Mafia italiană, o ameninţare din ce în ce mai mare pentru Europa şi SUA

Gruparea de crimă organizată din Italia, 'Ndrangheta, reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare pentru Statele Unite, în special în regiunea nord-estică, după ce s-a extins în Europa.

Urmărește
906 afișări
Imaginea articolului Mafia italiană, o ameninţare din ce în ce mai mare pentru Europa şi SUA

Unul dintre şefii 'Ndrangheta, Pasquale Condello, escortat de poliţia italiană (Imagine: Mediafax Foto)

Experţii în criminalistică spun că 'Ndrangheta, localizată în regiunea sudică a Italiei, în Calabria, a întrecut mafia siciliană din anii '90 în ceea ce priveşte afacerile cu droguri şi, între timp, s-a extins în Europa şi alte continente.

Procurorul general adjunct al SUA, Mark Filip, a declarat pentru Reuters că gruparea devine "o ameninţare serioasă pentru puterea legii" şi că autorităţile americane vor acţiona în consecinţă.

Un studiu lansat săptămâna aceasta estimează câştigurile grupării la aproximativ 70 de miliarde de dolari pe an, echivalentul a trei la sută din economia Italiei şi jumătate din cea a ţărilor mai slab dezvoltate. Procurorul a explicat că acesta este un exemplu despre cum un grup de crimă organizată poate ajunge un conglomerat global multimiliardar.

Conflictele între diverse clanuri ale 'Ndrangheta s-au intensificat în ultimii ani, culminând cu o explozie de violenţă în Duisberg, Germania, când şase italieni au fost ucişi în faţa unei pizzerii, în august 2007.

"Masacrul a arătat că această organizaţie criminală ar putea ajunge în orice oraş al Europei şi ştim că ei sunt prezenţi şi în Statele Unite, în special în nord-est", a spus Mark Filip.

Spre deosebire de mafia siciliană, care a făcut numeroase afaceri cu droguri în anii '80, 'Ndrangheta, bazată pe relaţii de familie, a fost afectată de faptul că diverşi membri au cooperat cu autorităţile. Cu puţine excepţii, gruparea a evitat crimele la nivel înalt specifice Cosa Nostra din anii '90.

Filip se va afla pe 23 mai în Sicilia, pentru a comemora moartea procurorului antimafie Giovanni Falcone, ucis în 1992, când o bombă plasată pe autostradă a aruncat în aer coloana sa de maşini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici