„Revendicări terestre şi maritime, excesive şi exagerate, nu doar că au creat incertitudini, ci au subminat statul de drept”, a declarat secretarul de Stat filipinez Albert del Rosario, în deschiderea acestor exerciţii comune, intitulate Balikatan, care vor dura 12 zile.
„Pacea şi stabilitatea regionale au fost supuse unor riscuri grave”, a adăugat el. Del Rosario a precizat ulterior că s-a referit în mod expres la China.
Filipinele şi China îşi dispută arhipelagurile Spratleys şi Paracels, în Marea Chinei de Sud.
Bogată în resurse de peşte şi hidrocarburi, această mare, care are o suprafaţă de aproximativ trei milioane de kilometri pătraţi, este delimitată la nord de China şi Taiwan, la est de Filipine, la sud de Borneo, iar la vest de Vietnam.
Beijingul revendică întreaga mare şi arhipelagurile din aceasta, situate pe rute maritime importante practicate de cargouri ce asigură legătura între Asia de Sud-Est şi Europa sau Orientul Mijlociu.
Fermitatea Chinei în aceste probleme a provocat intensificări bruşte ale tensiunii în regiune, între Beijing şi capitalele altor ţări asiatice.
Manila a sesizat, în ianuarie, un Tribunal ONU de arbitraj, în vederea soluţionării contenciosului cu Beijingul.
Filipinele au căutat să apropie de Statele Unite, împotriva Chinei. Statele Unite sunt fosta putere colonială în arhipelag, iar cele două ţări au încheiat un pact de apărare ce prevede o asistenţă din partea Washingtonului, în cazul în care Manila este atacată.
Aproximativ 8.000 de militari filipinezi şi americani, 30 de avioane militare – între care şi zece avioane de tip Hornet F/1-18 -, şi trei nave militare participă la aceste exerciţii, au anunţat cele două armate.