- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (24.07.2015, 21:46)
- Departamentul Politic
MAE: NATO reafirmă decizia aliaţilor de a dezvolta sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut o convorbire telefonică cu Bogdan Aurescu, în care a reafirmat determinarea aliaţilor de a dezvolta sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, după anunţul Federaţiei Ruse privind dislocarea de bombardiere în regiunea Mării Negre.
Urmărește
454 afișări
MAE: NATO reafirmă decizia aliaţilor de a dezvolta sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit MAE, în cadrul unei convorbiri telefonice pe care Jens Stoltenberg a avut-o, vineri, cu ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cei doi au discutat despre anunţurile recente ale Federaţiei Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice în regiunea Mării Negre, precum şi alte măsuri menite să dezvolte tehnologii militare sofisticate în răspuns la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.
Aurescu a arătat că aceste măsuri sunt complet nejustificate având în vedere că Baza de la Deveselu, care va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, nu vizează Rusia şi este un mijloc de apărare exclusiv împotriva ameninţărilor din afara spaţiului euro-atlantic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Ministrul român a calificat drept adecvate reacţiile publice ale Alianţei faţă de anunţurile recente anterior menţionate.
La rândul său, menţionează MAE, "secretarul general al NATO a reafirmat determinarea Alianţei de a continua dezvoltarea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, precum şi de a explica obiectivele sale".
Şeful diplomaţiei române l-a mai informat pe înaltul oficial NATO cu privire la rezultatele vizitei comune a miniştrilor de externe din România, Polonia, Croaţia şi Ungaria în Muntenegru, care a avut loc, la iniţiativa ministrului român de externe, în perioada 22-23 iulie 2015.
În context, cei doi au discutat despre stadiul reformelor asumate de Muntenegru, din perspectiva admiterii acestui stat în NATO.
Bogdan Aurescu a evidenţiat "eforturile Muntenegrului pentru implementarea reformelor necesare primirii invitaţiei de aderare la Alianţă, precum şi demersurile autorităţilor de la Podgoriţa de a explica publicului muntenegrean avantajele şi beneficiile calităţii de stat membru NATO."
Secretarul General al NATO a exprimat aprecierea pentru iniţiativa românească, pe care a calificat-o ca pe o contribuţie importantă, care se înscrie în cadrul dialogului intensificat cu Muntenegru decis la Summit-ul din Marea Britanie din septembrie 2014, mai precizează MAE.
Forţele Aeriene ruse intenţionează să staţioneze bombardiere strategice de tip Tupolev în Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalaţiilor antibalistice NATO din România, Alianţa Nord-Atlantică condamnând suplimentarea forţelor şi avertizând că ar putea fi periclitată stabilitatea regională.
Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma să ajungă în Crimeea în curând.
"Capacităţile de atac ale acestor avioane vor spori apărarea în regiunea Mării Negre. Este una dintre măsurile luate ca reacţie la instalarea unor elemente antirachetă la o bază militară americană din România", a declarat oficialul militar rus, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia Interfax.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe