MAE: Românii din misiunea OSCE din Ucraina nu sunt printre cei cu care Kievul a pierdut legătura

Membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE aflată în Ucraina nu se află printre observatorii cu care Ministerul ucrainean de Externe susţine că a pierdut legătura, informează MAE român.

Urmărește
390 afișări
Imaginea articolului MAE: Românii din misiunea OSCE din Ucraina nu sunt printre cei cu care Kievul a pierdut legătura

MAE: Românii din misiunea OSCE din Ucraina nu sunt printre cei cu care Kievul a pierdut legătura (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că a pierdut legătura cu membri ai misiunii militare a OSCE aflaţi în regiunea Doneţk, potrivit unor publicaţii ucrainene şi ruse.

Referitor la această informaţie, Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat, că "din informaţiile deţinute la acest moment, în incidentul menţionat nu sunt implicaţi observatori OSCE trimişi din partea României".

"Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu cea mai mare atenţie evoluţia situaţiei şi se află în legătură permanentă cu Ambasada de la Kiev pe acest subiect, existând un contact direct, constant, cu membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE desfăşurate în teren", se arată în comunicatul MAE.

Totodată, Ministerul de Externe se declară "profund îngrijorat de posibilitatea ca pe teritoriul Ucrainei suverane şi independente, stat participant la OSCE, membri ai unei misiuni a organizaţiei pan-europene să fie, sub orice formă, ameninţaţi sau puşi într-o situaţie de risc".

Conform Kyiv Post, MAE ucrainean a anunţat că a pierdut legătura cu membrii misiunii OSCE din regiunea Doneţk, care ar putea să fi fost răpiţi de forţe teroriste. "Am primit informaţii potrivit cărora s-a pierdut legătura cu membri ai misiunii militare ai OSCE din regiunea Doneţk, care aparţine Ucrainei potrivit Acordului de la Viena", a declarat Evgheni Perebiynis, şefului Departamentului de comunicare al MAE ucrainean, citat de Ria Novosti.

Postul ucrainean de radio relatează că Perebiynis a declarat, în cadrul unui briefing, că aceştia "ar fi fost capturaţi de terorişti", potrivit unor informaţii preliminare.

Ministerul de Externe de la Kiev anunţase anterior că un grup de observatori condus de Germania a sosit, pe 21 aprilie, în regiunea de sud-est a Ucrainei, înlocuind o echipă olandeză.

În prezent, echipele OSCE îşi desfăşoară activitatea în nouă regiuni din Ucraina, inclusiv Doneţk şi Luhansk, unde prostele pro-federalizare au luat amploare în ultimul timp.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 6 martie, după Consiliul European de la Bruxelles, că România are un rol în rezolvarea situaţiei din Ucraina, în acest sens aprobând în timpul Consiliului participarea cu personal la misiunea OSCE din această ţară.

"În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdată, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experţi în intelligence şi vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat că suntem buni cunoscători ai situaţiei din Ucraina şi avem şi 400.000 de vorbitori de limbă română în Ucraina şi 650 de kilometri de frontieră", a spus Băsescu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici