate legile, propunerile şi deciziile UE trebuie să fie traduse în limbile recunoscute oficial.
Cu toate acestea, pentru a obţine această recunoaştere este nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de ţări membre în cadrul Consiliului Afaceri Generale al blocului.
În mod normal, interacţiunea dintre reprezentanţii Madridului şi ai Barcelonei este rară şi adesea tensionată. Dar în perioada premergătoare votului de marţi, oficiali de rang înalt au declarat că există o determinare comună de a obţine recunoaşterea UE, în ciuda neîncrederii istorice dintre cele două părţi, în special în urma referendumului eşuat din 2017 privind independenţa Cataloniei.
În ciuda acestui efort comun, este foarte puţin probabil ca propunerea Spaniei să fie susţinută în unanimitate în cadrul Consiliului Afaceri Generale.
Mai mulţi diplomaţi au declarat pentru Politico că sunt în continuare îngrijoraţi de costul potenţial al adăugării a trei limbi suplimentare la cele 24 deja recunoscute de UE, o mişcare care ar costa probabil zeci de milioane de euro în cheltuieli de traducere.
Alţi oficiali au declarat că sunt îngrijoraţi de un posibil efect de domino: dacă sunt recunoscute catalana, galiciana şi basca, alte grupuri lingvistice europene ar putea cere şi ele acelaşi statut oficial.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe