„Aceste restrictii nu sunt altceva decât o încercare a UE de a-i pedepsi pe locuitorii peninsulei pentru referendumul în care au ales în mod liber în favoarea reunificării cu Rusia. Conform prevederilor dreptului internaţional, considerăm absolut inacceptabil orice tip de discriminare a locuitorilor din Crimeea şi Sevastopol”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei ruse.
De asemenea, Ministerul rus de Externe insistă că Peninsula Crimeea este parte integrantă a Federaţiei Ruse.
„A venit timpul să fie acceptat faptul că metodele de şantaj economic şi politic nu mai pot schimba ceva. Sancţiunile strategice impuse Rusiei nu au niciun viitor. E greşit să se aştepte că acestea ne vor forţa să ne sacrificăm interesele naţionale şi poziţia în probleme-cheie”, se mai arată în comunicatul diplomaţiei ruse.
Sancţiunile UE împotriva Crimeei vizează importul de produse din această peninsulă, precum şi o interdicţie pentru companiile înregistrate în state membre UE de a investi sau desfăşura activităţi economice în fosta regiune ucraineană, anexată în martie 2014 de Rusia.
Reprezentanţii statelor Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice şi diplomatice impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina.
Sancţiunile, care expiră pe 31 iulie, au fost prelungite până pe 31 ianuarie 2016, conţinutul urmând să rămână acelaşi.
Decizia are nevoie de ratificarea de către miniştrii de Externe ai statelor membre UE, care se vor întâlni luni, dar procedura va fi o formalitate.
Impuse iniţial în iulie 2014, sancţiunile au fost o reacţie a Uniunii Europene faţă de presupusa susţinere pe care Rusia o acordă insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei şi faţă de anexarea regiunii ucrainene Crimeea.